Nereden çıktı, nasıl çıktı, kim göz yumdu, kim korudu, kim planladı, nihai amacı nedir, ömrü ne kadardır? Tartışması sürüyor: Batı’nın çocuğu mudur, İslam’ın iç sıkıntılarından mı doğmuştur? İkisi birden diyenler de var. İslam Halifesi’nin gücü dünyanın askeri, ekonomik, teknolojik, diplomatik, kültürel süper güçlerini bir anda birbirine kenetleyiverdi. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya yani “küresel güçler” savaş uçaklarını, teknolojilerini, paralarını, istihbaratlarını bir araya getirdiler. Halife’nin ordusuna karşı savaşıyorlar. İran, Türkiye, Mısır gibi “bölgesel güçler” de İncirlik, Katar gibi askeri üslerini “Küresel güçlerin savaş uçaklarının” emrine verdiler.
Gökten ateş yağmakta.
Halife havadan vuruluyor.
Fakat nafile!
Kara gücü gerekli.
Karadan savaşmayı ise şimdilik ne ABD, ne Fransa ile İngiltere, ne de Rusya, İran ve Türkiye göze almış değiller.
Halife’nin gücü korkutuyor!

* * *

Dünyanın küresel liderleri ile bölgesel lider ülkeleri birleşmeye götürecek kadar korkutucu güç İslam’ın içinden çıktı. Ya da çıkarıldı. Bu kadar büyük dünya hamlesi yapacak gücü olan İslam, kendi içinden “bir İslam ABD’si, İslam Japonya’sı, İslam AB’si” çıkartamadı.
Halife’yi çıkardı.
Kim bu Halife?
Ebu-Bekir el- Bağdadi, 1971’de Irak’ ta doğdu. Saddam’ın ordusuna asker yazılmak istedi. Almadılar. Çünkü görme kusuru vardı. Bağdat Üniversitesi’nde hukuk okumak istedi. Puanı tutmadı. İslam Şeriat Fakültesi’ne girdi. Kur’an üzerine master ve doktora yaptı...

* * *

Bin Ladin’e katıldı.
Irak el-Kaidesi’ ne bağlandı. 2014’ün başına kadar bu bağlılık devam etti. Sonra ipler koptu. Bazılarının DAİŞ, bazılarının DEAŞ, bazılarının IŞİD dediği örgüt doğdu. 12 Taliban komutanını yan yana, ayrı mayınlar üzerine diz üstü çökertip patlatarak ilk kanlı başlangıcını yaptı. Küçük yaştaki militanlarına insan boğazlattı ve bunu canlı görüntülerini internet ortamında çok başarılı propagandaya dönüştürdü. Dünyaya dehşet saçtı.
Sonra halife oldu.
Önce sadece IŞİD halifesiydi.
Sonra bütün dünya Müslümanlarını içine alan “İslam Devleti” halifesi olduğunu bildirdi. Bütün ümmeti içine alıp kucaklayacak Halife, zaten mezhep kavgalarıyla birbirini boğazlayan İslam’ı iyice parçalayan bir dehşet ve şiddet makinesine dönüştü. Bu dehşet ve şiddet, Müslüman anne ve babadan Avrupa ülkelerinde doğmuş gençleri de olağanüstü bir cazibeyle kendine bağlıyor.
Fransa’yı vuruyor.
Almanya’yı vuruyor.
Türkiye zaten evi gibi.

* * *

Türkiye, Suriye sınırının 98 kilometrelik kısmını korumak için ABD ile operasyona evet dedi. Bugüne kadar ABD için Türkiye’nin sınır güvenliği hiç dert olmamıştı.
Halife’nin gücü!

Diklendi dik duramadı!


Çin ile “uzun menzilli füzeleri ortak üretme” anlaşması yapıldığında o dönemin Başbakanı, (bugünün Cumhurbaşkanı) NATO’dan ve ABD’den gelen tepkiler üzerine diklenmişti. Çin hem daha az para istiyor ve hem de Türkiye’ye teknoloji öğretmeye razı geliyordu. Bu yüzden dönemin başbakanının ABD’ye karşı diklenmesi seçmenin gözünde olumlu hava yaratmıştı. Anlaşma iptal edildi. İptal kararı, G-20 toplantısı sırasında ABD Başkanı Obama Türkiye’de iken bir başbakanlık kaynağı tarafından Reuters adlı yabancı ajansa sızdırıldı. Önce dikleniyor, sonra dik duramıyor. Çinli bir konuşsa!