Araştırma şirketlerinin bulguları, AKP oylarında önemli bir azalma olduğunu ortaya koyuyor. AKP’nin tek başına iktidar olabilecek milletvekili çıkaramama durumu da “HDP yüzde 10 barajını aşarsa”ya bağlanıyor. HDP’nin yüzde 10 seçim barajını aşamaması halinde ise AKP’nin yine tek başına iktidar olabileceği değerlendiriliyor. Ama CHP açısından durum hiç de öyle değil. CHP’nin oylarında yüzde 1,5’luk bir artış olması halinde, HDP ister seçim barajını aşsın, ister aşmasın AKP tek başına iktidar olacak milletvekili sayısını çıkaramıyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, bu konuda araştırmalar yaptırdı, AKP’nin tek başına iktidara gelebilmesinin HDP’nin oy oranıyla hiçbir ilgisinin olmadığını ortaya koydu. Kılıçdaroğlu’nun emeklilere yılda iki ikramiye verileceğini açıklaması üzerine yüzde 28 bandında olan oy oranı yükseldi. Geçen pazar günü Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı seçim bildirgesi, güven veren sözlerinin de CHP’nin oy oranındaki artışı devam ettirdiği belirtiliyor. Son araştırmalar, oy oranının yüzde 30 civarında olduğunu ortaya koyuyor. İşte, bundan sonra oy oranında artış önemli...

MİLLETVEKİLİ SAYILARI ŞÖYLE OLACAK

Erdoğan Toprak, yaptırılan araştırmalar, simülasyonların sonuçlarını SÖZCÜ’ye şöyle anlattı:
“CHP’nin oy oranında yüzde 1,5’luk bir artış olursa, HDP seçim barajını geçemezse bile AKP iktidar olamıyor. CHP ve MHP’nin oy oranı AKP’nin üzerine çıkıyor. Değerlendirmelerimize göre AKP 257, CHP 163, MHP 130 milletvekili çıkarabiliyor. CHP’nin oy oranındaki 1,5 puanlık artış tüm senaryoları çöpe atıyor. CHP bugün yüzde 30 bandında olan oy oranını korusa bile AKP’nin tek başına iktidar olma şansı sıfır. AKP yüzde 40 oranında oy alsa bile çıkaracağı milletvekili sayısı 260’larda olacak.
AKP’nin tek başına iktidara gelebilmesini, HDP’nin yüzde 10 oy barajını aşmasına bağlayanların formülü doğru bir formül değildir. Yüzde 10’un altında oy alan siyasi partilerin oyunun parlamentoya yansımamasını eksiklik sayarız. Ama bunun bir korkuya dönüştürülüp ‘Aman işte HDP barajı aşamazsa AKP iktidara gelir’ denilmesini de doğru bulmuyoruz. Türkiye’de belli bir yapı, ‘AKP gidiyor’ korkusuyla belli oyları HDP’ye kaydırmak ve barajı aştırmak için bir formülasyon üzerinde çalışıyor. CHP seçmeni üzerinde de bu tip etki alanı yaratmaya çalışıyorlar.”

OYLARI HDP’YE KAYDIRMA ÇABASI

“Öyle bir hava estiriliyor ki, sanki HDP yüzde 10 seçim barajını geçemezse dünyanın sonu gelecekmiş gibi korku senaryoları üretiliyor. HDP benim açımdan sicili temiz bir parti değil. Gezi olayları, eğitim sistemindeki değişiklik, yolsuzlukla mücadele konusunda dik bir duruş sergilemedi. Açıkçası HDP’nin durumu bizi ilgilendirmiyor.
Nasıl, ‘HDP yüzde 10 barajını aşamazsa, bütün milletvekillikleri AKP’ye geçer’ deniliyorsa, CHP yüzde 31 civarında oy aldığı zaman özellikle büyük kentlerde milletvekili sayısı CHP’ye kayıyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Manisa, Balıkesir, Eskişehir, Adana, Antalya, Samsun, Gaziantep gibi illerde 1,5 puanlık bir artışla, AKP’ye gidecek en az 25 milletvekilliği otomatikman CHP’ye geçecek. Bu, AKP’nin tek başına iktidara gelme şansını ortadan kaldırıyor. Son 1,5 ayda oy oranımızdaki artış 1,7 oldu. Seçim bildirgesinden sonra da yükselişimiz devam ediyor.”

KARARSIZ SEÇMENİN OYU

“9 puanlık bir kararsızlar oyu Türkiye’nin kaderini değiştirir. İstikrar adına bu oylar iktidara yakın olan partiye gider. Birinci aşamada AKP’yi iktidar yapmayacak 1,5 puanı almak istiyoruz. Ama orada kalmak istemiyoruz. Türkiye’nin kaderi değişiyor, şimdi kimin kiminle koalisyon kurabileceği konuşuluyor.
AKP’nin bu dönem kan kaybı devam ediyor. AKP’den, Saadet ve BBP’ye gidecek 4 puanlık bir oy kaybı var. HÜDA-PAR’ın 9 ilde bağımsız adaylarına AKP’den oy geçişi var. Kobani olaylarından sonra AKP’den HDP’ye hızlı bir geçiş yaşanıyor. HDP’nin de şu anda barajın kıl payı üstünde olduğu gözüküyor. Eğer HDP barajı aşarsa AKP’nin milletvekili sayısı 222-233 arası bir banda oturuyor. Kesin olan şu, AKP’nin tek başına iktidar şansı bitti. Bir şey söylüyorsam bilin ki bir mantığı vardır.”

CHP’DE MORALLER YÜKSEK

“Bir partinin tek başına iktidar olması için oy oranı her partiye göre değişiktir. Örneğin CHP’nin Doğu ve Güneydoğu’da kaybolan oyu yok. Çünkü oy oranı düşük. Oylarımızı daha çok batı bölgelerinden alıyoruz. Seçim sistemi, bir parti yüzde 43 oranında da oy alsa tek başına iktidara gelmesini sağlayamaz. Bazı partiler yüzde 38 oranında da oy alsa iktidara gelebilir. Bu, tamamen oy dağılımındaki dengelere bağlı.”
Açıkçası CHP’de moraller yüksek. Parti yöneticileri bundan sonra daha çok çalışmaları gerektiğinin farkında. Her şeyden önce AKP’nin “gidici” olduğuna artık inanmaya başladılar. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun güven veren tutumu artık partililere de, seçmene de yansımış durumda...

İşte CHP'ye göre Milletvekili Dağılım Simülasyonu