Dailymail'de yer alan habere göre, araştırmacılar, Lucy'nin iskeletindeki kırıklara bakarak, tarih öncesine dayanan bir gizemi ortaya çıkarttılar. Bulgulara bakıldığında, Lucy'nin de ait olduğu soyu tükenmiş insansı Australopithecus afarensis türünün  'mesken alanı' olarak kullandığı ağaçların alışılmadık bir kanıt olarak kullanılmasıyla; bir ağaçtan düştükten sonra öldüğü düşünülüyor.

unnamed (5)

1974'te Etiyopya'nın Afar bölgesinde bulunan Lucy, aynı zamanda karasal iki ayaklıların ağaçta geçirdikleri zaman konusunda da tartışmanın merkezinde yer almıştır. Teksas Üniversitesi'nde antropoloji profesörü ve araştırmanın başyazarı John Kappelman, "İroniktir ki, insan evriminde arborealism(ağaçta yaşam) rolü tartışmalarının merkezinde olan bir fosil, ağaçtan düşmenin yarattığı yaralar nedeniyle ölüyor."

unnamed (6)

3 boyutlu yazıcıyla kemikleri modellendi


Kappelman, 2008 yılında, fosilin Yüksek Çözünürlüklü Bilgisayarlı Tomografi Tesisi(UTCT)'de saptanmasıyla beraber ABD'deki bir müze turu sırasında Lucy hakkındaki ilk çalışmasını yaptı. Tesis, tıbbi BT'den(Bilgisayarlı Tomografi) daha yüksek çözünürlükle ve kaya kadar sert materyallerin içinde tarama yapan bir cihaza sahip.

unnamed (7)

10 gün boyunca, Kappelman ve jeolojik bilimler profesörü Richard Ketcham, 35 binden fazla BT vücut dilimininin görüntüsüyle Lucy'nin iskeletinin %40'ının tamamını kapsayan bir dijital arşiv yarattılar.  Lucy'nin tarama sonuçlarını inceleyen Kappelman sıradışı bir durum farketti. Sağ kol kemiği, fosillerde normalde görülmeyecek şekilde kırıktı. Kappelman, inceleme sonucunda omuz unsurlarını da etkileyen bir düşüş sırasında yere vurmanın sonucunda bu etkinin gerçekleştiği ihtimaline odaklandı ve 3 boyutlu yazıcı ile Lucy'nin modern insan ölçeğinde modelleri kullanılacak şekilde, ortopedi cerrahı Dr. Stephen Pearce'nin danışmanlığına başvurdu. Pearce, yüksek bir yerden düşmeden kaynaklı bir kırığın olduğunu doğruladı.

unnamed (8)

Kappelman, daha az şiddetli olmak kaydıyla benzer şekilde Lucy'nin sol omzunda ve diğer basınç görmüş kırıkları da tespit etti. Genel olarak bakıldığında, Lucy, kırık ayak bileği, kol, pelvis en az bir kaburga kemiği kırığı ve iç organlara da ağır şekilde sirayet ettiği düşünülen hasarlara sahipti. Kappelman, sağlığına dair herhangi bir kanıt olmadan, bu bulgular ışığında ölüm zamanına yakın bir zamanda bu hasarların oluştuğunu belirtiyor.

unnamed (9)

Bu aşamada ise yeni bir soru beliriyor


Çalışmalar esnasında bir soru daha araştırmacıların karşısına çıktı: Lucy'nin ölümüne sebep olan bu hasarlarını yaratacak kadar, ne kadar yükseklikten ve ne kadar hızda bir düşüş gerçekleşti? Kappelman, Lucy'nün takriben 1 metre boya ve 27 kiloya sahip küçük bedeni nedeniyle, muhtemelen beslenme ve korunma ihtiyacı için ağaçları mesken olarak kullandığını düşünüyor. Şempanzelerle Lucy'yi kıyasladığında Kappelman, Lucy'nin yaklaşık 12 metrelik bir yükseklikten ve 56 km/saat hızla yere düştüğünü söylüyor.
unnamed (10)

Kappelman, "Lucy, çok geçmeden basit bir kemik yığınıydı artık, fakat, ölüm onun için gerçekti: küçük, kırılmış bedeni, bir ağacın dibinde çaresiz yatıyordu." diyerek o anı canlandırıyor. Araştırma ekibi, Lucy'nin geceleri sığınak olarak kullanmak için ağaçlara tırmanmak zorunda olduğunu ve bu becerisinin aynı zamanda ölümüne de sebep olduğunu belirtiyorlar: "Dik yürümeye adapte olmaya çalışan fiziksel özellikler, onun ağaçlara tırmanma yeteneğini gölgede bırakacak şekilde, Lucy'nin türünün çok daha sık düşmesine yatkın kılmış olabilir."

Çeviri: Reha BAŞOĞUL
İLGİLİ HABEREvrimde yeni araştırma: Primat beyinleri nasıl bu kadar büyüdü?Evrimde yeni araştırma: Primat beyinleri nasıl bu kadar büyüdü?
İLGİLİ HABERYılanların neden uzun gövdeli olduğu keşfedildi!Yılanların neden uzun gövdeli olduğu keşfedildi!
İLGİLİ HABER2,3 milyon tür, tek bir yaşam çemberin içine ilk kez sığdırıldı2,3 milyon tür, tek bir yaşam çemberin içine ilk kez sığdırıldı