An­to­ine Lei­ris, Pa­ri­s’­te­ki Ba­tac­lan Kon­se­ri Sa­lo­nu­’na ya­pı­lan sal­dı­rı­da eşi He­le­ne Mu­yal-Le­iri­s’­i kay­bet­ti. An­ne­siz ka­lan oğ­lu Mel­vil ise he­nüz 17 ay­lık bir be­bek. Acı­lı ba­ba İn­gi­liz ya­yın ku­ru­lu­şu BBC’­ye yap­tı­ğı açık­la­ma­da, oğ­lu­nun IŞİD kor­ku­su­nun ol­ma­dı­ğı bir dün­ya­da bü­yü­ye­ce­ği­ni ve as­la nef­ret­le ye­tiş­me­ye­ce­ği­ni söy­le­di.
İş­te tüm dün­ya­da­ki sos­yal med­ya ağ­la­rın­da göz­yaş­la­rıy­la pay­la­şı­lan o me­saj:
“Kim ol­du­ğu­nu bil­mi­yo­rum. Bil­mek de is­te­mez­dim. Siz ölü ruh­lar­sı­nız.
Uğ­ru­na öl­dür­dü­ğü­nüz bu Tan­rı, biz­le­ri ken­di yan­sı­ma­sı ola­rak ya­rat­tıy­sa, eşi­min vü­cu­dun­da­ki her kur­şun, Tan­rı­’nın kal­bi­ne isa­bet et­miş de­mek­tir.
Siz­den nef­ret et­me­mi is­ti­yor­su­nuz ama, si­ze bu fır­sa­tı ver­me­ye­ce­ğim. Nef­re­ti, kız­gın­lık ve yi­ne ay­nı nef­ret ile kar­şı­la­mak siz­le­rin ol­du­ğu gi­bi ka­ra bir ce­ha­le­tin içi­ne düş­mek­ten baş­ka bir şey de­ğil­dir.
Siz­ler be­nim kork­ma­mı, et­ra­fı­ma ırk­çı bir göz­le bak­ma­mı, kom­şum­dan ren­gin­den do­la­yı nef­ret et­me­mi is­ti­yor­su­nuz, bu­nu ba­şa­ra­ma­ya­cak­sı­nız. Siz be­nim gü­ven­li­ğim için öz­gür­lü­ğüm­den vaz­geç­me­mi is­te­di­niz ama ba­şa­ra­ma­dı­nız, kay­bet­ti­niz.
Biz yo­lu­mu­za sev­gi ile de­vam ede­ce­ğiz. Si­zi ge­çi­ci kü­çük za­fe­ri­niz­le baş ba­şa bı­ra­kı­yo­rum, an­cak bu hiç uzun va­de­li ol­ma­ya­cak...
Bu sa­bah eşi­mi gör­düm. Tıp­kı ya­şa­mı­nı yi­tir­di­ği cu­ma gü­nü ka­dar, tıp­kı 12 yıl ev­vel ona aşık ol­du­ğum ka­dar gü­zel­di. El­bet­te kal­bim­de kay­bım­dan do­la­yı müt­hiş bir acı var, an­cak ben onun­la bir gün, si­zin as­la gi­re­me­ye­ce­ği­niz cen­net­te ye­ni­den kar­şı­la­şa­ca­ğım...”

* * *

An­to­ine Le­iri­s’­i acı­sıy­la baş ba­şa bı­ra­kıp Fran­sa­’dan Tür­ki­ye­’ye dö­ne­lim, ve ül­ke­mi­zin sar­sı­cı ger­çek­le­riy­le yüz­le­şe­lim:
Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan İs­tan­bul Ba­şak­şe­hi­r’­de­ki Fa­tih Te­rim Stad­yu­mu­’n­da oy­na­dı­ğı­mız mil­li maç ön­ce­sin­de se­yir­ci­le­rin Yu­na­nis­tan Mil­li Mar­şı ile Pa­ris Kat­li­amı­’n­da ha­yat­la­rı­nı kay­be­den­ler için ya­pı­lan say­gı du­ru­şu­nu ıs­lık ve tek­bir­le pro­tes­to et­me­le­ri­ne tep­ki gös­ter­miş­ti. Er­do­ğan tüm dün­ya­da gün­dem oluş­tu­ran bu say­gı­sız­lı­ğı ya­pan­lar için “O­ra­da bir­kaç yüz (ki­şi) ola­bi­lir her­hal­de ken­di­ni bil­mez ıs­lık­la­ma­ya baş­lı­yor. Bu ola­cak bir iş de­ğil. Biz bir ül­ke­nin is­tik­lal mar­şı­na kar­şı say­gı gös­te­re­me­ye­cek ka­dar ta­ham­mül­süz bir mil­let de­ği­liz. Bu mil­le­tin gen­le­rin­de bu yok...” de­miş­ti.

* * *

Cum­hu­ri­yet Ga­ze­te­si­’nin dün­kü ha­be­rin­de ise, pro­tes­to­lu ma­ça Ba­şak­şe­hir Zi­ya Gö­kalp Ma­hal­le­si AK Genç­lik üye­le­ri baş­ta ol­mak üze­re bir­çok AKP sem­pa­ti­za­nı­nın be­da­va da­ğı­tı­lan bi­let­ler­le gir­dik­le­ri öne sü­rül­dü.
Ha­ber­de maç­tan bir gün ön­ce ma­hal­le­nin “AK Genç­li­k” he­sa­bın­dan üye­le­re cep te­le­fon­la­rıy­la “Pas­so­lig ol­ma­sı­na ge­rek yok. Stad gi­ri­şin­de ka­ğıt bi­let da­ğı­tı­mı ya­pı­la­cak­tı­r” me­saj­la­rı atıl­dı­ğı id­di­a edil­di.

* * *

Faz­la sö­ze ge­rek yok!
Te­rör sal­dı­rı­sın­da eşi­ni kay­be­den acı­lı ba­ba, ya­ra­sı­na tuz ba­sıp dün­ya­ya in­san­lık der­si ve­ri­yor, Ba­şak­şe­hi­r’­de­ki stad­yu­ma be­da­va gi­ren ba­zı­la­rıy­sa “ken­di­ni bil­mez­li­k” ör­ne­ği ser­gi­li­yor.
En baş­ta Cum­hur­baş­ka­nı ol­mak üze­re ül­ke­yi yıl­lar­dır yö­ne­ten­le­rin ce­vap­la­ma­la­rı ge­re­ken asıl so­ru da bu de­ğil mi?
İn­san­la­rı in­san­lık­tan uzak­laş­tı­rıp “ken­di­ni bil­mez ha­le­” kim­ler, na­sıl ve ne uğruna getiriyor?