Seçim dönemi yaklaşınca, bakanlıklarda da AKP’nin oylarının nasıl artırılabileceği konusunda çalışmalar yapılıyor. AKP aday adaylarının seçim bürolarında memurlar var. Devletin araçları şimdiden onlara tahsis edilmiş. Daha önce de belirttiğim gibi okul müdürleriyle AKP yöneticileri “seçim günü”ne ilişkin toplantılar yapıyor. Sağlık Bakanlığı durur mu? Onlar da bütün illerde “hasta ziyaretleri” başlatıyor.
Sağlık Bakanlığı “Sağlık yöneticilerinin hasta ziyaret uygulaması” adıyla bir genelge yayımladı. Bu genelgeye göre Sağlık Bakanlığı’nın tüm yöneticilerine seçim dönemine kadar bir görev verilmesi uygun bulunmuştu. Onlar, gerektiğinde eşleriyle birlikte kapıyı çalacak, “biz geldik” diyecek.

Kapı kapı dolaşma görevi


İşte kapıyı vurup, “biz geldik” diyecek olanlar Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Merkez Teşkilatlarında; Müsteşar ve yardımcıları, Kurum Başkanları, Genel Müdür,
Strateji Geliştirme Başkanı, Denetim Hizmetleri Başkanı, 1. Hukuk Müşavirleri,
Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Genel Müdür Yardımcıları, Kurum Başkan Yardımcıları ve Daire Başkanları. İl Sağlık Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı birimlerinde; Müdür, yardımcıları, Şube Müdürü, Başhekim ve yardımcıları, İlçe Sağlık Müdürü,  Şube Müdürü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve bağlı birimlerinde; Halk Sağlığı Müdürü, Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, Başhekim, Hastane Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve bağlı birimlerinde; Genel Sekreter,
Tıbbi Hizmetler Başkanı, İdari Hizmetler Başkanı, Mali Hizmetler Başkanı, Hastane Yöneticisi, Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Müdür ve Müdür yardımcısı.

DOKTORU AZARLA GÖREVİ


Bunların görevi, daha önce hastanede muayene veya tedavi görmüş olanları evlerinde ziyaret etmek. Onlara “hizmetten memnun kaldınız mı?”, “Sağlık kuruluşu genel olarak temiz miydi?”, “Sağlık kuruluşunda randevu kolaylıkla alınıyor mu?”, “hizmet hızlı olarak sunuluyor mu?”, “Sağlık kuruluşunda çalışanlar hastaya ve hasta yakınlarına güler yüzlü davranıyor mu?”, “Hastalık ve tedavisi konusunda yeterli açıklamada bulundular mı?”, “verilen tedavi fayda sağladı mı?” gibi sorular yöneltecekler. Verilen cevapları da cevap şıklarına işaretleyecekler.
Hemen orada, doktorlar, o sağlık kuruluşunun yetkilileri aranacak, “Bakın sağlık kuruluşunda muayene ve tedavi olan falanca kişi, hastanenizden çok şikayetçi” diyecek. Gerektiğinde muayene ya da tedavi eden doktor aranacak, “Nasıl tedavi etmişsiniz ? Hastanız tedaviden hiçbir fayda görmemiş” diye eleştirilecek.

SÖZDE MEMNUNİYET ARTIRMAK


Sözde bunlar vatandaş memnuniyetini artırmak, sağlık sisteminin iyileştirilmesine katkı sağlamak, yönetici farkındalığını artırmak, politika geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla yapılacakmış. Gidilecek kişiler de son bir ayda hastanede tedavi gören ve taburcu olanlar arasından seçilecek. Her görevli, ayda en az 10 ayrı ziyaret gerçekleştirecek. .
Hastaların cinsiyeti ve aldığı hizmet (doğum vb.) dikkate alınarak ekipler bay ve bayanlardan oluşacak, yöneticilerin eşleri ziyaretlere eşlik edecek. Tamamı AKP döneminde göreve getirilmiş olan sağlık görevlileri de, yaklaşan seçim için AKP adına oy isteyecek, sağlıkta dönüşümün gerçekleşmesi için onlar da “400 milletvekili” diyecek...
Ev ev dolaşıp tedavi gören hastaları ziyaret eden Sağlık Bakanlığı, acaba doktorların durumuyla da biraz ilgilenir mi? Evet, hastalar bekletilmesin ama bir günde 100’ün üzerinde hastayı muayene eden doktorun durumu ne olacak? Sağlık Bakanlığı, doktora, hemşireye, hastabakıcıya adeta köle muamelesi uyguluyor. O yüzdendir ki sağlık personeli sıkça eylem yapıp seslerini duyurmaya çalışıyor.

RANDEVU TARİHİ 19 MAYIS 2017


Sağlık Bakanlığı’nın bu çalışmayı yapmak için seçim dönemini beklediği anlaşıldı. Önemli olan hasta memnuniyeti diyorlar.
Peki, Kırklareli’de oturan 52 yaşındaki İbrahim Aydoğdu ne yapsın?
İki yıl önce uyku düzeni bozuldu. Namık Kemal Üniversitesi Göğüs hastalıkları Hastanesi Uyku Bozukluğu Merkezi’nde cihazla yapılan uyku testi için kendisine 19 Mayıs 2017 tarihine randevu verildi. Oradaki görevlinin suçu yok. Demek ki bunun için gerekli olan cihazlar yetersiz, personel yetersiz. Üniversite hastanelerine yıllardır personel alımına izin vermeyen AKP hükümeti değil mi?
Sağlıkta dönüşümden söz edenler, hastanelerde hemen her şeyin paralı olduğunu artık görmeye başladı. Sağlık sistemi tam anlamıyla çıkmaza doğru gidiyor... Bütün personeli ev ev dolaştırmakla bu işin çözülmeyeceğini kendileri de biliyor bilmesine ama ne yapsınlar önümüzde seçim var...