Bu de­yiş, Li­be­ral De­mok­rat Par­ti Ge­nel Baş­ka­nı Cem To­ke­r’­e ait.
Şa­m’­da­ki ca­mi­ye gi­der­ken ev­de­ki tür­be­den na­sıl ol­du­ğu­mu­zu da­ha net gö­re­bil­mek için, fil­mi ge­ri­ye sar­ma­mız ge­re­ki­yor.

* * *

Ta­rih: 4 Tem­muz 2003...
Sa­at: 13.45-14.00 ara­sı...
Ku­zey Ira­k’­ın Sü­ley­ma­ni­ye ken­ti ka­vu­ru­cu gü­neş al­tın­da ya­nı­yor.
Bu ne­den­le so­kak­lar­da ade­ta in cin top oy­nu­yor.
Her ta­ra­fa ses­siz­lik ha­kim.
Tam bu sı­ra­da uzak­lar­dan bir he­li­kop­ter se­si du­yu­lu­yor.
Ay­rı­ca Türk Özel Kuv­vet­le­ri­’nin gö­rev yap­tı­ğı ka­rar­ga­hın çev­re­sin­de, bek­len­me­dik bir ha­re­ket­li­lik baş­lı­yor.

* * *

Ka­rar­gah de­yin­ce gö­zü­nü­zün önü­ne yük­sek du­var­lar­la ve tel ör­gü­ler­le çev­ri­li, ka­pı­sın­da si­lah­lı as­ker­le­rin nö­bet tut­tu­ğu ka­le gi­bi bir yer gel­me­sin.
Tam ter­si­ne, bir bin­ba­şı ko­mu­ta­sın­da 3 su­bay ve 8 ast­su­bay­dan olu­şan Türk Özel Kuv­vet­ler Ti­mi, iki­şer kat­lı, ta­ban­la­rı 90 met­re­ka­re­lik, bir­bi­ri­ne ir­ti­bat­lı iki kü­çük bi­na­da gö­rev ya­pı­yor.
Dik­kat çek­me­sin di­ye, bah­çe du­var­la­rı­nın üs­tü­ne tel ör­gü çek­me ge­re­ği bi­le du­yul­mu­yor.

* * *

He­li­kop­ter se­si da­ha ya­kın­la­şın­ca, bu ha­re­ket­li­li­ğin bir ku­şat­ma­nın ön ha­zır­lı­ğı ol­du­ğu­ anlaşılıyor. Bunun üzerine as­ker­le­ri­miz he­men si­lah­la­rı­na sa­rı­lıp mev­zi alı­yorlar. Ti­min ko­mu­ta­nı du­ru­mu anın­da bağ­lı ol­duk­la­rı ko­mu­ta ka­de­me­le­ri­ne bildirip, ne yap­ma­la­rı ge­rek­ti­ği­ni so­ru­yor. On­lar da “Sakın ateş etmeyin, se­rin­kan­lı olun biz durumu yakından takip ediyoruz” ce­va­bı­nı ve­ri­yor­.

* * *

Çok geç­me­den ABD Or­du­su­’na ait, uçak­sa­var ve tank­sa­var gi­bi ağır si­lah­lar­la do­na­tıl­mış 35 as­ke­ri araç, bi­na­la­rın çev­re­sin­de ko­nuş­la­nı­yor. Araç­lar­da­ki Ame­ri­kan as­ker­le­ri­nin ya­nı sı­ra 200’e ya­kın peş­mer­ge de on­la­ra eş­lik edi­yor.
He­li­kop­ter de sü­rek­li ola­rak bi­na­la­rın te­pe­sin­de do­la­nı­yor.
Si­lah­la­rın bi­na­la­ra çev­ril­me­si ta­mam­la­nın­ca, hiç­bir anons ya­pıl­mak­sı­zın ön ateş­ler baş­lı­yor.

* * *

As­ker­ler üst­le­ri­nin son ka­ra­rı­nı bek­ler­ken ken­di ara­la­rın­da da tar­tı­şı­yor­lar.
Bir ara tü­mü­ne “O­nur­suz­ca tes­lim ol­mak­tan­sa çar­pı­şa çar­pı­şa öle­li­m” dü­şün­ce­si ha­kim olu­yor.
Ama iç­le­rin­den bi­ri “Ta­mam bel­ki on­la­ra ağır za­yi­at ver­di­ri­riz ama, bu oran­tı­sız si­lah gü­cü kar­şı­sın­da yer­le bir ol­mak­tan kur­tu­la­ma­yız. Son­ra da çı­kar­lar ‘Par­don, biz ora­da, dost ve müt­te­fik Türk as­ker­le­ri­nin de­ğil, te­rö­rist­le­rin bu­lun­du­ğu ih­ba­rı­nı al­mış ve ope­ras­yo­nu on­la­ra kar­şı yap­mış­tık. Çok üz­gü­nüz, özür di­le­riz!’ şek­lin­de bir açık­la­may­la ge­çiş­ti­rir­le­r” di­yor.
Bu­nun üze­ri­ne çar­pı­şa­rak öl­me fik­rin­den vaz­ge­çi­li­yor.
Ame­ri­kan as­ker­le­ri de ka­pı­la­rı ve cam­la­rı kı­ra­rak içe­ri da­lıp, san­ki bi­rer te­rö­rist­miş gi­bi, hep­si­ni tes­lim alı­yor.

* * *

Kah­ra­man su­bay ve ast­su­bay­la­rı­mız sa­de­ce esir düş­mü­yor­lar.
Da­ha son­ra CI­A Baş­kan­lı­ğı­’na ka­dar yük­se­len Gene­ral Pet­ra­eu­s’­a bağ­lı 173. Ha­va İn­dir­me Tu­ga­yı as­ker­le­ri­nin el­le­rin­de­ki çu­val­la­ra baş­la­rı­nı uzat­mak zo­run­da ka­lı­yor­lar.
Böy­le­ce ta­ri­he, baş­la­rı çu­val­lı Türk as­ker­le­ri ola­rak ge­çi­yor­lar.

* * *

Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı Mev­lüt Ça­vu­şoğ­lu da kalk­mış “Dün­ya bi­ze hay­ran. Dı­şa­rı­da bü­yük bir hay­ran­lık ve say­gı va­r” di­yor.
O hay­ran­lı­ğın, o say­gı­nın, o cay­dı­rı­cı­lı­ğın, as­ke­rin ba­şı­na ge­çi­ri­len çu­val­lar­la baş­la­yan, son­ra da bir yı­ğın re­za­let­le de­vam eden yan­lış, ba­si­ret­siz ve onur kı­rı­cı po­li­ti­ka­lar­la çok­tan sı­fır­lan­dı­ğı­nı bil­me­di­ği­mi­zi sa­nı­yor.
Ka­fa­da­ki çu­val­la ba­kı­lın­ca de­mek ki dün­ya böy­le gö­rü­lü­yor!