17-25 Ara­lık so­ruş­tur­ma­sı­nın he­men ar­dın­dan Em­ni­ye­t’­te “Pa­ra­lel Dev­let Ya­pı­lan­ma­sı­” dö­ne­min Baş­ba­ka­nı ta­ra­fın­dan açık­lan­dı. İş­te, o ta­rih­ten bu ya­na yüz­ler­ce em­ni­yet men­su­bu mes­lek­ten çı­ka­rıl­dı, ce­za­evi­ne atıl­dı, ha­ya­tı ka­rar­tıl­dı. Ta­bi­i ki hak­sız­lık, hu­kuk­suz­luk ya­pan­lar­dan he­sap so­rul­ma­lı. Ama ad­li ve ida­ri yön­den he­sap so­ru­lur­ken de, on­la­rın yap­tı­ğı öne sü­rü­len hak­sız­lık, hu­kuk­suz­luk ya­pıl­ma­ma­lı.
An­ka­ra Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı Ana­ya­sal Dü­ze­ne Kar­şı İş­le­nen Suç­lar So­ruş­tur­ma Bü­ro­su ta­ra­fın­dan Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’ne gön­de­ri­len 5 Ocak 2015 ta­rih­li ya­zı­da, ka­mu­oyun­da “Pa­ra­lel Dev­let Ya­pı­lan­ma­sı­” ola­rak ad­lan­dı­rı­lan ör­güt­len­me­nin Tür­ki­ye ge­ne­lin­de­ki bü­tün fa­ali­yet­le­ri­nin in­ce­len­me­si is­ten­di.

O, 6 AY­DIR ARA­NI­YOR

Ar­şiv ka­yıt­la­rı in­ce­len­di. Fet­hul­lah Gü­len hak­kın­da İs­tan­bul 1. Sulh Ce­za Ha­kim­li­ği’nin 19 Ocak 2014 ta­ri­hin­de 2014/3025 sa­yı­lı ka­ra­rıy­la “Si­lah­lı Te­rör Ör­gü­tü Kur­ma ve Yö­net­me­” su­çun­dan, İs­tan­bul 3. Sulh Ce­za Ha­kim­li­ği­’nin 22 Ocak 2015 ta­ri­hin­de 2015/144 sa­yı­lı ka­ra­rıy­la da “Si­lah­lı Te­rör Ör­gü­tü Kur­ma ve­ya Yö­net­me, Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Hü­kü­me­ti­ni or­ta­dan kal­dır­ma­ya ve­ya gö­re­vi­ni yap­ma­sı­nı en­gel­le­me­ye te­şeb­büs et­me, dev­le­tin giz­li kal­ma­sı ge­re­ken bil­gi­le­ri­ni si­ya­sal ve­ya as­ke­ri ca­sus­luk ama­cıy­la te­min et­me­” suç­la­rın­dan “ya­ka­la­ma­” em­ri çı­kar­ıl­dı­ğı an­la­şıl­dı. Fet­hul­lah­çı ya­pı­lan­may­la il­gi­li 53 say­fa­lık not, Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür Yar­dım­cı­sı Ze­ki Ça­tal­ka­ya im­za­sıy­la An­ka­ra Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı­’na 4 Mart 2015 ta­ri­hin­de gön­de­ril­di.

HER DÖ­NEM­DE FARK­LI RA­POR

Em­ni­yet­te ce­ma­at­çi ya­pı­lan­ma­ya iliş­kin fez­le­ke, dö­ne­min An­ka­ra Em­ni­yet Mü­dü­rü Cev­det Sa­ral, Yar­dım­cı­sı Os­man Ak, İs­tih­ba­rat Şu­be Mü­dü­rü Er­san Dal­man ta­ra­fın­dan DGM Sav­cı­lı­ğı­’na 1999 yı­lın­da gön­de­ril­di­ğin­de, bu­gün ken­di­le­ri­ni bir nu­ma­ra­lı “ce­ma­at düş­ma­nı­” ola­rak ta­nı­tan­lar, o gün­ler­de “As­la böy­le bir ya­pı­lan­ma yok­tur. Bun­lar ta­ma­men em­ni­yet teş­ki­la­tı­nı yıp­rat­mak ama­cıy­la ka­sıt­lı ola­rak çı­ka­rıl­mak­ta­dı­r” di­yor­lar­dı. Bun­la­rı yaz­dı­ğım için hak­kım­da on­lar­ca suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­nu­yor­lar­dı.
1999 yı­lın­da İs­tih­ba­rat Da­ire­si Baş­kan­lı­ğı­’nın ra­po­ru, 2006 yı­lın­da Em­ni­yet İs­tih­ba­rat Da­ire­si Baş­kan­lı­ğı­’nın ra­po­ru, 2011 yı­lın­da yi­ne ay­nı dai­re ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan ve ge­nel mü­dür yar­dım­cı­sı im­za­sıy­la cum­hu­ri­yet sav­cı­lı­ğı­na gön­de­ri­len ra­po­ru, so­ruş­tur­ma­la­rın en­gel­len­me­si so­nu­cu­nu ge­tir­miş­ti. Do­ğan Ki­tap ta­ra­fın­dan ya­yım­la­nan “Ok­ya­nus Öte­sin­de­ki Vai­z” isim­li ki­ta­bım­da kim­le­rin im­za­la­rıy­la so­ruş­tur­ma­la­rın sek­te­ye uğ­ra­tıl­dı­ğı­nı bel­ge­le­riy­le or­ta­ya koy­dum.
Şim­di an­la­şı­lı­yor ki, ra­por­lar, ifa­de­ler dö­ne­me gö­re de­ği­şe­bi­li­yor. O yüz­den cum­hu­ri­yet sav­cı­la­rı­nın gö­re­vi da­ha da zor­la­şı­yor, da­ha ay­rın­tı­lı araş­tır­ma yap­ma­la­rı ge­re­ki­yor.

DEV­LE­TE OLAN GÜ­VEN SAR­SI­LI­YOR

Mül­ki­ye Baş­mü­fet­ti­şi Fer­da İle­ri, Mül­ki­ye mü­fet­tiş­le­ri Mus­ta­fa Ya­vuz, İl­ha­mi Do­ğan ve Po­lis Baş­mü­fet­ti­şi Ne­cat Öz­de­mi­roğ­lu, Ha­ne­fi Av­cı­’nın ki­ta­bın­da öne sür­dü­ğü ko­nu­la­rı araş­tır­mak-so­ruş­tur­mak­la gö­rev­len­di­ril­di.
Şim­di Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür Yar­dım­cı­lı­ğı gö­re­vin­de bu­lu­nan, em­ni­ye­tin sav­cı­lı­ğa gön­der­di­ği “Pa­ra­lel Dev­let Ya­pı­lan­ma­sı­” ra­po­run­da im­za­sı bu­lu­nan dö­ne­min An­ka­ra Em­ni­yet Mü­dü­rü Ze­ki Ça­tal­ka­ya da mü­fet-­tiş­le­rin so­ru­su üze­ri­ne şun­la­rı söy­le­miş:
“10 yı­lı em­ni­yet mü­dür­lü­ğü ol­mak üze­re 35 yıl­dır Em­ni­ye­t’­te gö­rev ya­pı­yo­rum. Ha­ne­fi Av­cı ta­ra­fın­dan ya­zı­lan ki­ta­bı oku­dum. Ki­tap­ta, Fet­hul­lah Gü­len ce­ma­ati­nin Em­ni­yet Teş­ki­la­tı içe­ri­sin­de­ki ya­pı­lan­ma­sı id­di­ası ile il­gi­li söy­le­ye­cek­le­rim şun­lar­dır:
Mü­dür­lü­ğüm ve ön­ce­sin­de ce­ma­at ya­pı­lan­ma­sı­na iliş­kin her­han­gi bir bil­gi, bul­gu ve­ya bir ih­ba­ra rast­la­ma­dım. Bu ko­nu­lar­da ad­li ve ida­ri so­ruş­tur­ma da ya­pıl­ma­mış­tır. Ce­ma­at ya­pı­lan­ma­sı ol­say­dı mut­la­ka be­nim bil­gim olur­du ve ge­rek­li iş­lem­le­ri ya­par­dım. Di­ğer yan­dan bi­rim­ler­de gö­rev­len­di­ri­len per­so­nel biz­zat be­nim emir ve ta­li­mat­la­rım doğ­rul­tu­sun­da li­ya­kat, ça­lış­kan­lık ve ba­şa­rı­lı ol­mak kıs­tas­la­rı göz önü­ne alı­na­rak gö­rev­len­dir­me ya­pıl­mış­tır. Bu­gü­ne ka­dar her­han­gi bir ce­ma­at men­su­bun­dan ne tel­kin ne de tav­si­ye­de bu­lu­nul­muş­tur. Şa­yet ya­sal hi­ye­rar­şik ya­pı­nın dı­şın­da bir ya­pı­nın var­lı­ğı­nı his­set­sem, ya­sal iş­lem yap­tı­rır­dım.”
Şu an­da bağ­lı ol­du­ğu bi­rim­ler iti­ba­riy­le et­ki­li olan isim­ler­den Ge­nel Mü­dür Yar­dım­cı­sı Mus­ta­fa Gül­cü ise o dö­nem hak­kın­da­ki bir da­va­yı ge­rek­çe gös­te­rip “ce­ma­at­le il­gi­li ko­nuş­mak is­te­mi­yo­ru­m” de­miş. Dün fark­lı, bu­gün fark­lı ko­nu­şan­la­rın ra­por­la­rı dev­le­te olan gü­ve­ni sar­sı­yor. Bu­na hak­kı­nız var mı?