Bölgemizdeki gelişmelerle ilgili öngörüleri hep doğru çıkan bilge diplomat Şükrü Elekdağ’a göre; Dünya, IŞİD tehdidinin korkunç boyutlarını yeni yeni görüyor!..

Sev­gi­li okur­la­rım,

G-20 Zir­ve­si, kan içi­ci te­rör ör­gü­tü IŞİ­D’­in dün­ya­nın nef­re­ti­ni üze­ri­ne çe­ken, An­ka­ra, Mı­sır ve Pa­ri­s’­te ger­çek­leş­tir­di­ği kor­kunç ey­lem­ler­den he­men son­ra top­lan­dı. Dün­ya­nın en güç­lü ve zen­gin ül­ke­le­ri­nin de ka­tıl­dı­ğı bu top­lan­tı­dan IŞİ­D’­in yok edil­me­si­ni ön­gö­ren kap­sam­lı ve so­nuç al­ma­yı amaç­la­yan bir ka­rar çık­ma­sı bek­le­nir­di. An­cak böy­le ol­ma­dı. Ya­yım­la­nan bil­di­ri, süs­lü re­to­rik ve sı­ra­dan va­at­ler­den iba­ret kal­dı. AKP ik­ti­da­rı­nın zir­ve­den bek­len­ti­le­ri de ger­çek­leş­me­di. Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğa­n’­ın ıs­rar­la is­te­di­ği “u­çu­şa ya­sa­k” ve “gü­ven­li böl­ge­” pro­je­le­riy­le, Baş­ba­kan Da­vu­toğ­lu­’nun “Des­tek ve­ri­lir­se Tür­ki­ye ka­ra­dan mü­da­ha­le­de rol alır ve IŞİ­D’­i sı­nır­lar­dan uza­ğa ite­r” öne­ri­si red­de­dil­di. Oba­ma Tür­ki­ye­’yi “güç­lü or­ta­k” di­ye­rek oya­lar­ken, PYD’­ye ön­ce­lik­li müt­te­fik mu­ame­le­si yap­ma­yı sür­dür­dü. Pu­tin de PYD’­yi el üs­tün­de tu­tan­lar ara­sın­da yer al­dı. AKP ik­ti­da­rı, şim­di, Ce­ra­bu­lus-Azez hat­tı­nın önün­de­ki alan­dan IŞİD un­sur­la­rı­nın te­miz­len­me­si­ni amaç­la­yan ope­ras­yo­na Tür­ki­ye­’nin ha­va kuv­vet­le­riy­le ka­tıl­mak­tan iba­ret olan ro­lü­nü, ka­mu­oyu gö­zün­de bü­yüt­me­ye, şi­şir­me­ye ça­lı­şı­yor. Öte yan­dan Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan is­te­di­ği ka­dar ter­si­ni hay­kır­sın, ger­çek­te Su­ri­ye­’nin ye­ni yol ha­ri­ta­sı­nı Rus­ya çi­zi­yor ve ül­ke­nin si­ya­si ge­le­ce­ğin­den Be­şar Esa­d’­ı dış­la­ma­yı dü­şün­mü­yor. Fran­sa Cum­hur­baş­ka­nı Hol­lan­de da “Düş­ma­nı­mız Esad de­ğil, IŞİ­D” di­ye­rek, Esa­d’­a müt­te­fik­lik pa­ye­si ve­ri­yor.
G-20 top­lan­tı­sı­nın ar­dın­da bı­rak­tı­ğı hiç de par­lak ol­ma­yan tab­lo­yu yan­sıt­tık­tan son­ra, ya­şa­dı­ğı­mız coğ­raf­ya ile il­gi­li ön­gö­rü­le­ri hep doğ­ru çı­kan bil­ge dip­lo­mat, Emek­li Bü­yü­kel­çi Şük­rü Elek­da­ğ’­a ilk so­ru­mu yö­nel­ti­yo­rum:

AN­KA­RA KAT­Lİ­AMI NE­DEN GER­ÇEK­LEŞ­Tİ?


UĞUR DÜN­DAR (U.D.): Sa­yın Elek­dağ, söy­le­şi­mi­ze IŞİ­D’­den kay­nak­la­nan teh­di­din ger­çek bo­yut­la­rı­nı ele ala­rak baş­la­ya­lım. Ne­dir bu teh­di­din bo­yut­la­rı?
ŞÜK­RÜ ELEK­DAĞ (Ş.E.): G-20 top­lan­tı­sın­da Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan, “Ar­tık ko­nuş­ma­yı bı­ra­kıp te­rö­re kar­şı ko­lek­tif ha­re­kâ­tın sı­ra­sı gel­di­” de­di. Ama bu tür öne­ri­ler Tür­ki­ye ce­na­hın­dan ge­lin­ce, ma­ale­sef dik­ka­te alın­mı­yor. Çün­kü bi­zim te­rö­rist ta­nı­mı­mız, AB­D’­nin göz­be­be­ği gi­bi bak­tı­ğı PKK’­nın uzan­tı­sı PYD’­yi de kap­sı­yor. Ka­nım­ca IŞİ­D’­in oluş­tur­du­ğu teh­dit G-20 top­lan­tı­sın­da isa­bet­le de­ğer­len­di­ri­le­me­di. Bu ne­den­le de G-20 bil­di­ri­sin­de IŞİ­D’­i yok et­me­ye yö­ne­lik ger­çek bir ira­de ve so­mut ka­rar­lar yer al­ma­dı. IŞİ­D’­in as­ke­ri stra­te­ji­si, kent­sel te­rö­riz­min, ge­ril­la tak­tik­le­ri­nin ve kon­van­si­yo­nel sa­vaş dok­tri­ni­nin bir bi­le­şi­mi. Bu stra­te­ji­nin bir bo­yu­tu­nu da; in­ti­har man­ga­la­rıy­la düş­man ül­ke­le­rin top­rak­la­rın­da­ki si­vil, ko­run­ma­sız he­def­le­ri im­ha ede­rek ağır za­yi­at ver­dir­mek oluş­tu­ru­yor. Ör­ne­ğin IŞİD, Tür­ki­ye­’nin İn­cir­lik Üs­sü­’nü ABD ön­der­li­ğin­de­ki koa­lis­yon güç­le­ri­ne aç­ma­sı­na, An­ka­ra Ga­rı­’n­da­ki ey­le­miy­le, Rus­ya­’nın, Su­ri­ye­’de ken­di­si­ne kar­şı yo­ğun ha­va ope­ras­yon­la­rı ya­pa­rak ağır za­yi­at ver­dir­me­si­ne, 224 yol­cu­nun ölü­mü­ne yol açan Rus yol­cu uça­ğı­nı Mı­sı­r’­da dü­şür­mek­le ve Fran­sa­’nın Char­les de Ga­ul­le uçak ge­mi­si­ni Do­ğu Ak­de­ni­z’­e gön­der­me ka­ra­rı­na, Pa­ris kat-
­li­amıy­la kar­şı­lık ver­di. Pa­ris ey­le­min­den son­ra, CI­A Baş­ka­nı John Bren­nan, “Bu fe­la­ket bu­ra­da bit­me­di, bu­nun ar­ka­sı ge­le­ce­k” mea­lin­de ka­ram­sar söz­ler sar­f et­ti.

TÜR­Kİ­YE­’DE IŞİ­D’­İN KAÇ DES­TEK­Çİ­Sİ VAR?


(U.D.): Çok doğ­ru. Av­ru­pa­’da in­san­lar di­ken üs­tün­de otu­ru­yor. Halk fut­bol maç­la­rı­na, kon­ser­le­re git­me­ye kor­ku­yor. Hat­ta in­san­la­rın ya­şam tarz­la­rı de­ği­şi­yor...
(Ş.E.): IŞİ­D’­in dün­ya­nın bu­gü­ne ka­dar gör­me­di­ği bir tür­den glo­bal bir teh­dit ol­du­ğu ye­ni ye­ni an­la­şı­lı­yor. IŞİD, Pa­ris sal­dı­rı­sıy­la, Ba­tı dün­ya­sı­nın her ye­rin­de te­rör ey­lem­le­ri ya­pa­bi­le­ce­ği­ni ve böy­le­ce ağır za­rar­lar ver­me ka-­pa­si­te­si­ne sa­hip ol­du­ğu­nu or­ta­ya koy­du. IŞİ­D’­e kar­şı sa­va­şı des­tek­le­yen bü­tün ül­ke­ler şim­di bir mi­sil­le­me­den kor­ku­yor. Fran­sa Baş­ba­ka­nı­’nın, ül­ke­si­nin te­rö­rist­le­rin elin­de­ki kim­ye­vi ve bi­yo­lo­jik si­lah­la­rın teh­di­di al­tın­da ol­du­ğu­nu açık­la­ma­sı, tüm Av­ru­pa­’da kor­ku fır­tı­na­sı es­tir­di. İn­cir­lik Üs­sü­’nü AB­D’­nin ön­der­li­ğin­de­ki koa­lis­yo­nun kul­la­nı­mı­na aç­ma­mız­la bir­lik­te Tür­ki­ye­’nin İŞİ­D’­e kar­şı ve­ri­len mü­ca­de­le­nin mer­ke­zi ko­nu­mu­na gel­di­ği­ni unut­ma­ya­lım. Bu du­rum Tür­ki­ye­’yi, Rus­ya­’nın ve Fran­sa­’nın kar­şı­laş­tı­ğı tür­den ey­lem­le­re açık ha­le ge­ti­ri­yor. Bü­yük kent­le­ri­miz­de­ki bir­çok yer, IŞİ­D’­in ön­ce­lik­li he­def­le­ri ara­sın­da. Kim­se, be­ni, “e­şe­ğin ak­lı­na kar­puz ka­bu­ğu dü­şür­mek­le­” it­ham et­me­sin. Zi­ra, cid­di bir ku­rum olan PE­W’­ın yap­tı­ğı an­ket­ler, Türk hal­kı­nın yüz­de 8’i­nin - ya­ni 6.5 mil­yon ki­şi­nin- IŞİ­D’­i des­tek­le­di­ği­ni or­ta­ya ko­yu­yor. Ay­rı­ca Tür­ki­ye, IŞİ­D’­e en faz­la te­rö­rist ka­tı­lı­mı olan ül­ke­ler sı­ra­la­ma­sın­da ön saf­lar­da yer alı­yor. Bu ger­çek­ler ışı­ğın­da ül­ke­miz­de ür­kü­tü­cü sa­yı­da can­lı bom­ba ada­yı ve IŞİD hüc­re­si ol­du­ğu­nu tah­min et­mek her­hal­de yan­lış ol­maz. Bun­la­rı fe­la­ket te­la­lı­ğı yap­mak için de­ğil, teh­di­din va­him bo­yu­tu­nu or­ta­ya koy­mak ve İŞİ­D’­in kö­kü­nün ka­zın­ma­sı­nın Tür­ki­ye ve tüm uy­gar dün­ya için en ön­ce­lik­li he­def ol­du­ğu­nun al­tı­nı çiz­mek için ifa­de edi­yo­rum.

IŞİ­D’­İ IRA­K’­TA­Kİ MEZ­HEP KAV­GA­LA­RI YA­RAT­TI


(U.D.): Bu söz­le­ri­niz bi­zi, IŞİ­D’­le mü­ca­de­le­de stra­te­ji na­sıl ol­ma­lı so­ru­su­na ge­ti­ri­yor. An­cak, bu­nun için ön­ce IŞİ­D’­in or­ta­ya çı­kış ne­den­le­ri­ni sor­gu­la­ma­mız ve isa­bet­li bir teş­his koy­ma­mız ge­re­ki­yor...
(Ş.E.): Çok doğ­ru... IŞİ­D’­ın or­ta­ya çık­ma­sı­nın iki te­mel ne­de­ni var­dır. Bi­rin­ci ne­den, Ira­k’­ta­ki şid­det­li si­ya­si mez­hep­çi­lik ve mez­hep kav­ga­sı­dır. Bu, IŞİ­D’­i ya­ra­tan esas ne­den­dir. Ya­ni, IŞİ­D’­in “ku­vö­zü­” Irak­tır. İkin­ci­si de, Su­ri­ye­’de Esad re­ji­mi­nin, Sün­ni­le­re yö­ne­lik ay­rım­cı si­ya­se­ti ve Sün­ni mu­ha­le­fe­ti oran­tı­sız as­ke­ri güç­le bas­tır­ma­sı so­nu­cun­da ül­ke­nin sü­rük­len­di­ği ka­os or­ta­mı­dır. Ira­k’­ta, Şi­i Baş­ba­kan Nu­ri el-Ma­li­ki­’nin ko­yu mez­hep­çi po­li­ti­ka­sı, Sün­ni­le­rin hak­la­rı­nı gas­pet­miş, si­ya­set­ten dış­la­mış ve ya­ban­cı­laş­tır­mış­tır. Bu du­rum, Sün­ni­le­rin bü­yük za­yi­at ver­di­ği bir mez­hep kav­ga­sı­nı kö­rük­le­miş­tir. IŞİD, 2009-2012 yıl­la­rın­da, Irak el-Ka­ide’­si ile Ame­ri­ka­lı­lar­la sa­va­şan es­ki Irak Or­du­su su­bay­la­rı ve Ba­as­çı bü­rok­rat­la­rın it­ti­fa­kın­dan doğ­du. Son­ra da Ira­k’­ta­ki yoz­laş­ma ve gay­ri-meş­ru­iyet or­ta­mın­da ge­li­şip pa­laz­lan­ma im­ka­nı bul­du. Ira­k’­ta bun­lar ya­şa­nır­ken, Su­ri­ye­’de­ki iç sa­va­şın sey­ri Esa­d’­ın ül­ke­nin do­ğu­sun­da kon­tro­lü kay­bet­me­si­ne ve bu böl­ge­de bir “va­ku­m”, ya­ni güç boş­lu­ğu oluş­ma­sı­na yol aç­tı. Bu­nu fır­sat bi­len IŞİD, kuv­vet­le­ri­nin bir kıs­mı­nı Su­ri­ye­’ye kay­dı­ra­rak bu boş­lu­ğu dol­dur­du ve Rak­ka­’ya yer­leş­ti.
İKİNCİ VE SON BÖLÜM YARIN