“Bu si­vil top­lum ku­ru­lu­şu­nun bir ima­jı var. Bu­nun için üye ol­dum ve gu­rur du­yu­yo­rum. Ama ar­tık kork­ma­ya­lım. De­mok­ra­si­ye ve öz­gür­lü­ğü­mü­ze sa­hip çı­ka­lım. Ar­tık idam ce­za­sı da ve­ril­mi­yor!”
Bu ko­nuş­ma­yı, ül­ke­mi­zin en bü­yük si­vil top­lum ör­güt­le­rin­den TÜ­Sİ­AD’­ın Yük­sek İs­ti­şa­re Ku­ru­lu (YİK) top­lan­tı­sı­nın ba­sı­na ka­pa­lı bö­lü­mün­de, İz­mir­li bir üye söy­le­miş. (Ja­le Öz­gen­türk-Hür­ri­yet)
Baş­kan Can­sen Ba­şa­ran Symes de, sağ­lık­lı de­mok­ra­si­ler­de hal­kın ira­de­si­ni sa­de­ce san­dık ara­cı­lı­ğıy­la gös­ter­me­si­nin ye­ter­li ol­ma­dı­ğı­nı be­lirt­miş. Symes ay­rı­ca “Kon­trol-den­ge me­ka­niz­ma­la­rı, ifa­de öz­gür­lü­ğü, ba­ğım­sız bir yar­gı, güç­lü bir si­vil top­lum, öz­gür bir ba­sın ve ör­güt­len­me öz­gür­lü­ğü de de­mok­ra­si­nin as­la vaz­ge­çil­mez un­sur­la­rı­dı­r” de­miş.
YİK Baş­ka­nı Tun­cay Özil­han ise AK­P’­nin uy­gu­la­ma­la­rı­nı eleş­ti­re­rek 15 yıl­lık ka­za­nım­la­rın teh­dit al­tın­da ol­du­ğu gö­rü­şü­nü di­le ge­tir­miş.

* * *

Sa­lon­da­ki­le­rin bü­yük al­kı­şı­nı al­sa bi­le bun­lar çok ge­cik­miş tep­ki­ler sev­gi­li okur­la­rım.
Eğer bü­yük ser­ma­ye, Do­ğan Gru­bu­’na mil­yar­lar­ca li­ra­lık hak­sız ver­gi ce­za­sı (sal­ma) çı­ka­rıl­dı­ğı gün ka­rar­lı bi­çim­de Ay­dın Do­ğa­n’­ın ya­nı ba­şın­da du­ra­bil­miş ol­say­dı, Tür­ki­ye de­mok­ra­si­si bu­gün­le­ri ya­şa­maz­dı.
Oy­sa on­lar, o gün­ler­de hak­sız­lı­ğa kar­şı çık­mak, hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü­nü, ba­sın öz­gür­lü­ğü­nü ve ev­ren­sel de­mok­ra­si­yi sa­vun­mak ye­ri­ne, üç may­mu­nu oy­na­ma­yı ve mer­hum Sa­kıp Sa­ban­cı­’nın de­yi­miy­le “cep­çi­li­ği­” ter­cih et­ti­ler.
Mem­duh Boy­dak ör­ne­ğin­de ol­du­ğu gi­bi, sı­ra­nın gü­nün bi­rin­de her­ke­se ge­le­bi­le­ce­ği­ni gör­dük­ten son­ra, şim­di ya­pı­lan­la­rın yan­lış­lı­ğı­nı hay­kı­rı­yor­lar.

* * *

Hay­kı­ran­lar sa­de­ce bü­yük iş adam­la­rı de­ğil, pi­ya­sa da fer­yat edi­yor.
Ekşi Sözlük’ten realsanto adlı kullanıcının yazdığı durumun kötülüğüne bakar mısınız?

* * *

“...Bir müş­te­ri­miz var­dı, ben bir ke­re gör­düm sa­de­ce. Düz­gün bir es­naf­mış. Biz­de işi az­dı ama öde­me­le­ri düz­gün­dü. Ge­çen ay so­nu bir se­ne­di dön­müş­tü. Bi­zim ça­lı­şan­la ko­nuş­muş, ‘se­ne­di ban­ka­dan alın­ca ge­ti­rin öde­ri­m’ de­miş. Ar­ka­daş da müş­te­ri­nin iş ye­ri ken­di evi­ne ya­kın ol­du­ğu için bu sa­bah, işe gel­me­den ön­ce müş­te­ri­ye git­miş ama iş ye­ri ka­pa­lı. Me­ğer adam­ca­ğız ge­çen haf­ta in­ti­har et­miş, borç­la­rı­nı öde­ye­me­yip if­las et­ti­ği için. Nur için­de yat­sın, uma­rım ru­hu hu­zur bu­lur.
Yir­mi beş yıl­lık iki müş­te­ri­miz da­ha if­las et­ti ge­çen ay. On­lar ya­şı­yor çok şü­kür di­ye se­vi­ni­yo­ruz. En bü­yük müş­te­ri­miz son 3 ay­dır çek­le­ri­ni ya­zıl­ma­sın di­ye ban­ka­dan ia­de al­dı­rıp 1 ay da­ha ge­ci­ke­rek el­den ödü­yor. Pa­ra­sı­nı pe­şin al­ma­dı­ğı­mız işi yap­ma­ya kor­kar, yük­lü öde­me­le­rin ol­du­ğu gün uyu­ya­maz ol­duk!..
Ba­kın, bu ül­ke­de­ki sa­de­ce eko­no­mik bir kriz de­ğil. Onun çok çok öte­sin­de fi­nan­sal bir kriz var. Dün­ya­nın baş­ka hiç­bir ye­rin­de ol­ma­yan va­de­ler­le dö­nü­yor pi­ya­sa, ar­tık dö­ne­mi­yor za­ten! Sa­tür­n’­ün ok­ya­nus bu­lu­nan uy­du­su da da­hil ga­lak­si­de biz­den baş­ka çe­ke va­de uy­gu­la­mak gi­bi bir ge­ri ze­ka­lı­lık ya­pan yok­tur her­hal­de! Bi­len var­sa de­tay­lı söy­le­sin. 2010’a ka­dar ka­nu­nen biz­de de yok­tu di­ye bi­li­yo­rum.
Ya­hu Ha­zi­ran 2017 va­de­li çek gör­düm bu­gün, adam res­men öde­me­ye­ce­ğim di­yor iş­te. Emi­nö­nü pi­ya­sa­sı 12 ay­dan ön­ce­ki va­de­li çe­ke “pe­şi­n” di­yor, Ye­şil­di­re­k’­te iki yıl ön­ce­ki es­na­fın hiç­bi­ri kal­ma­mış! La­le­li­’nin sa­de­ce gi­riş kat­la­rı do­lu, üst kat­lar bom­boş. Bin­ler­ce do­lar ki­ra-ka­po­ra is­te­nen yer­ler ilk ge­le­ne ve­ri­li­yor.
...Dün 6 müş­te­ri gez­dim, 3’ü her gün za­rar ya­zı­yor ama ya­nın­da­ki iş­çi­le­rin kı­dem taz­mi­na­tı­nı öde­ye­me­di­ği için işi­ni ka­pa­ta­mı­yor. 2 ta­ne­si de ‘Bi­na be­nim. Ki­ra­cı ol­sam bir da­ki­ka dur­ma­m’ di­yor.
...Kar­şı­lık­sız çek­ler ge­çen yı­lın ay­nı dö­ne­mi­ne gö­re tu­tar­da yüz­de 49 adet­te yüz­de 21 art­mış. Açın de­tay­lı oku­yun, sah­te çek­ler yüz­de 33 art­mış, kul­la­nı­lan top­lam kre­di tu­ta­rı ta­sar­ruf tu­ta­rı­nı aş­mış du­rum­da. Sa­nı­rım ül­ke ta­ri­hin­de bir ilk bu. Son 4 bü­yük kriz­den de da­ha kö­tü bu ve­ri­ler. Za­ten bü­yük bir­kaç ban­ka kre­di ka­nal­la­rı­nı ka­pat­ma ka­ra­rı al­mış du­rum­da. Bu­gün ya­rın du­yar­sı­nız onu da.
As­lın­da bu ya­zı­yı yaz­ma­ya­cak­tım. Çün­kü yol yap­tı­lar ve kriz yok.Jö­le­li öy­le di­yor.” (OdaTv)

* * *

Sev­gi­li okur­la­rım,
Te­rö­rün da­ya­nıl­maz acı­lar ya­şat­tı­ğı, hu­kuk­suz­lu­ğun bü­yük ser­ma­ye­yi ürküttü­ğü, ya­tı­rım­la­rın ve dı­şa­rı­dan pa­ra akı­şı­nın dur­du­ğu, öz­gür ba­sı­nın so­ruş­tur­ma­lar­la ve­ri­len göz­da­ğı yet­mi­yor­muş gi­bi, bir de cen­de­re içi­ne tı­kıl­dı­ğı, pi­ya­sa­la­rın fer­yat et­ti­ği şu gün­le­ri ve bu­nu ya­ra­tan zih­ni­ye­ti an­la­tır­ken “k­ri­z” söz­cü­ğü ye­ter­siz ka­lı­yor.
Zi­ra AKP, ül­ke­yi yö­net­mi­yor, Rus ru­le­ti oy­nu­yor!..