“En etkileyici ses efekti nedir?”
Bu soruyu yıllar önce televizyonculuğu öğrendiğimiz kurstaki hocalarımızdan biri sormuştu. İstediği cevap gelmeyince de kendisi
açıklamıştı:
“Sessizlik...”
Gerçekten de sessizlik, kimi zaman insanı ürkütecek kadar etkilidir.
***
Dün hiç susmayan telefonumuzdan ve yağmur gibi yağan mesajlardan, baskı ve sansüre karşı tepki olarak boş bıraktığımız köşelerimizin de sessizlik efekti kadar etkili olduğunu gördük.
Öyle ki, boş köşeler yandaşları ters köşe yaparken, bir okurum duygularını “Boş köşeleriniz dopdoluydu!..” diyerek dile getiriyordu.
***
Gazeteciler tarihin tanıklarıdır.
SÖZCÜ dün tarihe tanıklık yapmakla kalmadı, tarih yazdı.
Gelecek kuşaklar faşizmin basın özgürlüğünden niçin çok korktuğunu araştırırken, köşeleri boş bırakılmış SÖZCÜ’yü en anlamlı belge olarak değerlendirecekler.
***
Hitlerin propaganda bakanı Goebbels “Bana satılmış bir medya ver sana aldatılmış (aşağılanmış) bir toplum sunayım” der.
Çünkü en iğrenç yalanın çocuklar ve halka söylenmiş yalanlar olduğunu, zira her ikisinin de kolayca kandırıldığını bilir!
***
Yalan söylemediği, halkın gerçekleri öğrenme hakkı dışında bir gücün önünde eğilip bükülmediği için SÖZCÜ’nün ve yazarlarının üstüne geliyorlar.
Baskıyla, tehditle, otomatiğe bağlanmış suç duyurularıyla, hakaret dolu tekziplerle yıldırıp susturacaklarını sanıyorlar.
Fena halde yanılıyorlar.
Tarih sahnesinde faşizmin hep yolcu, özgür basının ve özgürlük savaşcılarının da daima hancı olduğunu unutuyorlar.
Uçurtmanın rüzgar sayesinde değil, rüzgara karşı durduğu için uçtuğunu bile bilmiyorlar.
Bu nedenle boş köşeleri görünce ters köşe oluyorlar.

Yalandan Kim Ölmüş!..

Sevgili okurlarım, kadim dostum, büyük mizah ustası Müjdat Gezen’in, kitaplarımdan yola çıkarak öğrencileriyle sahnelediği “Yalandan Kim Ölmüş”ün Ege turnesine katılacağım.
Bu akşam saat 21.00’de Bodrum Kalesi’ndeyiz. Yarın yine aynı saatte Datça’da olacağız. Oyunumuz 4 Eylül’de Bornova’daki Aşık Veysel’de, 5 Eylül’de ise Karşıyaka Bostanlı’daki Suat Taşer Sahnesi’nde sevgili İzmirlilerle buluşacak.
İlginize şimdiden teşekkürler.