Allah, Japon mühendise cennette güzel bir köşe ayırmıştır. Çünkü Allah’ın sevgili kulu olmayı hak etti. Henüz yapım halindeki Körfez geçiş köprüsünün taşıyıcı teli değil bağlantı parçası koptuğunda; “Bu taşıyıcı tel bağlantısı köprü bitmiş olduğunda ve üstünde onlarca araç, araçların içinde de yüzlerce yolcu olduğu sırada kopsaydı...” diye düşünüp mesleki sorumluluğunun yarattığı vicdan baskısı altında ezildi.
Japon, hayatını verdi.
Türkiye’de elektrik gitti.
Ameliyatlar durdu.
Perişanlık. Gerilik.
Beceriksizlik.
Ve belki de...
Yandaş şirket kayırma...
Ve belki de...
İktidarı destekleyen kalemlerin ayda
100 bin TL maaşla yazı yazdığı havuz medyasına para aktaran enerji şirketlerine; “Abi sen, arıza göster ve çık devreden ben idare ederim...” kollaması yapıldığı için sistem çöktü!
İntihar eden olmadı.
7 gün aktı, geçti.
Sebep neydi?
Hata neredeydi?
Aymazlık kimdeydi?
Enerji Bakanı, 7 gün boyunca her fırsatta konuşup, mırın-kırın etti. Sistemin çöktüğünü (zaten biliyoruz, gördük, yaşadık) anlattı fakat sebebini söyleyemedi.
7 gün sonra:
1 istifa!
2 açığa alma.
Ulusal yüksek akım elektrik güç merkezi (MYTM: Milli Yük Tevzi Merkezi) sorumlusu TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş) Genel Müdürü Kemal Yıldır görevinden istifa etti. 2 daire başkanı da açığa alındı.

* * *

Müdür’e soruyorlar:
Beyefendi!
İstifa mı ettiniz?
İstifa mı ettirildiniz?
İkisi de oldu.
Ben de istifa istedim.
Onlar da istedi.
Beyefendi!
Neden istifa ettiniz?
MYTM’de arkadaşlar (bu merkeze iktidar döneminde yerleştirilmiş kadro) aşırı risk almışlar, bana da sormadılar.
Beyefendi!
Aşırı risk almışlar ne demek?
O gün (31 Mart) devletin barajlarında ucuza mal edilen elektriğin alımına yüklenmişler, Batı’da elektriği pahalıya mal eden özel şirketlerin doğalgaz ve termik santralleri arıza yazdırıp devreden çıkartmış. Sistem dengesizliği taşıyamamış, kendini kilitlemiş, çökmüş.
Beyefendi!
Bu durumda sizin değil istifa etmek ödül almanız gerekli. Çünkü siz “elektriği, özel ve devlet ayırmadan, hangi şirket ucuza satarsa ondan almak mecburiyeti üzerine kurulu, günün 24 saatinin her saatinde fiyatın arz ve talebe göre inip çıktığı sistemin gereğini yerine getirerek” görevinizi yapmışsınız.

* * *

Evet!
Anlaşılır gibi değil!
Görevini yapmış.
İstifa ettiriyorlar.
Ekonomi durgunluğa girdi. Büyüme hızı pörsüdü. Fabrikalar üretim kapasitelerini kıstı. Elektrik tüketimi azaldı. Buna karşılık yağmur, kar bol yağdı. Barajlar doldu.  Özetle hem elektrik tüketimi (talebi) azaldı. Hem elektrik üretimi arttı. Barajlar devletin elinde ve elektriğin maliyeti düşük. Sisteme ucuza elektrik satabiliyor. Buna karşılık son yıllarda iktidar yanlısı özel enerji şirketleri elektriği doğal gazdan, ithal kömürden pahalı maliyetle üretebiliyorlar. Pahalı fiyata devlete satıyorlar.

* * *

O gün ne oldu?
Kim sistemden çıktı
Ne gerekçe gösterdi?
“Arıza yaptık” dediler.
Dedikleri doğru muydu?
Sistemin çöktüğü o gün, o 15 dakika içinde, elektrik alım fiyatı düşük bir düzeyde oluştuğu için özel ve iktidar yandaşı, enerji şirketleri, sisteme elektrik satmak yerine arıza gösterip satıştan vaz geçtiler. Bunların içinde iktidar medyasının havuzuna para akıtanlar da var mıydı?  Ve o güç merkezinden birileri de; “Abi sen, arıza göster ve çık devreden ben idare ederim...” kollaması mı yaptılar? İstifa eden Müdür, “arkadaşlar risk almışlar” diyor. Aldıkları risk, sistemi çökertme  pahasına yandaş şirketi kollamak mıdır?
Müdür niye gitti?
Günah keçisine ihtiyaç vardı, müdür “günah keçisi yapıldı” o da boynunu
büküp gitti.