Ba­kın şu ül­ke­nin ha­li­ne, 2 gün­de 3’ü gü­ven­lik gö­rev­li­si 35 va­tan­da­şı­mız te­rör olay­la­rı so­nu­cu ha­ya­tı­nı kay­bet­ti. Ba­zı kom­şu ül­ke­ler­de gör­me­ye alış­tı­ğı­mız pat­la­ma gö­rün­tü­le­ri ül­ke­miz­de de ya­vaş ya­vaş ka­nık­san­ma­ya baş­lan­dı. Bu­gün­ler yi­ne iyi gün­le­ri­miz...
Su­ru­ç’­ta “can­lı bom­ba­” ey­le­miy­le IŞİD (Irak-Şam İs­lam Dev­le­ti) Tür­ki­ye­’ye “biz va­rı­z” me­sa­jı ver­di. Bun­dan son­ra da ben­zer ey­lem­le­ri­ni ya­pa­bi­le­ce­ği­ni gös­ter­di. IŞİD bir yan­dan PKK bir yan­dan ül­ke­miz kor­ku­lan, çe­ki­ni­len bir ül­ke ha­li­ne ge­ti­ri­li­yor.

GÜÇ MÜ­CA­DE­LE­Sİ

Ba­zı te­rör ör­güt­le­ri­ni hoş­gö­rüy­le kar­şı­la­yan, ba­zı te­rör ör­güt­le­riy­le mü­za­ke­re ya­pı­la­rak on­la­rı da tat­min ede­cek si­ya­si çö­züm­ler bu­lun­ma­sı­nı öne­ren­ler ve des­tek­le­yen­ler bu gi­bi in­san­lık dı­şı sal­dı­rı­la­rın ma­ne­vi so­rum­lu­lu­ğu­nu pay­la­şır­lar. Geç­miş­te iki ör­gü­tün ça­tış­ma­sı uzun sü­re ses­siz­ce iz­len­di. Bu­gün de ay­nı nok­ta­ya ge­lin­de. PKK ve IŞİD ara­sın­da güç mü­ca­de­le­si ya­şa­na­cak­tır. Üs­tün­lük sağ­la­mak için da­ha çok kan dö­kü­le­cek­tir. Bu ne­den­le dev­le­tin “i­yi te­rö­rist, kö­tü te­rö­ris­t” an­la­yı­şı­nı bı­ra­kıp, bun­la­ra kar­şı ay­rım gö­zet­mek­si­zin et­ki­li mü­ca­de­le yap­ma­sı ge­re­ki­yor.
Su­ruç ey­le­min­den son­ra Em­ni­ye­t’­te izin­le­rin ikin­ci bir em­re ka­dar kal­dı­rıl­ma­sı, izin­de olan em­ni­yet men­sup­la­rı­nın he­men gö­re­ve dön­dü­rül­mek is­ten­me­si­nin önem­li ne­den­le­ri ol­sa ge­rek. İş­te bu­nun per­de ar­ka­sı­nı araş­tır­dı­ğı­mız­da il­ginç bil­gi­le­re, bul­gu­la­ra ulaş­tım.
An­la­şı­lı­yor ki önü­müz­de­ki dö­nem­de Tür­ki­ye­’yi yi­ne sı­kın­tı­lı ve zor gün­ler bek­li­yor. Siz, te­rör­le mü­ca­de­le ile çö­züm sü­re­ci­ni bir­bi­ri­ne ka­rış­tı­rır­sa­nız, te­rör ör­gü­tü­nün güç­len­me­si­ne, gü­cü­nü ar­tır­ma­sı­na ne­den olur­sa­nız bu tür olay­la­rın ya­şan­ma­sı­nın da sür­priz sa­yıl­ma­ya­ca­ğı­nı an­la­ma­nız ge­re­kir. 40 yıl­lık is­tih­ba­rat­çı Mus­ta­fa Ay­dın, PKK’­nın Eruh-Şem­din­li bas­kın­la­rı­nı ger­çek­leş­tir­di­ği dö­nem­de “üç-beş ça­pul­cu­” de­ni­lip ola­yın kü­çüm­sen­di­ği­ni ha­tır­la­tı­yor, “I­Şİ­D’­i bu yüz­den kü­çüm­se­yip, es­ki ha­ta­lar ya­pıl­ma­sı­n” di­yor.

ÇOK ÖNEM­Lİ UYA­RI

Te­rör ör­gü­tü PKK’­nın “Halk Sa­vun­ma Güç­le­ri­” adı­nı ver­di­ği ya­pı­lan­ma için­de “A­po­cu Fe­da­ile­ri­” gru­bu var. Bun­lar, PKK’­nın “is­tih­ba­rat ve in­faz tim­le­ri­” ola­rak gö­rev ya­pı­yor. İki po­lis me­mur­la­rı Fey­yaz Yu­mu­şak ve Okan Aca­r’­dan ön­ce, ay­nı grup ta­ra­fın­dan Su­ru­ç’­ta Vey­si Kur­t’­u öl­dür­dü­ler. IŞİ­D’­in önem­li des­tek­çi­le­rin­den ol­du­ğu öne sü­rü­len Ad­il Fin­do ve oğ­lu­na sui­kast dü­zen­le­di­ler. Bu grup şim­di yö­re­de kor­ku sal­ma­ya, ci­na­yet­le­re de­vam edi­yor.
PKK’­nın şim­di ce­za­evin­de bu­lu­nan Ab­dul­lah Öca­lan baş­ta ol­mak üze­re PKK’­lı hü­küm­lü ve tu­tuk­lu­la­rı kur­tar­ma pla­nı var. Bu­nun için ba­kan, ge­ne­ral, üst dü­zey bü­rok­rat­la­rı ka­çır­ma, in­sa­ni yar­dım ör­güt­le­ri­ni dev­re­ye so­ka­rak on­la­rın ser­best bı­ra­kıl­ma­sı kar­şı­lı­ğın­da PKK’­lı­la­rı ser­best bı­rak­tır­ma ça­ba­sı var.
Bu ko­nu­da Dev­le­tin önem­li kat­la­rı uya­rıl­dı. İş­te, Em­ni­ye­t’­te izin­le­rin kal­dı­rıl­ma­sın­da da PKK’­nın bu pla­nı­nın et­ki­li ol­du­ğu an­la­şıl­dı. Va­li­ler, Cum­hu­ri­yet sav­cı­lık­la­rı da bu du­ru­ma kar­şı uya­rıl­dı ve “ge­re­ken has­sa­si­ye­tin gös­te­ril­me­si­” is­ten­di.
Gü­ven­lik gö­rev­li­le­ri alı­nan ye­ni du­yum­la­ra kar­şı uya­rıl­dı. Te­rör ör­gü­tü böy­le bir çıl­gın­lık ya­par mı? Bu­gü­ne ka­dar 40 bin ki­şi­nin ölü­mün­den so­rum­lu ör­gü­tün, kay­be­de­cek ne­yi ola­bi­lir? Açık­ça­sı son ge­nel­ge An­ka­ra­’yı alar­ma ge­çir­me­ye yet­ti...
Su­ri­ye sı­nı­rı, kim­le­ri zen­gin edi­yor?
Tür­ki­ye­’nin ka­ra sı­nır­la­rı güm­rük sa­ha­la­rı dı­şın­da 2 bin 949 ki­lo­met­re­dir. Ta­ma­mı Ka­ra Kuv­vet­le­ri Ko­mu­tan­lı­ğı­’nın so­rum­lu­lu­ğun­da olan sı­nı­rı­mız­da 317 ka­ra­kol, 54 bin per­so­nel, 453 zırh­lı araç bu­lu­nu­yor. 24 sa­at esa­sı­na gö­re ça­lı­şan in­san­sız ha­va araç­la­rı, in­san­lı ke­şif gö­zet­le­me va­sı­ta­la­rı var.
Su­ri­ye sı­nı­rı­mız 911 ki­lo­met­re. Bu­nun 632 ki­lo­met­re­lik bö­lü­mü te­rör ör­gü­tü PKK-PYD’­nin kon­tro­lün­de. Su­ri­ye Dev­le­ti’y­le sı­nır hat­tı­mız ise 27 ki­lo­met­re kal­dı. Su­ri­ye­’nin, sı­nır­lar­da kon­tro­lü yi­tir­me­sin­den son­ra Tür­ki­ye­’ye 48 bin­den faz­la ka­çak ge­çiş te­şeb­bü­sü­ne as­ker mü­da­ha­le et­ti. 175 bin ki­şi ya­ka­lan­dı, 5.5 mil­yon lit­re akar­ya­kıt, 2 mil­yon kar­ton si­ga­ra­ya, 1.5 mil­yon uyuş­tu­ru­cu ha­pa, 4 bin adet si­la­ha el ko­nul­du.

SI­NI­RI­MI­ZA DU­VAR YAP­TIK

Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, Su­ri­ye Dev­let Baş­ka­nı Be­şar Esa­d’­la iliş­ki­le­ri çok iyiy­ken Su­ri­ye sı­nı­rı­nı bü­yük öl­çü­de ma­yın­lar­dan te­miz­let­ti. Tel ör­gü­ler kal­dı­rıl­dı. Ama bu­gün Su­ri­ye ile Tür­ki­ye sı­nır hat­tı­na du­var öre­cek du­ru­ma ge­lin­di. Mil­yar­lar­ca li­ra har­ca­na­cak. Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Bü­lent Arınç ye­ni bir şey­miş gi­bi açık­la­dı ama bu kö­şe­nin okur­la­rı­na ya­pı­lan ça­lış­ma­la­rı da­ha ön­ce ak­tar­mış­tım.
363 ki­lo­met­re hen­dek ka­zıl­dı. 98 ki­lo­met­re tel en­ge­li ya­pıl­dı. 68 ki­lo­met­re top­rak set oluş­tu­rul­du. 7 ki­lo­met­re be­ton du­var in­şa edil­di. 270 ki­lo­met­re­lik sı­nır hat­tı ay­dın­la­tıl­dı. Bin 210 ki­lo­met­re hu­dut dev­ri­ye yo­lu ye­ni­len­di. Da­ha bit­me­di, har­ca­na­cak da­ha çok pa­ra var.
“Hu­dut bek­çi­le­ri­” 365 gün/24 sa­at esa­sı­na gö­re gö­rev ya­pı­yor. Or­ta­la­ma ça­lış­ma sü­re­si per­so­nel ba­şı­na 16 saa­ti ge­çi­yor. Hep­sin­de öz­ve­ri ve fe­da­kar­lık var. Si­ya­set­çi­le­rin var olan fi­zi­ki ön­lem­le­ri kal­dı­rıp, ben­zer­le­ri­ni ye­ni­den yap­tır­mak­la aca­ba kim­le­re çı­kar sağ­lı­yor­lar?