Siyaset, terör, seçimler derken etrafımızda olan güzel şeylerden, örnek uygulamalardan haberdar olamıyoruz. Üniversite öğrencilerinin barınacak yurt bulamadığı, kredi olanaklarının sınırlı olduğu ülkemizde, bu boşluğu doldurmak için özellikle öğrenciyi “kendi safına çekmek” için dini kuruluşlar devreye giriyor. Yerel yönetimlerin de bu alanda çok şeyler yapabileceği de ortadadır.
İzmir - Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, kendisinden yardım isteyen üniversite öğrencisinin durumunda olan gençlere nasıl destek olabileceğini düşündü. Apartman sakinlerinin 15-20 lira fazla ödeme yapması halinde yüzlerce öğrencinin okutulabileceğini, bunun giderek yaygınlaştırılabileceğini öngördü. Adımı attı ve şu anda 150’yi aşkın apartman sakini her öğrenciye 300 lira verilebilecek bir biçimde ek ödeme yapıyor.

ÇANKAYA BELEDİYESİ DE ÖRNEK ALDI


CHP’nin Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, başarılı bulduğu bu projeyi Ankara’ya taşıdı. Yalnız apartmanlarda oturanlar değil, taksi durakları, muhtarlıklar, meslek odaları da “biz de öğrenci okutmak istiyoruz” diye başvuruyor.
Burs verilen, öğrenim durumları yakından izlenen öğrencilere Karşıya Belediye Başkanı Akpınar “Karşıyaka’nın Filizleri”, Çankaya Belediye Başkanı Taşdelen ise “Çankaya’nın Filizleri” diyor. Bu sisteme gönüllü olarak katılan apartmanın, taksi durağının, muhtarlığın kapısına “Bir üniversite öğrencisi okutuyor” plaketi çakılıyor. Belediyenin organizasyon gücüyle halkın gücü bir araya getiriliyor ve sosyal demokrasi anlayışının ürünü ortaya çıkıyor.
Başkanlar, burs verilecek öğrenci sayısını her yıl artırmayı planlıyor. Her insan öğrenci okutmayı arzular. Güçler bir araya geldiğinde kişinin apartman aidatına ek olarak 15-20 lira vermesiyle o apartman sakinleri öğrenci okutmanın mutluluğunu da yaşayacak. Taşdelen, 350 öğrenci kapasiteli yurdu da TED üniversitesiyle birlikte yaptırıyor. Yurtta, Çankaya Belediyesi’nin belirlediği 70 öğrenci ücretsiz barınabilecek. Belirlenen kriterlerden birisi de not ortalamasının 2.5’un üzerinde olması.

NEW YORK, PARİS KALDIRIMI


Alper Taşdelen, Çankaya Belediyesi’nde “Hoş geldiniz masası” kurdu. Belediyede bir işiniz olduğunda kat kat dolaşmanıza gerek kalmıyor. Sıra numarası alıp oturuyorsunuz. Çayınız, kahveniz ikram ediliyor. Orada işleriniz çözümleniyor. 14 ayda bu masaya 153 bin kişi başvurmuş. Ortalama işlem süresi ise 4 dakikayı bile bulmuyor.
Başkanın en çok övündüğü ise “200 bin ton asfalt dökmeleri” oluyor. Belediyeleri için bunu “rekor” olarak niteliyor, “2015 Türkiye’sinde asfalt, kaldırım, çöp toplama gibi temel hizmetler konuşulur olmaktan çıkarılmalı” diyor. Mayıs ayından bu yana 215 bin metrekare kaldırım yaptığını anlatıyor. New York’ta, Paris’te olan kaldırımın aynısını yaptıklarını, özel ince bir asfalt, üzerine kalıp koyup boyadıklarını, bunların hem ucuza mal edildiğini, boz-yapının olmayacağını, kilit taşı, parke taşından da çok ucuz olduğunu kaydediyor.
Çankaya’nın bu modelini ise Kırklareli’nin CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu örnek almış. Gelen belediye görevlileri çalışmaları gördü, bilgileri aldı ve aynı kaldırımları Kırklareli’nde yakında yapmaya başlayacaklar. Açıkçası CHP’li belediyeler arasında önemli bir dayanışma var.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyelerin çalışmalarını yakından izliyor. Çankaya Belediyesi’nin en büyük eksikliklerinden birisi de yeterli büyüklükte kültür merkezinin olmaması. Çankaya’da bin kişilik tiyatro ve konser salonu, 550 kişilik konferans salonu olan, atölyeleri, sergi salonları bulunan merkez iki yıl içinde tamamlanacak. Kılıçdaroğlu, Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın çalışmalarını da takdir ediyor. Açıkçası gelecek seçimlere Ankara, Büyükşehir’e mevcut başkanlarından aday çıkaracak diğer partilerden aday arayışı olmayacak gibi görünüyor.

O UYGULAMA YENİDEN BAŞLIYOR


Çankaya’da “sosyal yaşam merkezi” adı altında kadınlara, emeklilere, yaşlılara, üniversite öğrencilerine, çocuklara hizmet verecek merkezlerin sayısı artırılıyor. O merkezlerde her yaş için değişik kurslar da açılıyor. Annenin, çocuğunu güvenle bırakacağı yerler kuruluyor. AKP’li belediyeler cami, okul onarımları, bakımları yapıyorsa CHP’liler de yapıyor. Onlar da ramazan çadırları kuruyor, iftarlar veriyor.
Ali Dinçer, 1980 öncesi Ankara Belediye Başkanı’ydı. Hurda kağıt toplatıp onları satıp kitap bastırıp öğrencilere dağıtıyordu. Rahmetli Dinçer’in o projesi Çankaya Belediyesi’nde yeniden hayat buluyor. Dünya çocuk klasiklerinden 150 bin adedi öğrencilere parasız dağıtılacak. Şimdi bunun hazırlıkları sürüyor.
Alper Taşdelen, “En büyük projem belediyenin duvarlarını yıkmak. Belediye ile halk arasında duvarlar vardı onu yıkıyorum. Siyasi görüşü, inancı ne olursa olsun Çankayalı ‘bu belediye bizim belediyemizdir’ desin” diyor.
Yerel yönetimlerin çalışması siyasi partilerin milletvekili seçimlerinde oyunu önemli ölçüde etkiliyor. O yüzden her belediye son seçimde payına neyin düştüğünü görmeli...