Günümüzde burun estetiklerinin yüzde otuzu ameliyatsız, dolgu maddesi enjeksiyonlarıyla yapılıyor. Piyasaya çıkan yeni dolgu maddelerinin daha güvenceli olması nedeniyle ameliyat olmak istemeyen veya bir kaza bazen de hatalı bir burun ameliyatı sonucu burnunda çarpıklık olan hastalar bu yöntemi tercih ediyor. İtalya’dan dünyaya yayılan bu yeni yöntemin adı ‘dolguyla burun düzeltme’…
Burun estetik ameliyatı en çok talep edilen ameliyatlardan biridir. Ancak burundaki sorun bazen teknik bir problemdir ve her zaman doktor suçlanmamalıdır. Türkiye gibi burun ameliyatlarının çok fazla yapıldığı ülkelerde her hastanın sonuçtan mutlu olması imkansızdır. Amerikan Yüz Plastik Cerrahları Derneği’ne göre yapılan burun ameliyatlarının yüzde yirmi sekizinin daha sonra düzeltilmesi gerekir. Burun ameliyatı kalıcıdır. Ameliyattan önceki halinize dönemezsiniz. Buruna verilen dolgu ise zamanla kaybolur. Ameliyat sonrası oluşan şişlikler, morluklar ve enfeksiyonlar dolgu maddesi ile olan düzeltmelerde görülmez. Doldurulan burun üç günde istenilen şekli alır ve hasta hafta sonunu evde geçirdikten sonra pazartesi günü tekrar işine döner. Günümüzde kullanılan özel dolgu maddeleri FDA ve Sağlık Bakanlığınca onaylanmıştır. Bu yeni dolgulara yarı kalıcı dolgular da denir ve dokuz, on, sekiz ay süreyle burunda kalırlar ve dolgu bu sürenin sonunda tekrarlanır. En güzeli de sonucu beğenmezseniz buruna sıkılan başka bir madde (antidot) dolguyu eritir ve burnunuz altı gün içinde yine eski haline döner. Halbuki burun ameliyatının dönüşü yoktur ve eski halinize dönmek mümkün değildir.

Burun ucunu kaldırmak için eskiden olduğu gibi ameliyat gerekmiyor. Bazı vakalarda az bir dolgu ve botoks uygulamasıyla burun ucu ameliyat olmuş gibi kaldırılabiliyor.

GÜNLERCE İYİLEŞMEYİ BEKLEMEYİN


BURUN3

 

Burun sırtında ameliyat veya kaza sonrası oluşan çukurlar doldurulup burun düzleştirilir. Yaşlanma sonucu sarkan burun ucu ise botoks ve dolgularla desteklenip tekrar kaldırılır.

Burnuna dolgu yapılan hastaların, diğer ameliyatlarda olduğu gibi, günlerce evde oturup iyileşmeyi beklemelerine gerek yoktur. Dolgudan sonraki birkaç gün içinde normal hayatlarına dönebilirler. Bu süre ameliyatlarda iki haftadan az değildir. Günümüzde burun ameliyatlarından sonra oluşan hataları her zaman ameliyatla düzeltmek gerekmez. Çukurlar ve çarpıklıklar ameliyatsız olarak kolayca doldurulabilir. Birçok hasta “Tekrar ameliyat olmam” deyip çarpık burunlarıyla dolaşmaktadır. İşte bu ameliyatsız yöntem en çok onları mutlu eder. Uygulamadan önce burun bir lokal anestezi iğnesiyle uyuşturulur; bundan sonrası tamamen ağrısızdır. Burun deliğine tampon konulmaz ve herhangi bir kanama olmaz. Şişlikler daha çabuk insin diye hap ve özel jeller verilerek iyileşme süreci hızlandırılır. Uygulama sonrası bir süre burnunuzu buzla soğutmanız ve gerekirse bir ağrı kesici almanız yeterlidir. Enjekte edilen dolgu maddesinin en büyük avantajı işlemin 15-20 dakika sürmesidir. Uygulamadan sonraki altı gün aynanın karşısına geçip burnunuza kendiniz şekil vermeniz gerekiyor. Bu süreden sonra dolgu maddesi yerleşiyor ve sağa sola kaymıyor.

BURUN2

 

Burun sırtı doldurularak ufak bir hörgüç kısmen de olsa giderilebilir.

DOĞAL GÖRÜNÜMLÜ BURUNLAR


Nadiren diğer yüz uygulamalarında olduğu gibi dolgu maddesi sertleşebilir veya mikrop kapabilir. Ama bu durum geçicidir ve düzeltilebilir. Dolgu maddelerinden önce burundaki ameliyat sonrası oluşan hatalar kulaktan alınan kıkırdak veya ameliyatla alınan kaburga kemiğiyle düzeltilirdi. Günümüzde ise dolgu maddeleri sayesinde bu tehlikeli ameliyatlara büyük oranda gerek kalmamıştır. Ufak kavisli burnu olanlar, kaza sonucu burnu kaymış olanlar, burnunda hörgüç denen çıkıntı bulunanlar ameliyat olmadan önce dolgu yöntemi sayesinde daha sonra burunlarının nasıl olacağı hakkında fikir sahibi de olabilir. Bu yöntemle hastalar burun ameliyatından sonra günlerce burunlarında plaster, şiş ve mor gözaltları ile dolaşmaktan kurtuluyorlar. Ancak unutulmaması gereken, bu başarılı ameliyatsız yöntemin ancak hastaların yüzde otuzunda uygulanabildiği.

Burun ucunu kaldırmak için eskiden olduğu gibi ameliyat gerekmiyor. Bazı vakalarda az bir dolgu ve botoks uygulamasıyla burun ucu ameliyat olmuş gibi kaldırılabiliyor.
Burun sırtında ameliyat veya kaza sonrası oluşan çukurlar doldurulup burun düzleştirilir. Yaşlanma sonucu sarkan burun ucu ise botoks ve dolgularla desteklenip tekrar kaldırılır.
Burun sırtı doldurularak ufak bir hörgüç kısmen de olsa giderilebilir.