Bi­çim­sel ola­rak ay­rıl­mış sa­yıl­dı­ğı par­ti için oy is­te­yen, ka­dın­la­rın ete­ği­ni di­li­ne do­la­yan gü­nü­müz cum­hur­baş­ka­nı ya­sa­ma or­ga­nı­na da buy­ruk ver­mek­te, yan­sız­lı­ğı­nı gö­zar­dı edip gün­lük par­ti tar­tış­ma­la­rı­na da ka­tıl­mak­ta­dır. Ken­di­ne öz­gü bir dü­zen (sis­tem, re­jim) ta­sar­la­dı­ğı açık­tır. Ye­ri­ne baş­ba­kan­lı­ğa ge­tir­di­ği A. Da­vu­toğ­lu­ da “..bir kez da­ha ak­par­ti gru­bu ola­rak des­tan yaz­dı­nı­z” di­ye­rek bü­yü­ğün­den ge­ri kal­ma­dı­ğı­nın, kal­ma­ya­ca­ğı­nın gö­rün­tü­le­ri­ni sı­ra­la­mak­ta­dır. Gi­di­şat, her şe­yin ik­ti­dar ve tek adam­lık için ser­gi­len­di­ği­ni, ko­ta­rıl­dı­ğı­nı gös­ter­mek­te­dir. Pro­je­ler, top­lan­tı­lar, mi­ting­ler, afiş­ler, dö­viz ve pos­ter­ler, ba­ğış­lar, yar­dım­lar, gi­der­ler, ba­ba­lan­ma­lar, bö­bür­len­me­ler, mes­cit ve ca­mi ya­pım­la­rıy­la, top­lu açı­lış­lar. Be­le­di­ye des­tek­li va­kıf­lar, öğ­ren­ci yurt­la­rı, yol­lar, ge­çit­ler, her şey se­çim için. Ki­mi af­lar, ba­ğı­şık­lık­lar, yan­daş be­le­di­ye­le­re ay­rı­ca­lık ve des­tek­ler.. Baş­ba­ka­nın yan­lış­lar do­lu ko­nuş­ma­la­rı da.
İn­san­lık de­ğer­le­ri­ni ve ni­te­lik­le­ri­ni yan­sı­tan olum­lu ve olum­suz tu­tum ve dav­ra­nış­lar sü­rü­yor. ATA­TÜR­K‘­ün en ya­kın si­lâh ar­ka­da­şı, TBMM Garp Cep­he­si Or­du­la­rı Ko­mu­ta­nı, Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı, Lo­zan Ba­rış Ant­laş­ma­sı Baş­de­le­ge­si, Cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin ilk Baş­ba­ka­nı, İkin­ci Cum­hur­baş­ka­nı, ana­mu­ha­le­fet li­de­ri ve Cum­hu­ri­yet Se­na­to­su üye­si İS­MET İNÖ­NÜ­‘ye sal­dı­ran rek­lâm­cı ha­nım mil­let­ve­ki­li­nin ya­sa­ma or­ga­nın­da bu­lun­ma­sı çok dü­şün­dü­rü­cü­dür. De­ğer­bil­mez­li­ğin, ay­maz­lı­ğın, sal­dır­gan­lı­ğın, öl­çü­süz­lü­ğün ve ki­mi olum­suz­luk­la­rın çir­kin­li­ği­ni içe­ren yö­ne­liş “ yap­ma­cık özü­r”­le ge­çiş­ti­ri­le­mez, ba­ğış­la­na­maz. İs­yan­cı ar­dı­lı ol­mak el­ver­mez.


Söz­de de­mok­ra­si
AB­D’­den ve Av­ru­pa­’dan esen uya­rı ve kı­na­ma rüz­gâr­la­rı, eleş­ti­ri de­ni­le­rek yu­mu­şa­tı­lı­yor. AKP ik­ti­da­rı bil­di­ğin­de di­re­ni­yor. Söz­de iç gü­ven­lik ta­sa­rı­sı söz­de de­mok­ra­si­nin kı­lı­fı­dır. Şim­di­ler­de “pa­ra­lel-ce­ma­at”­in üs­tü­ne atı­lan or­tak kö­tü­lük­ler göz­da­ğı, bas­kı, gö­zal­tı ve hu­kuk­suz yar­gı­la­ma­lar­la sü­rü­yor. Sin­dir­me gi­ri­şim­le­ri yan­sız ga­ze­te­ci­ler­den man­ken­le­re uzan­dı. Gü­ney­do­ğu­da kör ve sa­ğır­ca­sı­na aşı­rı hoş­gö­rü­lü ik­ti­dar öbür böl­ge­ler­de bas­kı­la­rı­nı ar­tı­rı­yor. Se­çi­me gi­der­ken kar­şıt­lık­la­rı sus­tur­mak için hu­kuk­suz­lu­ğa ka­yan yö­ne­tim ezi­yet ve iş­ken­ce sa­yı­la­cak tu­tum­lar­dan ka­çın­mı­yor. Kürt­çü­le­rin ana­ya­sa de­ği­şik­li­ğiy­le ulu­sal ya­pı­yı bo­za­cak te­rör­lü da­yat­ma­la­rı­na söz­de “çö­züm sü­re­ci­” sa­vıy­la ka­pı­yı açan ik­ti­dar üç kat­lı tü­nel­ler­le seç­me­ne açıl­ma­ya baş­la­dı.
Yö­ne­ti­min baş­la­rıy­la bir­lik­te al­tın­da­ki­ler ko­num­la­rı­nın ge­rek­le­ri­ne, ma­kam­la­rı­nın say­gın­lı­ğı­na ay­kı­rı ko­nuş­ma­la­rıy­la top­lum­sal ba­rı­şı her gün bir ye­rin­den yı­kı­yor­lar. Bü­yük suç­lar giz­len­mek­te, kü­çük suç­lar “iş ol­su­n” tü­rün­den iz­len­mek­te­dir. Ön­ce­le­ri ol­ma­yan din­le­me, iz­le­me, düz­me­ce ka­nıt, hem sa­nık hem ta­nık, giz­li ta­nık, yar­gıç ve sav­cı de­ğiş­tir­me, ku­tu, ka­sa, sı­fır­la­ma olay­la­rı ik­ti­da­rın bil­gi­siz, an­la­yış­sız, be­ce­rik­siz yö­ne­ti­mi­nin ya­rat­tı­ğı or­tam­da oluş­tu. İn­san­lı­ğa, ah­lâ­ka, onu­ra, uy­gar­lı­ğa, yurt­taş­lı­ğa uy­ma­yan du­rum­la­rın ya­şan­dı­ğı ib­ret­le iz­le­ni­yor. İç­ti­ği su­yu, ye­di­ği ek­me­ği ya­ra­şır kıl­ma­yan yak­la­şım­la­rıy­la ki­mi so­rum­lu­la­rın ya­van­lık ve yüz­süz­lü­ğü dü­zey­le­ri­ni açı­ğa vur­mak­ta­dır. Ger­çek­te de­ğil, söz­de ve bi­çim­sel bir de­mok­ra­si var. De­mok­ra­si­yi se­çim san­dık­la­rıy­la sı­nır­lı tu­tan ulu­sal is­tenç (mil­lî ira­de) sö­mü­rü­sü de­mok­ra­si­yi yoz­laş­tı­rıp yok eden­le­rin dil­le­rin­de, o ka­dar. İk­ti­dar, yal­nız ken­di­ni dü­şü­nü­yor. 15 Mart Ça­nak­ka­le Sa­vaş­la­rı yıl­dö­nü­mü ko­nuş­ma­la­rın­da ik­ti­dar­cı­la­rın Mus­ta­fa Ke­ma­l‘­i unut­ma­la­rı, unut­tur­ma ça­ba­la­rı ile ki­mi va­li­le­rin de utan­dı­rı­cı tu­tum ve ko­nuş­ma­la­rı ni­te­lik­le­ri­ni be­lir­gin kıl­mış­tır.


Öz­le­nen
Yü­re­ğe, be­yi­ne, vic­da­na ses­le­niş yok. Hep ke­se­ye, ka­sa­ya, mi­de­ye, ya­ra­ra, çı­ka­ra ve­ri­len söz­ler, ta­nı­na­cak se­çim ola­nak­la­rı, ka­yır­ma­lar, ay­rı­ca­lık­lar gün­dem­de. Ya­şam güç­lü­ğü, pa­ha­lı­lık, enf­lâs­yon, kay­na­ğı be­lir­siz var­lık edin­me­ler, yok­sun­luk, iş­siz­lik, özel­lik­le üni­ver­si­te­li iş­siz­ler, eği­tim­de­ki bo­zuk­luk, yar­gı­da­ki gü­ven­siz­lik, has­ta­lık, ilâç sı­kın­tı­sı, aç­lık, emek­li­le­rin so­run­la­rı ge­re­ken il­gi­yi gör­mü­yor. Gü­nü­müz cum­hur­baş­ka­nı­nın Mer­kez Ban­ka­sı yö­ne­ti­mi­ni “va­ta­na iha­ne­t”­le suç­la­yan ağır sal­dı­rı­sı­nın eko­no­mi­ye ver­di­ği za­rar­lar gö­zar­dı edi­li­yor. Bay RTE kav­ga­cı tu­tu­mun­da di­re­ni­yor, olan­lar Tür­ki­ye­’mi­ze olu­yor. Hu­kuk­tan an­la­ma­yan söz­de hu­kuk­çu­lar ve mi­li­tan mil­let­ve­kil­le­riy­le “Ye­ni Tür­ki­ye­” di­ye­rek bu­gü­nün Tür­ki­ye­’si­ni bi­le ara­ta­cak AK­P’­nin do­lu­diz­gin 2023 gi­di­şi teh­li­ke­ler­le yük­lü­dür. Ken­di­le­ri­ni ko­ru­mak için öz­gür­lük­le­ri kı­sıt­la­yıp kal­dır­mak is­te­yen ik­ti­dar gü­cü dur­du­rul­ma­lı­dır. Ka­dın er­kek eşit­li­ği­ni be­nim­se­me­yen, ka­dın­la­ra yö­ne­lik şid­de­ti ve kö­tü­lük­le­ri ön­le­ye­me­yen, ka­dın­la­rı öte­le­yip dış­la­yan, ev­de ço­cuk bak­ma­ya zor­la­yan ik­ti­dar as­la inan­dı­rı­cı ola­maz. Ah­lâk bil­gi­si ve ka­dın­la­ra say­gı bi­lin­ci öz­len­mek­te­dir. Ope­ra­’da sık­ma­baş de­ğil.