Ahmet Davutoğlu yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi. Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı ile görüşmeye gitti.
Bu ne iş?
Bilardo topu.
Öndeki topa isteka ile vuruyorsun. Vurduğun top gidip öbürüne çarpıyor. Oyuncunun beceresi, tecrübesi, istekayı tutuş şekli, vuruş yaparken ayaklar arasındaki mesafeyi ayarlayışı, belinin eğimi, dizlerinin bükülme açısında gösterdiği hüner ile en sondaki top deliğe giriyor.
Deniz Baykal isteka!
Cumhurbaşkanı ne?
Oyuncu mu?
Seçimlerin daha dumanı üstünde. Halk onu yasamayı, yürütmeyi, yargıyı kurgulayan, planlayan, ayarlayan oyuncu olmaktan çıkarmıştı. Halk onu seçim sandığında Sarayı’na kilitledi. İki gün sessiz kaldı, kabullenir oldu. Üçüncü gün kilidi kırmaya hamle etti. Daha halkın onun başkanlık hayalini bitirme kararı tazeyken kilidi kırmasına izin verilirse biz seçimleri niçin yaptık!
Türkiye’nin çekeceği var.
Deniz Baykal’ı o çağırmış.
Baykal da hemen gitmiş.
Kılıçdaroğlu da haberli.
Davutoğlu da tembihli.
Bilardo masası kuruldu.
İstekalar, topa girişti.

* * *

Deniz Baykal’ın partisi CHP, bu seçimlerin yenileni oldu. Milletvekili sayısını ve oylarını artıramadı. Seçimlerin diğer yenileni de Ahmet Davutoğlu’nun partisi AKP oldu.
10 puan birden oy düşüşü yaşadı.
Seçimler böyle bitti.
Gösterişçi, parlatıcı, reklamcı yüzeysel akiller( artistler, perde sanatçıları, yandaş gazete yazarları) sustular.
Derin akiller dile geldi.
“Büyük Koalisyon” istediler.
AKP ile CHP!
İki yenik parti!
Fakat oyları en fazla onlar toplamış. Bir araya geldiklerinde Meclis’te yüzde 65 çoğunluk oluyorlar. Derin akiller, bu orana bakıp, “Büyük Koalisyon Türkiye’yi fıstık gibi yönetir. 2023’e taşır. Kanal İstanbul Projesi ile Merkez Türkiye Projesi’nden Türkiye’yi uçuracak yeni bir enerji, sinerji sentez çıkartır” kurgusunu topluma üfürmeye başladılar.

* * *

Kim bu derin akiller?
Sanayici, tüccar, müteahhit, tarikat lideri, yeni dönem imar rantı zenginleri, seçimler sırasında yandaş gazetelere “AKP iktidarda kalmaya mahkum ve mecbur” ana fikirli tam sayfa reklam veren sivil toplum örgütü görünümlü yeni dönem imar rantı zenginleri, yeni devlet müteahhitleri.
Derin akıl veriyor:
2 merkez parti:
Sağın merkezi AKP.
Solun merkezi CHP.
İki merkez birleşir.
Büyük koalisyonu kurar.
Sağın sağındaki MHP ile solun solundaki HDP de muhalefet olurlar!
Yeni siyaset bilardosunun böyle kurgulandığı görülüyor.

* * *

Peki 53 milyon seçmenin yüzde 60’ının; “başımıza padişahlık etme sen” diye haddini bildirdiği Cumhurbaşkanı’nı yine kurgucu başı yapmayı halka kim nasıl izah edecek? Halk onu Saray’a kapattı. Yaptığı tahribatın onarılmasını istedi. Onu Saray’dan çıkarıp eline isteka vermeye kalkan bedelini er geç acı öder.

Laf salatası!

Kursaklarında kaldı. Kıvranıyorlar; “şimdi anladınız mı başkanlık sisteminin faydasını?” diye sızlanan yazılar yazıp, TV ekranında söyleşiyorlar. Oysa seçmen sandıkta; “Bir kişiyi padişah yetkileriyle donatacak başkanlık sisteminin ülkeye bir fayda getirmeyeceğini” söyledi. Kalkmış halka “başkanlık sistemi faydası” anlatıyor. Tam laf salatası!