Mu­ha­le­fet par­ti­le­ri­nin bir­lik­te­lik ve da­ya­nış­ma ba­şa­rı­sız­lı­ğı, kur­tu­lun­ma­sı ge­re­ken ik­ti­da­rın da­yat­ma­la­rı­na ka­pı aç­tı. Gü­nü­müz cum­hur­baş­ka­nı, par­ti­si­nin gü­nü­müz li­de­ri­ne hü­kü­me­ti kur­ma gö­re­vi­ni ver­di. Azın­lık hü­kü­me­ti de is­ten­me­di­ği­ne, CHP ile or­tak­lı­ğın güç­lük­le­ri dü­şü­nül­dü­ğü­ne, MHP’­nin uzak­lık ge­rek­çe­le­ri yi­ne­len­di­ği­ne gö­re ik­ti­da­rın amaç­la­dı­ğı er­ken se­çim ka­çı­nıl­maz ola­cak­tır. Bel­ki MHP yi­ne ik­ti­da­ra yar­dım­cı ola­bi­lir. Ola­sı­lık­lar tü­ken­mez.


DU­RUM


Ra­ma­zan ayı­nın din­sel ge­rek­le­ri ki­mi if­tar gös­te­ri­le­riy­le sö­mü­rü­lü­yor. İf­tar, din­sel ye­mek­tir. Bir­lik­te­lik ve oruç tu­tan­la­rın hak et­tik­le­ri bir ye­mek bi­çi­mi­dir. Yıl için­de hiç il­gi gös­te­ril­me­yen yurt­taş­la­ra bü­yük ça­dır­lar al­tın­da, alan­lar­da ya da sa­lon­lar­da çok kim­se­nin ta­dı­nı bil­me­di­ği ye­mek­ler ve­re­rek ya­kın­lık gös­ter­mek, ya­pay bir dav­ra­nış­tır. Özel­lik­le oruç tut­ma­dık­la­rı bi­li­nen ki­mi ta­nın­mış ad­la­rı ça­ğı­rıp on­lar­la fo­toğ­raf­lar çek­tir­mek, din­dar­lık tas­la­ma­nın bir baş­ka yön­te­mi­dir. Din­ci­li­ği kök­ten­din­ci­lik du­ru­mu­na ge­ti­ren si­ya­set adam­la­rı­nın ay­rım­cı­lık­la bir­lik­te sür­dür­dü­ğü bu tür ye­mek­ler, ye­mek ön­ce­si ve son­ra­sı el­le­ri aça­rak du­a et­me­ler, yan­daş­la­rıy­la bir­lik­te sof­ra­yı dol­dur­ma­lar iç­ten­lik­ten uzak
tu­tum­lar­dır.
Ra­ma­zan ayın­da bi­le dün­ya­nın her ye­rin­de ken­di­ni Müs­lü­man sa­nan bağ­naz-yo­baz­lar sal­dı­rı­la­rı­nı sür­dü­rü­yor. Ül­ke­miz­de özel­lik­le ka­dın­la­ra sal­dı­rı­la­rın, si­lâh­lı ça­tış­ma­la­rın, ölüm olay­la­rıy­la in­san­lık ve din­le bağ­daş­ma­yan tu­tum­la­rın hız kes­me­di­ği üzün­tüy­le iz­len­mek­te­dir. İmam ha­tip okul­la­rı­nın ve bu­ra­lar­da­ki öğ­ren­ci sa­yı­sı­nın ar­tı­şıy­la övü­nen ik­ti­da­rın in­san­lık, hu­kuk, eşit­lik, ah­lâk ve ada­let­le bi­lim ko­nu­la­rın­da sa­vı­nın bu­lun­ma­ma­sı, du­yul­ma­ma­sı il­ginç­tir. İn­san­lı­ğı, kar­deş­li­ği, sev­gi, say­gı ve dü­rüst­lü­ğü amaç­la­ma­yan din ol­maz.


Yİ­TİK­LER


İn­san­lık­la bağ­daş­ma­yan ni­ce olum­suz­luk­la­ra ta­nık olu­nu­yor. Ya­pay, düz­me­ce ka­nıt­lar­la, saç­ma-sa­pan da­ya­nak­sız sav­lar­la, ya­lan-yan­lış ya­kış­tır­ma­lar­la yurt­se­ver­ler suç­lan­dı, cum­hu­ri­yet su­bay­la­rı dev­let düş­man­lı­ğıy­la yar­gı­lan­dı. Ka­nı­mız­ca amaç, din­ci- çı­kar­cı, ge­ri­ci dü­ze­ni da­ha kö­tü du­ru­ma dö­nüş­tür­me ça­ba­la­rı­na kar­şı çı­ka­cak­la­rı et­ki­siz du­ru­ma dü­şür­mek, güç­süz ve yal­nız bı­rak­mak­tı. Ama ik­ti­da­rın, or­ta­ğı Fet­hul­lah­çı­lar­la ara­sı­nın açıl­ma­sıy­la açı­ğa çı­kan du­rum­lar, bun­la­rı kur­sak­la­rın­da bı­rak­tı.
Bir­çok kim­se açı­ğa alın­dı, gö­re­vin­den uzak­laş­tı­rıl­dı. Ki­mi­le­ri aman­sız has­ta­lık­la­ra ya­ka­lan­dı, ye­rin­den edil­di, ki­mi­le­ri sa­kat kal­dı. Ona­rıl­ma­sı ve gi­de­ril­me­si güç, hat­ta ola­nak­sız ya­ra­lar açıl­dı. Bir ke­si­min, ki­mi sa­yı­lı ki­şi­le­rin et­ki­siy­le ve sı­nır ta­nı­maz hırs­la­rı ne­de­niy­le ulu­sun yü­re­ği dağ­lan­dı. De­ği­şik or­gan­la­ra ve bi­rim­le­re yer­leş­ti­ri­len yan­daş­lar ve bil­gi­siz- ye­ter­siz
ma­şa­la­r” kul­la­nı­la­rak acı­lar ya­şa­tıl­dı.
Son ola­rak De­niz Tu­ğa­mi­ral Cem Aziz ÇAK­MAK yi­ti­ril­di. Son­su­za er­ken göç­me­si­ne ne­den olan­la­rın, var­sa vic­dan­la­rı sü­rek­li sız­la­ya­cak­tır. Onu, ye­dek su­bay­lı­ğı­nı De­niz Kuv­vet­le­ri­’n­de yap­mış, de­niz sev­da­lı­sı bir yurt­taş ola­rak say­gıy­la anı­yor, ya­kın­la­rı­na baş­sağ­lı­ğı di­le­ği­mi­zi yi­ne­li­yo­ruz.


VE ÖBÜR DE­ĞER­LER


Da­ha 2000 yı­lı­nın ba­şın­da “Be­nim sev­gi­li dos­tum, en az el­li yıl­lık, Yek­ta Gün­gör Öz­de­n’­e” di­ye­rek ki­ta­bı­nı im­za­la­yan seç­kin ga­ze­te­ci Cü­neyt AR­CA­YÜ­RE­K’­i, Öz­trak Ai­le­si­’nin ye­ğe­ni Prof. Dr. Yük­sel İNA­N’­ı  Ata­türk­çü Prof. Dr. Ham­za EROĞ­LU­’nu, Yar­gı­tay Dai­re Baş­kan­la­rın­dan İs­ma­il DO­ĞA­NA­Y’­ı, ile­ri­ci öğ­ret­men Ta­lip APAY­DI­N’­ı ta­nın­mış şa­ir­le­ri­miz­den Ali YÜ­CE­L’­i, ta­nın­mış eği­tim­ci­le­ri­miz­den Köy Ens­ti­tü­lü Meh­met BA­ŞA­RA­N’­ı yi­ne ça­lış­ma­la­rıy­la be­ğe­ni top­la­yan Prof. Dr. Ay­sel EK­Şİ­’yi yi­tir­miş­tik. Bu­gün Prof. Dr. Al­pars­lan IŞIK­LI­’yı yi­ti­ri­şi­mi­zin ikin­ci yı­lı. 9. Cum­hur­baş­ka­nı Sü­ley­man DE­Mİ­REL anı­la­rıy­la iz bı­ra­ka­rak son­su­za göç­tü. Yak­la­şan Ra­ma­zan Bay­ra­mı­’n­da yi­tir­di­ği­miz tüm de­ğer­le­ri, ya­kın­la­rı­nı ana­rak, tu­tum ve dav­ra­nış­la­rı­mız­da iyi ör­nek­ler ve­re­rek top­lum­sal ba­rı­şı-ulu­sal da­ya­nış­ma­yı güç­len­di­re­lim. Yok­sa teh­li­ke­ler ka­pı­da­dır. Unut­ma­ya­lım ki kim­lik, ni­te­li­ğin adı­dır. Hiç­bir san ve eti­ket ger­çek ki­şi­li­ğin üs­tün­de ola­maz.