Hiçbir insanın vücudunun sağı ve solu eşit değildir. Kadınların yüzde doksanında, iki göğüs birbirinden farklıdır ama sadece her dört kadından birinde fark çok belirgindir. Bu duruma tıp dilinde ‘anisomasti’ denir. Göğüsteki farklılık çok fazla olursa müdahale gerekebilir...

Meme cerrahlarına göre kadın göğüsleri ‘ikiz’ değil sadece ‘kız kardeş’tir. Tıpatıp aynı değildirler ama birbirlerine çok benzerler. Her hastamıza da söylediğimiz gibi, hiçbir kadın ameliyat sonrası yüzde yüz aynı ölçüde iki göğüs beklememelidir. Kadınların yüzde yirmi beşinde göğüsler arasındaki hacim farkı çok belirgindir ve sütyen ölçüleri bile farklı olabilir. Yine kadınların yüzde otuzunda sol göğüs daha büyük ve daha aşağıdadır. Bunun nedeni kalbe yakın olan memenin daha aşırı kanlanmasıdır. Fakat anisomasti bir hastalık değildir; sadece farklı büyüklükte iki göğüse sahip olmaktır. Emzirme esnasında her iki meme de genellikle aynı miktarda süt verir.  Bazen fark o kadar azdır ki; asimetri ömür boyu anlaşılmaz. Ancak farklılık çok fazla ise düzeltme yoluna gidilir. Düzeltme cerrahidir ve sadece yağ emerek, meme başından deri çıkartılarak veya silikon protez ilave edilerek yapılır. Bu operasyonların ardından hasta daha sonra bebeğini emzirebilir.

Lokal anesteziyle yapılmaktadır


Günümüzde göğüs büyüklüğünün eşitlenmesi, lokal anestezi ve sedasyonla yağ emilerek, hasta yarı otururken yapılır. Aksi takdirde göğüsler tam olarak eşitlenemez. Fazla büyük göğüs yağ emerek ufaltılır veya ufak olan göğüs vücudun başka bir yerinden alınan yağ enjeksiyonu ile büyütülür. Bu çok kolay bir yöntemdir. Kesi ve genellikle dikiş gerekmez; sorun iki-üç hafta sütyen takılarak giderilir. Yağa ilave edilen kök hücreler sayesinde kalıcılık sağlanır. Fark çok fazla ise, meme başından bohça ağzı şeklinde deri çıkartılarak meme ufaltılır (Benelli ameliyatı). Ameliyat için; büyümenin sonlandığı 18-20 yaşlarına kadar beklenmelidir.

Silikon protezle eşitsizlik giderilir


Bazı hastalar sadece eşitlenme değil, büyütme de arzu ederler. O zaman iki farklı büyüklükte silikon protez konularak göğüsler hem büyütülür hem de eşitlenir. Bu hastalara da damardan sakinleştirici verilip lokal anesteziyle ufak olan memeye veya her iki memeye de farklı protezler ilave edilerek eşitsizlik giderilir. Ancak birçok kadın, minimal düzeyde farklı olan memelerinden dolayı ameliyat olmaya karşıdır. Ülkemiz gibi kadınların fazla açık elbise giymediği ülkelerde bu ameliyatları istemeyenler çok daha fazladır. Yurtdışındaki bazı ülkelerde ise, kadınlar saunalarda ve plajlarda kısmen üstsüz dolaştıklarından daha fazla ameliyat olmak isterler. Benim de en çok önerdiğim ve günümüzde yaygın olan yöntem kısmen zararsız bir yağ emme veya yağ enjeksiyonu yöntemiyle göğüsleri eşitlemektir.

ziya-arslan-sli-2

Jennifer Lawrence’ın ilginç sırrı


Oscar ödüllü güzel yıldız Jennifer Lawrence, kendisiyle yapılan bir söyleşide, farklı büyüklükte olan göğüslerinin ameliyatla eşitlendiğini söylemese kimse farkına varmayacaktı. Güzel yıldız kendisinin bu durumu bilip sakladığını ama doktorunun çektiği akciğer filminde sorunun ortaya çıktığını belirtti. Lawrence; sütyen ve bikinisinin içine koyduğu parçalarla senelerce durumu idare ettiğini ancak daha sonra meşhur olunca memelerini ameliyat ettirdiğini yine aynı söyleşide açıkladı.

ziya-arslan-sli-3

Kimi zaman psikoloji bozulabilir


Doktora giden asimetrik göğüslü kadınların çoğunda ruhsal sorunlara rastlanır. Bu kişiler eşlerinin önünde soyunmazlar, yatak odalarında lamba yakmazlar. Bu kadınlar yaz kış büyük boy elbiseler giyip göğüslerini saklamaya çalışır.