İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tatlıcı, sütlaççı, muhallebici bir aileden geliyor. Belgelere dayalı ufuk açıcı kitapların yazarı Ergün Poyraz, son yazdığı “AKSARAY’ da inecek var” kitabında Kadir Topbaş’ın en lezzetli yemeğinin “Kıstırma” olduğu bilgisine yer verdi.
Çok lezzetli.
Hem babalar yiyor.
Hem oğullar bayılıyor.
Duymuşsunuzdur. Kadir Topbaş ile Tayyip Erdoğan lise çağlarında aynı okulun öğrencileriydiler. Kadir Topbaş, o yıllarda aynı zamanda okulun kantinini de işletiyor. Ergun Poyraz’ın kaynak göstererek aktardığına göre en lezzetli yemek “Kıstırma” hikayesini Kadir Topbaş şöyle anlatıyor:  “Simit, poğaça, açma işini gayet güzel idare ediyorduk. Serde tatlıcı bir aileden gelmek var ya, bir gün aklıma düştü.
Yeni bir şey üreteyim.
Hem ucuz olsun.
Hem sevilsin.
Herkes bayıldı.
Tuttum iki bisküvinin arasına lokum koyup avucumla bastırdım. Adını da “kıstırma” koydum. Hani şimdi araya çikolata koyup satıyorlar ya, işte onların ilk çıkışı bu “kıstırmadır” aslında...
20 kuruştan satmaya başladık kantinde, herkes bayıldı. En çok sevenlerin, harçlığını neredeyse buna yatıranların başında Sayın Başbakanımız Tayyip Bey geliyordu...” ( AKSARAY’ da inecek var. Sayfa 30.)
***
Kadir Topbaş, öyle bir “kıstırma” marka yaratmış ki, ne kadar zaman geçerse geçsin, raf ömrünü doldurmuyor. 40 yıl önce babasına iki bisküvi arasında lokum kıstırarak sevdiren Kadir Topbaş, o babanın oğlu Bilal Erdoğan’a da “iki kontrat arasına belediyenin yurt binaları ile belediye arsalarını kıstırarak” lezzetle, iştahla, duayla yediriyor.
Gazeteler yazdı:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) öğrenci yurdu olarak kullanmak üzere kiraladığı 9 binadan 4 tanesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu
TÜRGEV’ e tahsis edildi.
***
Model aynı: Kıstırma.
İstanbul halkının verdiği vergilerle toplanan paralardan binalar kiralanıyor. Kira kontratı belediye üzerine yapılıyor. Kiraları peşin ya da aylık belediye bütçesinden ödeniyor. Bu binalar götürülüp TÜRGEV’e ( birkaç tane de çeşit olsun diye İslamcı Ensar, Mahmut Hüdai gibi vakıflara) tahsis ediliyor. 10 yıl - 20 yıl süreyle tahsis edilirken de kontrat yapılıyor.
Böylece kıstırma tamam.
İki kontrat arasında belediye parası yani halktan toplanan vergi, Bilal Erdoğan’ın Vakfı’na yediriliyor.
***
Küçük bir araştırma yaptım.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, belediye parasıyla yani halkın parasıyla kontratlarına ve tapularına sahip olduğu bina ile arsaları “kıstırma modeliyle”  TÜRGEV’e hibe ettiklerinin listesini bu köşede yazmaya kalksam 10 günde bitiremem.
Kıstırma çok lezzetli!
Bir lezzete bak.
Dön yapana bak.
Bir de yiyene bak.

Restorasyon muhteşem!

Restorasyon, geçmişi eski haline getirmeye diyorlar. Başbakan Ahmet Davutoğlu, restorasyon düğmesine bastı. Cemil Çicek, Mehmet Ali Şahin, Ali Babacan, Mehdi Eker, Beşir Atalay, Binali Yıldırım gibi 3 dönemlik olmuş eskileri yeniden aday listesine koydu.  Asıl muhteşem restorasyonu; Adnan Menderes’i asılmaya götüren darbeyi yapanların önde geleni merhum Alparslan Türkeş’in oğlunu da 1 Kasım listesine koyarak yaptı. Restorasyon o kadar muhteşem ki; hem Menderes’i asan darbenin ünlü albayı Alparslan Türkeş’in mezarını ve hem de darbeyle asılan Adnan Menderes’in mezarını 10 gün arayla suladılar. İki merhum da; bu muhteşem restorasyon karşısında mezarlarında dönmüşlerdir.