Net konuşmak her zaman okura saygıdır. Net yazalım: Adana İncirlik Üssü’nün ABD savaş uçaklarına, halka detayları açıklanmayan bir anlaşmayla açılması, üst akılla yatağa girmektir.
Yatağa yatılır.
Gece ne olur?
Sabah nasıl kalkınır?
Orasını yatan bilir.
Faturayı Türkiye öder.
Biz bu 13 yıl içinde, hatta ondan da öncekilerin yaptığı gibi, çok çeşitte yatağa girmeleri gördük, sonuçlarını birlikte izledik.
Pişman olduk.
Başımıza vurduk.

* * *

Son 13 yılda şunu gördük:
IŞİD ile yatağa girildi.
Yatağın adı: Renkli rüyalardı.
Yorganın adı: Esed’i indirmekti.
Uykunun en tatlı yeriydi.
IŞİD, yatağa bomba koydu.
Sonuç: Yatılmaz bununla oldu.
Yatağa tanklar girdi.
Şimdi IŞİD’e bomba yağıyor.
PKK ile de yatağa girildi.
Yatağın Adı: Barış süreciydi.
Yorganı: Analar ağlamasın.
Uykunun en derin yeriydi.
PKK vücut çalımı attı.
Arkaya geçti.
Ben yatağa Kalaşnikofla yatarım, sen uyu ben uyanık kalırım yaptı.
Silah bırakmadı.
Asker, polis öldürdü.
Karakol yaktı.
Sonuç: Yatılmaz aynı yatakta PKK ile de ve IŞİD ile de noktasına geldi.

* * *

Hem yatak ahengini sarsan IŞİD’i ve hem yatak barışını bozan PKK’yı terbiye edebilmek için üst akla, İncirlik Üssü yeniden sonuna kadar açıldı.
Yatağa ABD ile girildi.
Yatağın adı:
Denize düştük.
Yorganın adı:
Erken seçim.
Uykunun en tatlı yerindeyiz.
Uçaklarımız ve tanklarımız hem IŞİD karargahlarını ve toplanma merkezlerini ve hem de PKK’nın yurt içinde ve Kandil’deki yuvalarını bombalıyor.
Bu uykunun sonu nedir?
Sabahı, hayır mı, şer midir?

* * *

Bir süre ara verip, şimdi yeniden İncirlik’i açarak, yatağına girdiğimiz üst akıl, IŞİD’i gözü dönmüş, azılı, insanlık düşmanı, demokrasi katili hem Suriye’den, hem Irak’tan, hem Türkiye’den, hem Mısır ile Libya’dan temizlenip Ortadoğu coğrafyasından atılması gereken “terörist devlet örgütlenmesi” olarak görüyor fakat PKK’yı ve PYD’yi işbirliği yapılırsa İŞİD’in işini bitirmeye yardımcı olur diye sayıyor.
Üst akıl bu!
Böyle görüyor.
Yatağa girmişsin.
Şaşısın diyebilir misin?

* * *

Geçmişte çok şaşılık gördük, çok başımıza vurduk, çok pişmanlık duyduk. Türk Ordusu, Irak topraklarına 35 kilometre girmiş, o yılların Genelkurmay Başkanı, “Ordu ancak Kandil’i yerle bir ettikten sonra çekilir...” diye dünya haber ajanslarına demeç verdiği sırada üst aklın ABD Savunma Bakanı, “Türk Ordusu artık ülkesine dönsün, dönmelidir” demişti.
Ordu dönmüştü.
Kandil hâlâ duruyor.
Çekiç Güç deneyi yaşadık.
O da duruyor.
Ve üst aklın medya ağzı Alman gazetesi Der Spiegel, dün “IŞİD’i vurdunuz anladık fakat PKK’yı niye vurdunuz?” sorusunu manşet yaptı.
Üst akılla yatağa girince!
Uyanık yatmak lazım!
İncirlik anlaşmasının içinde ne var? Bilelim.

Birlikte!

Sıcak çatışma, erken seçim tartışmaları, kapanmayan cari açık, büyüyen dış borç ve döviz girişinin azalması dolar ile faizi birlikte yükseliyor. Türkiye’nin iki yıllık gösterge tahvillerinin faizi yüzde 9.95’i gördü. Çift haneye yaklaştı. Dolar da seçimden sonraki en yüksek seviyesine çıktı 2.73’ü aştı. Son 5 haftanın zirvesini gördü.