Yunanistan halkı “hayır” dedi! Neye hayır dedi? Kendisine daha önce borç verenin anlaşma taleplerine...
Bir anlamda Yunanistan, bu referandum sonucu ile Euro Bölgesi’nin kurallarını reddetti. Bundan sonra milyarlarca Euro tutarındaki yeni bir borç ödeme programı için aynı şekilde müzakereler yapılabileceğini söylemek iyimserlik olur. Zaten “evet” çıksa bile 323 milyar Euro’yu nasıl ödeyeceklerdi ki? Sefil olduklarıyla kalacaklardı. Şimdi de sefil olacaklar ancak hiç değilse pazarlık güçleri eskisine nazaran çok daha yüksek olacak.

Emsal teşkil eder

Burada esas hikâye borç-harç değil... Euro’nun mimarlarının kâbusu olan bir ülkenin kulübü terk etmesi... Yunanistan işi tehlikeli... Emsal teşkil edecek. Cesaret de korku gibi çok hızlı yayılır. Sonrasında sıkışan her ülke seçenek olarak Yunan formülünü deneyecek.
Hemen hemen bütün Akdeniz ülkelerinde Siriza benzeri Euro’dan ayrılmak isteyen partiler var. Tamamı yükselişe geçecek. Hatta oylarını artırıp koalisyon ortağı olacaklar. Ağzının tadı kaçan Avrupa Birliği ile yaptığı anlaşmayı yırtacak. Borçlarını ödememe yoluna gidecek.

Bu iş kimi bozar?

Anlayacağınız işler kontrolden çıkmak üzere... Bu iş kimi etkiler derseniz, en fazla Almanya’yı... Almanya, Avrupa Birliği ihracat piyasasının büyük kısmını kontrol ediyor.
Çok güçlü bir ekonomiye, oldukça düşük bir işsizlik oranına, yüksek üretim gücüne ve neredeyse sıfıra yakın enflasyona sahip Almanya, kendi imalat sanayini iç ve dış talebini artırarak güçlendiriyor.
Ucuz Çin malları, kaliteli Alman mallarına karşı üstünlüklerini kabul ettirince, Almanya’da işsizliğin rekor seviyelere yükselmesine sebep olmuştu.

Şimdi Almanlar düşünsün

Ancak; Euro’ya geçildiğinden beri, Almanya’da reel ücretler artmadı, maliyetler ucuzladı, sanayi üretkenliği ise birkaç misli arttı.
Kriz nedeniyle Euro/Dolar paritesindeki sert oynamalar Çinli ihracatçı üzerindeki maliyet baskısını artırarak, Çin şirketlerinin Avrupa ülkelerine ihracat yapmasını zorlaştırdı.
Şimdi bu işin çözülmesine Yunanlılardan çok Almanlar kafa yoruyor.
İşin açıkçası ben de durumu seyrederken ciddi anlamda keyif alıyorum. Bizi yıllarca süründürdüler, yapmadıklarını bırakmadılar, tabiri yerindeyse maymun ettiler yine de birliğe kabul etmediler. Alsınlar birliklerini, tepe tepe kullansınlar.