Ekim ayı meme kanseri duyarlılık ayı. Bu nedenle sizlere, estetik amaçlı silikon meme protezlerinin kansere neden olup olmadığından bahsedeceğim. Üzerinde Amerika veya Avrupa Birliği onay damgası bulunan silikon protezler yüzünden meme kanseri olmazsınız. Bu cümlenin aksini kanıtlayan hiçbir bilimsel kanıta henüz rastlanmamıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO),  Amerika Kanser Derneği gibi pek çok kurum, silikon protezler ve meme kanseri arasında herhangi bir ilişkinin olmadığını defalarca belirtmişlerdir. Meme protezi konan kadınlar genellikle, kanser olma ihtimalinin daha az olduğu kabul edilen, küçük memeli ve zayıf kimselerdir. Meme protezi takılan kişilerde kanserin daha az görülmesinin diğer bir nedeni, cerrahın protez ameliyatı esnasında gördüğü veya eline gelen kitleleri çıkartıp kanser ihtimalini azaltmasıdır.

GARANTİ BELGESİ İSTEYİN


Yeni piyasaya çıkan meme protezleri, patlayınca veya kesilince akmayan silikondan üretilmiştir ve hayat boyu garantilidir. Yani cerrahınız emekli bile olsa, başka bir meme cerrahı ameliyatla protezinizi değiştirir ve ücretini imalatçı firmadan alır. Ancak bunun için garanti belgesinin gösterilmesi şarttır. Doktorunuz, gerektiğinde kendisine başvurabilmeniz için, protezinizin garanti belgesinin bir örneğini belirli bir süre saklamak zorundadır. Güven açısından hiçbir sorun teşkil etmeyen protezler, kanserli hastalarda bile memenin tekrar inşası için kullanılabilir.

BAĞIŞIKLIĞINIZI ETKİLEYEBİLİR


İçinde bulundukları torba ince olan ve akışkan silikondan oluşan eski protezler yırtıldıklarında kana karışır ve vücut bağışıklığında bazı farklılaşmalar meydana gelebilir. On beş sene önce, silikon protez sahibi olan ve eski model silikon protezi zedelenmiş olan kişilerde, istatistik olarak, çeşitli yumuşak doku romatizma tipleri gibi daha fazla bağışıklıkla ilgili bağ dokusu hastalıkları görülüyordu. Bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle uzmanlar çok eski protezlerin mutlaka değiştirilmelerini önerir.

ziya-saylan-sli-2

ELASTİK VE YUMUŞAK


Yeni model göğüs protezleri artık sıvı değil elastik ve yumuşaktır. Kesilseler bile akmazlar ve kana karışmazlar. Protez değiştirme kolay bir işlemdir. Bu operasyon sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, eski ve hatalı silikon protezin değiştirme esnasında patlamamasıdır. Bu durumda silikon vücuda bulaşır.

BASKIYA DAYANIKLI


Meme protezi konurken cep çok büyük hazırlanırsa, ameliyat sonrasında protez sağa, sola kayabilir. Bu sorunla karşılaşıldığında memeye yağ dolgusu enjekte edilir veya zamanla dokuyla protez birbirine kaynar ve durum düzelir. Bir protez imalatçısının verdiği bilgiye göre dışarıdan gelen günümüz protezleri (400 ml) santimetrekareye 350-400 kilogramlık bir baskıya dayanıklıdır ve bu, bir araba kazasında emniyet kemerinin meme protezine yapacağı baskıdan bile fazladır.