40 KAÇAĞI TÜRKİYE GERİ ALMADI


Kararın değişmesinde en büyük etkenlerden birinin, Almanya’nın başkenti Berlin’den toplanan 40 kaçağın doldurulduğu uçağın Türkiye tarafından kabul edilmemesi olduğu belirtiliyor.

Alman basınında geniş yer bulmaya başlayan habere göre Tegel Havaalanı’nda 40 kaçak göçmenin bindirildiği uçak, kalkış için izin aldı ancak Türkiye uçağa iniş izni vermeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine çaresiz kalan Almanlar, 40 kaçak yolcuyu yeniden Berlin sokaklarına saldı. Bild Gazetesi, yasa dışı göçmenlerin Berlin'de elini kolunu sallayarak gezdiğini yazdı.

CAYMA FORMÜLÜ ARANIYOR


Bu son olay, Almanlar’ı “Geri Kabul Anlaşması bitiyor” paniğine sürükledi. Brexit’in (İngiltere'nin AB'den çıkması) dışında yeni bir sorun yaşamak istemeyen ve yeni bir göç dalgasından korkan Merkel, daha önce üzerine basa basa söyledikleri, “terör yasasını yumuşatın” inadından vazgeçmek için formül aramaya başladı.

The Huffington Post gazetesi, Almanca versiyonunda konuya geniş yer verdi. Gazetenin haberine göre, İstanbul Atatürk Havaalanı’ndaki saldırıların ardından, bu fırsatın doğduğuna inanan AB hükümetleri şimdi, Türkiye’ye vizesiz seyahati yeniden vermek için harekete geçti. Geçtiğimiz günlerde, AB üyeliği ile ilgili olarak 33. Fasıl açılırken, AB Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile buluşup vize serbestisi konusunda yeni bir anlaşma yolu bulmaya çalışacağı öğrenildi.

AB’NİN ERDOĞAN’A KARŞI ELİ ZAYIFLADI


İngiltere’nin AB’den çıkma kararının AB’nin Erdoğan’a karşı elini zayıflattığı yorumları yapılıyor. Almanya’nın İngiltere Büyükelçisi Sebastian Wood’un da İngiltere’ye, benzer yönde görüş bildirdiği ve Merkel’in, “terör yasalarındaki yumuşama inadından vazgeçtiği, bir orta yol aradığını” rapor ettiği öğrenildi. Raporda, İngiltere’nin çıkmasından sonra, bir de yeni bir mülteci göçünün başlamasının AB için çok büyük zorluklar getireceğini düşündükleri de vurgulandı.

AB’NİN 4 BÜYÜK KORKUSU


Yasa dışı göçmenlerin sınır dışlarının durması, Geri Kabul Anlaşması’nın riske girmesi, İngiltere’nin AB’den çıkışı ve yeni bir göç dalgası riskine karşı şimdi geri adım atmaya çalışan AB’nin, nasıl bir formül geliştireceği bilinmiyor. Durumu kurtarmak için yeni bir anlaşma formülü arayan AB’nin, “terör bahanesiyle muhaliflerin izlenmemesi” şartının dışındaki her şartı kabul edebileceği öne sürülüyor.