Reklamsız Sözcü
TAYLAN KÜMELİ

Spastik kolon hastalarına özel tarifler

11 Aralık 2015

‘Huzursuz Bağırsak Sendromu' da denen spastik kolon hastalarında birkaç şikayet bir arada olabilir. Bu hastalık, bazen ishal, bazen kabızlık, bazen de gaz şikayetiyle kendini gösterebilir. Beslenme ve yaşam şeklindeki değişikliklerle hastalığın belirtilerini hafifletmek mümkündür. Yanlış beslenmeye bağlı olarak, hastanın hayatını altüst eden sindirim sistemi şikayetleri tedavi edilmezse ömür boyu sürebilir.

KiŞiYE ÖZEL BESLENME

Her spastik kolon hastasına aynı beslenme programını uygulamak doğru değildir. Çünkü her bünyenin rahatsız olduğu besinler farklılık gösterir. Bu nedenle kişiye özel beslenme programları uygulamak gerekir. Örneğin, insanlar salatanın sağlıklı olduğunu düşünür ama salata bazılarında aşırı gaz yapar. Bir hastamız, 50 yıldır salata yiyor ve sağlıklı olduğunu düşünüyordu ama salata yemeyi kestikten sonra tüm gaz şikayetleri sona erdi.

SiNDiRiMi KOLAY YEMEKLERLE ÖNLEMiNiZi ALIN

Kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sistemi şikayetleriniz varsa yapacağınız yemeklerin hafif olması çok önemli. Sizi bu şikayetlerden kurtaracak yemek tarifleri arasından birkaç örnek vermek istedik:

BAHARATLI EKMEK

Foto: Bülten Baharatlı ekmek

Tam buğday veya çavdar ekmeği
Yarım bardak sızma zeytinyağı
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı pul biber
2 çorba kaşığı kekik
2 çorba kaşığı fesleğen
Çörekotu ve domates
YAPILIŞI: Dövülmüş sarımsak ve zeytinyağını bir kapta karıştırın. Bu karışımı ekmek dilimlerinin üzerine sürün. Üzerine daha sonra pul biber, kekik ve fesleğeni serpiştirin. Domates dilimleyip, üzerine çörekotunu ekleyip daha önceden 180 derece ısıtılmış fırında, üstü kızarıncaya kadar pişirin.

KiMYONLU PATLICAN

Foto: Bülten – Kimyonlu patlıcan

2 adet patlıcan (dörde bölünmüş ve tuzlu suda bekletilmiş)
1 büyük soğan
2 adet domates (rendelenmiş)
3 diş sarımsak – Tuz
Zeytinyağı – Karabiber
Kimyon – Fesleğen
YAPILIŞI: Patlıcanları tepsiye dizin. Ayrı bir tavada soğanları kavurun. İçine sarımsak ve domates katın. Tuz, fesleğen ve kimyonu ilave edip ocaktan alın. Patlıcanların üstünü zeytinyağıyla fırçalayın. Sosu ilave ettikten sonra folyo ile tepsiyi kapatın. 180 derecelik fırında 20 dakika pişirin.

FESLEĞENLi SANDViÇ

Foto: Bülten – Fesleğenli sandviç

3 yaprak fesleğen
2 dal taze kekik
1 diş sarımsak
2 kaşık zeytinyağı
2 dilim tam tahıllı buğday ekmeği
2 dilim beyaz peynir
Yarım sivribiber
Yarım dolmalık kırmızıbiber
3 adet siyah zeytin
YAPILIŞI: Sarımsağı dövün, fesleğen ve kekikle birlikte bir kaseye alıp üzerlerine zeytinyağı dökün. Birkaç dakika bekletin. Ekmekleri kızartın. İçine iki ince dilim beyaz peyniri koyup arasına biberleri ve zeytinleri yerleştirin. Bunların üzerine fesleğen ve kekikli karışımı yerleştirin.

ISIRGAN SALATASI

Foto: Bülten – Isırgan salatası

500 gram taze ısırgan otu – 1 adet domates
2 adet kornişon turşu – 2 adet taze soğan
2 diş sarımsak – Sızma zeytinyağı – Sirke
YAPILIŞI: Isırgan otları elinizi dağlamasın diye eldivenle ayıklayın. Bol suda yıkadıktan sonra üzerine tuz döküp hafifçe ovalayın. Diğer malzemelerle birlikte ince ince doğrayın. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine sirke ve sızma zeytinyağını karıştırarak dökün.

Taylan Kümeli
SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet Whatsapp