Pentagon, "bu savunma sisteminin Güney Kore'nin, Kuzey Kore'nin artan tehdidine karşı hayata geçirileceğini" belirtti. Kuzey Kore hafta sonu, uzun menzilli bir roket fırlatmıştı. Pyongyang'ın bu hamlesi, yasaklı füze teknolojisini deneme girişimi olarak görülüyor.

Foto: Reuters


Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Pyongyang yönetimini kınamış ve yeni yaptırımların hazırlanacağını açıklamıştı. ABD'li ve Güney Koreli yetkililerin yakın zamanda, THAAD hava savunma sisteminin Kuzey Kore sınırı yakınlarına konuşlandırılması için resmi görüşmelere başlayacağı belirtiliyor.

Foto: Reuters


Pentagon sözcüsü Peter Cook bunun en yakın zamanda hayata geçirileceğini söyledi. Bazı uzmanlar, Pyongyang'ın ABD'ye ulaşabilecek menzile sahip nükleer silahlar geliştirmekte olduğunu söylüyor. Sınır yakınına yerleştirilecek THAAD sistemin taşınabilir bir sistem olduğu belirtiliyor. THAAD sistemi kapsamında fırlatılan baslitik füzeler düşman füzeleri atmosfer içinde ya da dışında imha edebiliyor.

Foto: Reuters


Çin'in, sınırları yakınlarında bu sistemin kurulmasına karşı çıkacağı düşünülüyor. Cook, sistemin Çin'e yönelik bir tehdit amacıyla kurulmadığını sadece Kuzey Kore'ye odaklanacağını söyledi. Bu arada gerilimi düşürme çağrısı yapan Çin, BM'nin alacağı kararların tansiyonu düşürme ve müzakereleri teşvik etmesi gerektiğini açıkladı.

Foto: Reuters

KUZEY KORE'NİN ROKET DENEMELERİ


Mayıs 2015: Kuzey Kore, denizaltıdan fırlatılan bir füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı, ancak açıklama şüpheyle karşılandı.
Aralık 2012: Kuzey Kore, yörüngeye bir uydu yerleştirdiğini açıkladı, ABD savunma yetkilileri 'yörüngede bir nesnenin bulunduğunu' teyit etti.
Nisan 2012: Kuzey Kore'nin fırlattığı bir roket havada infilak etti ve denize düştü.
Nisan 2009: Kuzey Kore, başarıyla bir füze fırlattığını açıkladı, ABD denemenin başarısız olduğunu, füzenin denize düştüğünü duyurdu.
Temmuz 2006: Kuzey Kore Taepodong-2 füzesi fırlattığını açıkladı, ABD füzenin denize düştüğünü duyurdu.

BBC