Artık AKP’nin tek başına iktidara geleceğine inanmayanların sayısı giderek artıyor. AKP’liler de bunu farkında. O yüzden sıkça “koalisyonun öcü” olduğunu anlatıyorlar. “İstikrar” diyen yüzde 9 civarındaki kararsız seçmenin oyunu alabilmek için bunu yayıyorlar. CHP ve MHP’de moraller yüksek. HDP’de ise yüzde 10 barajını ya az farkla aşacak, ya da az farkla baraj altında kalacak gibi bir hava var. Seçimin 5. büyük partisi de Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Saadet Partisi ittifakı gözüküyor.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’yle güncel konuları konuştuk. Sorularımızı
şöyle cevaplandırdı:

BÖLÜNME KAYGISI YAŞIYORUZ

“Türkiye’nin kötü yönetilmesi, ülkemizin bölüneceğine ilişkin endişeler toplumun her kesiminde giderek yayılıyor. ‘Çözüm süreci’ adı altında ülkemizin bölünmeye doğru götürüldüğünü görüyoruz. Dış politikada yaşananlar üzüntü verici. Tüm bunların sorumlusu da hükümettir. Bu hükümete karşı şimdi ittifak yapmayacaksak, ne zaman yapacağız?
Eğer, MHP de ittifak içinde yer almış olsaydı, oy oranımız hayli yüksek çıkacaktı. Şunu samimiyetle söylüyorum, MHP ile ittifak için hiçbir ön şartımız olmadı. Olduğuna ilişkin iddialar tümüyle yalan ve iftiradır. Onların da bize bir teklifi, ön şartı olmadı. MHP ile işbirliği olmayınca, Saadet Partisi’yle işbirliğine karar verdik. Çok uyumlu bir işbirliğimiz var. Tabanın birlikteliği, bizim bile önümüzde gidiyor ve bütün seçim çevrelerinde seçime katılıyoruz.

TÜRKİYE’YE KOALİSYON LAZIM

Bizi işbirliğine iten nedenlerin başında seçim barajı var. İşbirliğimizle barajı aşıyoruz. AKP ve MHP kendinden gidecek oyların gitmemesi için bizim barajı aşamayacağımızı yayacaklar. AKP’nin tek başına iktidara gelmesini biz önleyeceğiz. Saha çalışmalarımızda barajı aştığımızı gördük. AKP’ye giden oylarımızı alıyoruz. Giden oylarımızın üçte ikisini alsak bile barajı aşıyoruz. 70-80 milletvekiliyle TBMM’ye girmeyi ve güçlü iki grup oluşturmayı amaçlıyoruz. Yeni dönemde 5-6 partili bir TBMM olacağı görülüyor.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARIYLA

HDP’nin de baraj için tam sınırda olduğunu araştırmalarımız ortaya koyuyor. İktidara kızanlar, HDP’nin barajı aşması için oy verecek. HDP eğer TBMM’ye giremezse kaos çıkacağı, kendi meclislerini toplayacağı iddiaları dillendiriliyor. Dolayısıyla barajı aştırılacaklarını düşünüyorum. Barajı aşamazsa bile Anayasa Mahkemesi’ne hak ihlali olduğu iddiasıyla bireysel başvuruda bulunmaları halinde TBMM’ye gireceklerini tahmin ediyorum. Bunu bize vermezler ama HDP’ye verirler.

CUMHURBAŞKANI ARTIK SUSSUN

Seçim dönemine girilmişken Cumhurbaşkanının meydanlardan, ekranlardan uzak durması gerekir. Seçimi etkileyecek söz, tutum ve davranışlardan kaçınmalı. Ancak Cumhurbaşkanın giderek bir partinin genel başkanı gibi konuştuğuna tanık oluyoruz. Böyle olmamalı.
AKP, oyların kaçışını engellemek adına sert bir politika izlemeye başladı. En çok saldırı da HDP’ye yapılıyor ama İmralı’daki teröristbaşı ve Kandil’deki teröristlere bir şey demiyorlar. Bu iki kutuplaşma danışıklı dövüş. Bir taraftan HDP’yi yükseltmek, Batı illerinde ise kaçan milliyetçi oyları geri çekmek. Bölge halkı çözüm sürecine alıştırıldı, şimdi de çözüm sürecini bozan taraf olduğu için o bölgedeki halkın oyunun HDP’ye gitmemesinin yolu açılıyor, Batı’daki oyları da kaybetmek istemiyorlar.

PKK ADLİYESİNİ GÖSTERİYORLAR

Teröristlerin bulunduğu yere eğer bu ülke silahlı güçlerini operasyon için gönderemiyorsa bu suçtur. Son yıllarda gidilemediği için terör örgütü adliyesini, vergi dairesini, karakolunu, askerlik şubesini kurmuş. Onların yerlerini de o yörede yaşayanlar biliyor. Gittiğimiz yerde ‘burası devletin adliyesi, burası PKK’nın adliyesi’ diye gösteriyorlar. Bu işleri artık açıktan yapıyorlar. Biz, böyle ‘çözüm sürecini’ kabul etmiyoruz. Bu çözüm değil, çözülme, ayrışma sürecidir. Ülkemizi iki bayraklı, iki dilli, terör örgütünün başının serbest bırakıldığı bir döneme girecek. Özerkliği verdikten sonra devletleşme süreci geliyor.
Güneydoğu’da hem AKP’den hem de HDP’den muzdarip olan bir kesim var. Bölgede yüzde 20’leri bulan Arap kökenli vatandaşlarımız, korucu aileleri, devletin yanında yer alan aşiretler unutuluyor. Bunları hükümet çözüm sürecinde PKK’nın insafına terk etti. Bizim seçim işbirliğimiz Güneydoğu’da oy patlaması yapacak, iktidar partisi oy kaybı yaşayacak.”
AKP’nin tüm engellemelerine rağmen BBP ve SP’liler seçim seferberliği ilan etmişler. Bize de onların bu çabalarını duyurmak düştü.