Erkekler arasında en yaygın estetik sorunlardan biri, göğüslere yönelik olan problemlerdir. Kırk yaşından sonra erkeklerin göğüsleri büyümeye başlar. Bu büyümenin nedeni genellikle yağ dokusu, bazen de bez dokusudur. Sorunu ameliyatla ortadan kaldırmak ise çok kolaydır…

Modern toplumlarda erkeklerin en az yüzde ellisi büyüyen göğüslerinden şikayetçidir. Bu soruna tıp dilinde ‘Jinekomasti’ denir. ‘Jino’ kadın ‘masti’ ise meme anlamına gelir. Bu problem halk arasında ‘kadın memeli erkek’ olarak da ifade edilir. Özellikle yaz mevsiminde erkekler büyüyen göğüslerini saklayamaz. Büyüyen göğüsler tişörtlerin üzerinden bile belli olur. Erkeklerin göğüs büyümesinde etken olan en büyük neden şişmanlık, hatalı beslenme ve hormonlardır.  Erkek göğsünün hiçbir tıbbi niteliği yoktur. Erkekler göğüsleri hakkında kadınlara göre çok farklı düşünürler. Hatta Amerikalı komedyen Steve Martin’e “Kadın olsaydınız nasıl davranırdınız?” diye sorduklarında, “Bütün gün aynada göğüslerime bakardım” demiştir. Ancak unutulmaması gereken, yüzde bir oranında meme kanserinin erkeklerde de oluştuğudur. O nedenle erkeklerin göğüs büyüme sorunlarını hafife almaması gerekir.

Erkeklerin neden göğüsleri büyür?


Erkek çocuklar 14 yaşına geldiğinde testisleri testosteron salgılamaya başladığından sesleri kalınlaşır, vücutları kıllanır, cinsel organları büyür ve adaleleri çoğalır.

ziya-saylan-sli-5

Erkek çocuklarda kadınlık hormonunu artıran, aşırı şişmanlık, hatalı beslenme ve şekerli içeceklerin sıkça tüketilmesidir. Bu tür hatalı hareketler sonucunda da vücuttaki testosteron miktarı azalır, cinsel organ küçük kalabilir ve göğüsler büyür.

İleri yaşta testosteron


Eskiden plajlarda ve toplu yaşam alanlarında bu kadar çok göğüsleri büyümüş erkek görmezdik. Günümüzde ise, plajda göğüslerini kapatmak için soyunmayıp sürekli tişört giyen erkeklerin büyümüş göğüsleri kıyafetleri üzerinden bile belirgin haldedir.

ziya-saylan-sli-2

Yaz sıcağında serinlemek için içtiğimiz biraların mayasında bulunan bitkisel kadınlık hormonları da erkeklerin göğüslerini büyüten bir diğer faktördür. Bu sorunun çözümü erkeklere ileri yaşlarda testosteron verilmesiyle mümkün olabilir.

Göğüs küçültme ameliyatları çok yaygınlaştı


Diyetle kilo verilse ve beslenme düzene girse bile, erkek göğüsleri tam olarak ufalmaz. Hayat boyu büyük göğüslerle dolaşmak istemeyen erkeklerin tek seçeneği, göğüslerini cerrahi olarak yani yağ emme yöntemiyle ufaltmaktır.

ziya-saylan-sli-3

Bu yöntem,  2014 yılında tüm Avrupa’da büyük göğüslerinden şikayetçi olan erkeklerde en çok uygulanan ameliyat olmuştur. Operasyon sonrası iyileşme süreci çok uzun sürmez. Göğüsteki yağ, bir santimetrelik dört ya da beş kesikten emilir. Kesiklere tek bir dikiş atılması kafidir. Operasyonun komplikasyonları ise çok azdır. Normal hayata dönmek çok kısa bir zaman içinde mümkün olur.

Cerraha başvurulması gerekir


Göğüsleri büyük olan erkeğin hemen psikolojisi bozulur. Bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Göğüsler hiçbir diyet veya ilaç yardımıyla tam olarak ufalmaz. Göğüsleri büyük diye aylardır psikolojik destek alan ve bu durumu yüzünden spor dersine girmeyen bir delikanlı hastam olmuştu. Göğüsleri yağ emme metodu ile ufaltılan delikanlı iyileştikten iki hafta sonra tekrar spor derslerine girmeye başladı. Bu tür sorunları yaşamamak için, özellikle büyüme yaşlarında, beslenmeye çok dikkat etmek gerek.

ziya-saylan-sli-6

Erkeklerde göğüslerin büyümesine neden olan en önemli faktör, kadınlık hormonu yani östrojendir. Geçmişte anneannelerimizin bize pişirdiği tavuklarda olmamasına rağmen, bugün tüm topluma yedirilen kırmızı ve beyaz et, hayvanlar yapay gıda ve hormonlarla büyütüldüklerinden, bol miktarda östrojen içerir. Soya yağında ve bitkisinde yine bol miktarda östrojen mevcuttur; o nedenle tüketildiğinde vücuttaki kadınlık hormonu seviyesi otomatikman artar. Bu durumda erkeklerin göğüsleri büyür ve kız çocukları çok erken adet görmeye başlar. Erken adet gören kız çocuklarında büyümeleri yavaşlar ve boyları kısa kalabilir.