Sözcü WhatsApp hattına sadece Türkiye'den değil yurtdışından da yoğun ilgi var. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere WhatsApp hattına Suriye ve Irak'tan çok sayıda fotoğraf ve video geliyor. Sözcü WhatsApp hattına ulaşan gazeteci Özdemir Hürmüzlü Irak Kerkük'deki Osmanlı döneminden kalma askeri kışlanın son halini gönderdi. Fotoğraflarda Osmanlı Devlet-i Aliye Döneminde Kerkük'teki Türk askerinin Kışlası'nın son hali görünüyor. Tarihi kışla Irak Merkezi Hükümet'in ve yerel yönetimin ihmali Yüzünden bu sabah yıkıldı.

HAZIRLAYAN: Turgut ERAT

SÖZCÜ WHATSAPP HATTINA GELEN FOTOĞRAFLAR


Fotoğraflar "Irak'ta Osmanlı Türk izleri tek tek yok ediliyor" dedirtiyor. Kerkük’teki Osmanlı Kışlası için yapılan tehlike uyarıları ve koruma altına alınması için yardım çağrıları da dikkate alınmayınca Osmanlı Kışlası yıkılmaya başladı.

FOTO: WhatsApp ihbar hattı

1985 YILINA KADAR ASKERİ ÜS OLARAK KULLANILDI


Osmanlı döneminde Bağdat Valisi Muhammed Namık Paşa tarafından 1863 yılında inşa edilen Osmanlı askeri kışlası 1985 yılına kadar Irak ordusu tarafından askeri üs olarak kullanıldı. Son yıllarda peşmergeler tarafından zaman zaman kullanılan ve sonra terk ettikleri kışlanın son hali fotoğraflarda net bir şekilde görülüyor.

FOTO: WhatsApp ihbar hattı

1853 YILINDA İNŞA EDİLMİŞTİ


Kışla, Irak’ta yaşanan iç çatışma ortamı, ülkenin içerisinde bulunduğu güvenlik zafiyeti ve mali krizden dolayı Kerkük Kalesi gibi ihmal edildi. Kışla, içinde bulunduğu kötü şartlar ve şiddetli yağmurlardan dolayı yıkılmaya başladı.

FOTO: WhatsApp ihbar hattı


 

OSMANLI SUBAYLARI KABİRLERİ DE TEHLİKEDE


Aynı tehlike Kerkük'deki Osmanlı subaylarının kabirleri için de geçerli.