Eskişehir’i herkesin ölmeden önce mutlaka görmesi gereken büyüleyici bir kent haline getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen’in Halk Arenası’nda gündeme getirdiği “AKP’nin açılış yalanları” meğer birçok kentte yaşanıyormuş.
CHP’nin çalışkan milletvekillerinden Umut Oran üşenmemiş ve her seçimde yeniden açılan tesislerin listesini çıkarmış.
Türk siyaset tarihine, Kur’an’ı seçim meydanına adeta bir pazar metası gibi indiren ve AKP’ye oy istediği gezilerin parasını devlete ödeten tarafsız (!) Cumhurbaşkanı olarak geçen Tayyip Erdoğan en son “yeniden toplu açılışı” Van’da yapmıştı.
Bu tesislerden Gençlik ve Spor Bakanlığı yatırımı olarak gösterilen 12 Dev Adam Erciş Spor Salonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Basketbol Federasyonu’nun ortak projesiymiş! Yapımına 2013’te başlanmış ve Eylül 2014’te tamamlanarak Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne devredilmiş. Yani 8 ay önce hizmete giren spor salonu, Erdoğan tarafından bir kez daha “açılmış!..”
Toplu açılış listesinde “Kalkınma Bakanlığı Fuar Merkezi” olarak gösterilen tesisi ise Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) yaptırmış. 2013 yılında temeli atılan Fuar ve Kongre Merkezi tamamlandıktan sonra ilk olarak 15-19 Ekim 2014’te “Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı”na ev sahipliği yapmış.
Cumhurbaşkanı çoktan hizmete giren bu tesisi de AKP yatırımıymış gibi “yeniden” açmış!

* * *

Durun daha bitmedi!
Listeye “Urartu Müzesi İnşaatı”nın eklenmesi de unutulmamış! Böylece Erdoğan, devam eden bir “inşaatın” açılışını yapan ilk Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmiş! Depremde yıkılan Van Müzesi’nin yerine yapılan Urartu Müzesi, teşhir tanzim salonu hazır olmadığı için bu yılın sonunda açılmayı beklerken seçim öncesi sahnelenen “yeniden açılış” tiyatrosunda listeye dahil edilmiş!
Böylece 80 yatırımın tamamı henüz bitirilmiş ve tümü bir anda hizmete giriyormuş havası verilmiş!

* * *

Van’dan “yeniden açılış rekorunun kırıldığı” Amasya’ya geçiyoruz.
Şimdi sıkı durun!
Temeli 2005 yılında atılan ve AB hibesiyle yaptırılan katı atık bertaraf tesisi 2008 yılından itibaren AKP’li 2 başbakan, 2 bakan ve bir belediye başkanı tarafından toplam 5 kez açılmış!
Amasyalılar bundan sonraki açılışın ne zaman yapılacağını merak ediyorlarmış!

* * *

Erzincan’dayız...
İlgili makamlar Erdoğan’ın bu kentimizde 83 tesisi hizmete açacağını bildirmiş, ama bunların ne olduğuna ilişkin bir bilgi verilmemiş. İddia o ki, burada şovla toplu açılışı yapılacak tesislerin de büyük bölümü zaten çoktan hizmete girmiş ve yatırım sayısı hayali biçimde kabartılmış!
Ayrıca kamu yatırımları listeyi yeterince şişiremediğinden, özel sektörün kendi olanaklarıyla yaptığı tesisler toplu açılış kapsamına alınmış!
Bunlar arasında 2011’den beri faaliyette olan ve 2013’ten bu yana, uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapan Ergandağ Kayak Merkezi, geçen yıl üretime başlayan Kızılay Mineralli Su İşletmesi ile Dünya Göz Hastanesi ve Hilton Garden Inn Erzincan Oteli yer almış! Örneğin Türk Kızılayı’nın yatırımı olan Erzincan Mineralli Su İşletmesi geçen yıl Haziran sonunda üretime başlamış!
Erzincanlılar şunu merak ediyor:
Erdoğan zaten bir yıl önce üretime geçmiş tesiste neyi açacak? Maden suyu şişesinin kapağını mı?..

* * *

Konu “şov” olunca Kırıkkale’ye de uğramadan geçemeyiz!
Çünkü Erdoğan “yeniden açma” şovunu sürdürdüğü Kırıkkale’de “71 eserin” toplu açılışını yapmış! Önceki gün Arnavutluk’ta Namazgah Camii’nin temelini atan Cumhurbaşkanı, ardından Kırıkkale’de yaptırılan Nur Camii ve külliyesinin açılışını gerçekleştirmiş! Oysa Nur Camii’nde ilk teravih namazı 2011 Ramazan’ında kılınmış! Yani çoktan bitirilip hizmete girmiş!

* * *

Sözün özüne gelirsek,
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın araştırmasına ve iddiasına göre; Erdoğan’ın bugüne kadar birçok kentimizde sahnelediği toplu açılış şovlarında, ağırlıklı olarak daha önce faaliyete geçmiş veya hiç ortada olmayan hayali tesisler yer almış! Ya da çeşitli bakanlıklarca yapılması gereken rutin işler, dev yatırım hamlesi olarak gösterilmiş. Böylece milyonlarca liralık yüzlerce tesis ve eserden söz edilmesine karşın, özel sektöre ait yatırımların dışında, AKP’nin yeni ve dişe dokunur bir yatırıma imza atamadığı gerçeği ortaya çıkmış!
Bazı kentlerde de aslında hiç olmayan tesislerin açılışı yapılmış!

* * *

Sevgili okurlarım,
Tesisin olmaması önemli değil!
Koskoca Başkan’ın, pardon Cumhurbaşkanı’nın olmayan tesisi açması yetmez mi, milletçe alkışlanmaya değmez mi?..