Arkası şirketlerin birer birer “yandım anam” bayrakları çekmesiyle gelir. Şirketler, “yandım anam, kurtar bizi Devlet baba aman” diye bağırmaya başladıktan sonra bankalar da “sıkışıyoruz... daralıyoruz... batan kredilerden bunalıyoruz” feryadı vermeye koyulurlar.  Onların arkasından da; hep olduğu gibi işçiler, memurlar, emekliler, dar gelirliler, sabit gelirliler, işsizler, eve ekmek götürmekte zorlanan yoksullar, garipler, garibanlar; “yüksek faiz- yüksek döviz (yani dolar) -yüksek fiyatlar- (yani enflasyon) altında” iyice ezilmeye başlarlar.
Ekonomi üçlü kıskaca girdi.
1 dolar: 2.60’ı gördü.
Döviz kredi faizi sıçradı.
TL tahvil faizi de hopladı
1 kilo patates: 4 TL oldu.
Yani enflasyon da fırladı.
Geriliyor!
Geriliyor!
Kopacak!
Hem döviz artıyor.
Hem faiz artıyor.
Hem fiyatlar artıyor.
Hem döviz kredi faizi artıyor.
Hem tahvil faizi artıyor.
İhracat da inişe geçti.
“Tayyip Modeli”, balondu.
Arkada Vahdettin Köşkü manzarası Savanora Yatı’nda çektirilen fotoğraflar, balonun patlama kıvamına gelmesini önleyemedi, önleyemez.

* * *

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile Ekonomiden sorumlu Bakan Ali Babacan’a hırçınca bağırıp; “indirin faizi vatan hainleri” karalamasına girmesinin nedeni kapıya dayanan krizin sorumluğunu onlara, faturasını halka yüklemek içindir.
Balon model rant üzerineydi.
Rantla oylarını çoğalttı.
Rantla partisini büyüttü.
Rantla zenginini yarattı.
Rantla kutular dolarla doldu.
Türkiye inşaatla büyüdü.
Tayyip Erdoğan’ın 11 yıllık başbakanlığı döneminde yüksek faizle dışardan gelen sıcak paraya 390 milyar dolar faiz ödendi.
Sıcak para borç demektir.
Aileler borçla yaşadı.
Şirketler borçla varoldu.
Vatandaş borçla gün kurtardı.
Borcun sağladığı bol tüketim imkanı ile “halkın harcanabilir geliri de arttığı” için vatandaşın ağzına “çalıyorlar ama çalışıyorlar” sakızı verilip 12 yıl bu sakız çiğnetildi ve işte bugünlere kadar gelindi.
Borç bulup yemek.
Ve bunu başarı saymak.
Ülkeye ihanet oldu.
Üçlü kıskaca girildi.
Kriz kapıya geldi.
Bedelini halk ödeyecek.

* * *

Bedelini halk ödeyecek çünkü “12 Yıllık Balon Modeli” Türkiye’yi dünyanın en sefil ülkeleri arasına getirdi. Yapılan son  “En Sefil Ülkeler Araştırmasında” (Bloomberg’in) işsizlik ve enflasyonda Türkiye, dünyanın en kötü durumda olan 9 ülkesi arasında yer aldı. Savaş halinde ve bölünme eşiğinde Ukrayna ve AB kapısında dilenci durumuna düşen Yunanistan ile Cumhurbaşkanı’na 5 milyar dolara gösteriş sarayı   yaptıran Türkiye “sefil ülkeler listesinde” bulunuyor.
Geriliyor.
Geriliyor.
Kopacak.
Fatura halka çıkacak.

Kaza-kırım!

Malatya’da 7 gün önce 2 F-4 uçağı birbiriyle çarpışmış 4 savaş pilotumuz şehit olmuştu. Uçakların çarpışma nedeni neydi? Kaza-kırım raporu yayınlanacak öğrenecektik. O rapor daha açıklanmadan bu kez Konya’da bir F-4 uçağı daha yere çakıldı. 2 savaş pilotu asker daha şehit. Ne oluyor? Henüz aydınlatıcı bilgi yok. Sadece emekli Tümgeneral Ayhan Gümüş’ün şu sözleri var: “Balyoz davası nedeniyle tutuklanmadan önce Hava Harp Akademisi komutanlığım sırasında, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e savaş pilotlarının zorunlu hizmetinin 15 yıldan 10 yıla düşürülmesinin büyük ölçüde liderlik, tecrübe zafiyeti yaşatacağını, bunun da gelecek yıllarda kaza kırımların artışı şeklinde
bize yansıyacağını söylemiştim...”