Ekonomi tarihimizin son 30 yıllık sayfalarında yazılıdır. Yaşadık. Devlet Bankası Emlak Kredi’nin Genel Müdürü Engin Civan ile “kredi alma- arsa satma- konut yapma” ilişkileri içinde olan o dönemin yat sahibi işadamlarından Selim Edes arasında geçmişti. İşadamı, banka genel müdürüne “rüşvet verdiğini fakat krediyi bir türlü alamadığını” söylemiş, banka genel müdürü de “senden rüşvet aldığımın belgesini göster...” demişti. Reste karşılık işadamı da; “rüşvetin belgesi mi olur...” diyen ağzına biber sürülecek (!) bir çıkış yapmıştı. Sonra o dönemin namlı kabadayılarından birinin adamları, banka genel müdürünü bacağından kurşunlayarak uyarmıştı.
Ne günlerdi!
Bugüne benziyor.
IŞİD ne yapmış?
Suriye’den petrol çalmış.
Irak’tan petrol aşırmış.
Türkiye’ye satmış.
Kaçakçılık yapılmış.
Bilerek, isteyerek.
Putin bunu iddia ediyor.
Belgesi var mı?
Kaçak petrolün belgesi mi olur? Binlerce tanker, her gün 24 saat Irak ve Suriye’den Türkiye’ye petrol taşıyan bir düzen kurmuşsa; taşınan petrolün IŞİD’in hırsızladığı petrolü mü yoksa Barzani’ ye ikram edilen Kürt petrolü mü olduğunu; o petrolü işleyen rafinerinin sahibi Koç’lar bile bilemez.
Ancak kaçakçılar bilebilir.
Onlardan da belge çıkmaz.
Putin’in iddiası boşa düşer.

* * *

Asıl dolu olan; Irak işgali sırasında ABD ordusuna kullandırmadığımız “İncirlik Askeri Hava Üssü’nün bugün yolgeçen hanına” dönmüş olmasıdır.
Meclis’ten izin çıkmadı.
ABD Pave Hawk Sikorsky helikopterlerini, Combat King uçaklarını, 300 personelini İŞİD’e karşı İncirlik ve Diyarbakır askeri üslerimize getirdi. İngiliz, Fransız askeri uçakları da İncirlik üssüne kalkış ve iniş yapmaya başladılar. En son Almanya da yine IŞİD’e karşı kullanılmak üzere Tornoda keşif uçaklarını İncirlik’ten kaldırma-indirme iznine kavuştular.
Şeytan ayrıntıda gizli.
Bir ayrıntı okudum.
Alman uçakları IŞİD’e karşı toplayacakları istihbaratı “PKK’ya karşı kullanır” diye Türkiye’ye vermeyecekmiş.
Türk askeri üssünü kullan.
İstihbarat topla.
İstihbaratı Türkiye’ye verme!
ABD, İngiltere, Fransa, Almanya IŞİD’i yok etmeye mi İncirlik’e geldiler, yoksa PKK’yı korumaya mı?

* * *

Anlayacağınız!
Durum, “belgeni göster...” diyebilecek günleri çok geride bıraktı. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Rusya bölgeye savaş uçaklarıyla yerleştiler, masayı kurdular. Suriye’yi, Irak’ı paylaşıyorlar.
Suriye’nin şurası senin olsun.
Irak’ın burası benim olsun.
Kıyısından Fransız’a verelim.
İngiliz ile Alman’ın payını ayıralım.
Kürt koridorunu da unutmayalım.
Türkiye’yi ise masadan attılar. Türkiye’nin “NATO ile Rusya’yı kapıştırırım, Suriye politikamı haklı çıkarırım“ stratejisi tutmadı, iflas etti. Bir Rus uçağı düşürdük ama yüzlerce Rus uçağı Türkiye’nin yardım TIR’larını ve Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nu vuruyor.
Zor günler yaşıyoruz.

Ucu göründü!


Eski tarım bakanı 80 milyar TL gibi yüksek parayı hibe olarak dağıttı fakat Türkiye’yi tarımda dışa bağımlı olmaktan kurtaramadı. Ayrıca Avrupa’da ve bütün dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de gıda ürünü fiyatlarının enflasyonun da çok çok üstünde artmasını önleyemedi. Eski tarım bakanı 80 milyar TL hibe kredinin kimlere dağıtıldığının hesabını da veremedi. Dün Ekmek İşverenleri Sendikası, şu anda 1 TL’ye satılan ekmeğin “1.5 TL olabileceği” açıklamasını yaptı. Avrupa’da enflasyon yüzde 1-2, Türkiye’de yüzde 9’a dayandı. Yüksek enflasyonlu günlerin ucu göründü.