Almanya ülkesinde yasa dışı biçimde giren ve göçmen statüsünde bulunan 750 bin kişiyi Türkiye’ye geri göndermeye hazırlanıyor. Geri gönderme işlemi, Türkiye ile AB ülkeleri arasında imzalanan ‘’İzinsiz ikamet eden kişilerin geri kabulüne ilişkin’’ anlaşma uyarınca yapılacak.

Emin ÖZGÖNÜL/ANKARA


CHP Mersin milletvekili Fikri Sağlar önceki gün Almanya’da Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Scholz, Hamburg’ta halen 60 bin, tüm Almanya’da ise bir milyon mülteci olduğunu belirterek, 250 bin kişi kalacağını ve 750 bin mültecinin de geri gönderileceğini söyledi.

3 MİLYAR AVRO


Sağlar SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, Almanya, geri kabul anlaşması gereği 750 bin kişiyi göndermeyi planlıyor. Ülkelerinin en fazla 250 bin kişiyi kaldıracağını düşünüyorlar. Gençleri ve vasıflıları seçip gerisini bize gönderecekler’’ açıklaması yaptı ve şunları söyledi:

"Almanlar diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla göçmen meselesiyle ilgililer ama olaya tamamen kendi çıkarları açısından bakıyorlar. Başbakan Scholz, Hamburg’ta halen 60 bin mülteci olduğunu ve durumun çok vahim olduğunu söyledi. Ben de kendisine sadece kendi ilim Mersin’de 300 bin Suriyeli olduğunu söyledim. Bu ülkede halen 1 milyon mülteci var. Bunu 250 bine düşürecekler. Alt yapılarının ancak bu kadarını kaldıracağını söylüyorlar. Gençleri ve vasıflıları seçip, gerisini Türkiye’ye göndermeye hazırlanıyorlar. Bize 3 milyar avroyu bu nedenle verecekler. Almanya Başbakanı Merkel’in son Türkiye ziyareti de bu konuyla ilgili. Suudi Arabistan, Katar mülteci kabul etmiyor. Ürdün seçerek alıyor. Biz ise mülteci ülkesi olduk. Sayı yakında 5 milyona dayanacak. Biz artık sadece Suriyelileri değil, Avrupa tarafından sürülen göçmenleri de misafir edeceğiz. Bu iş artık insan hakları olayından çıkıyor. Ucuz iş gücü ile benim vatandaşım da mağdur oluyor."

GERİ KABUL ANLAŞMASI


AB ülkeleri Türkiye üzerinden ülkelerine giren göçmenleri 2014’deki anlaşma çerçevesinde geri gönderecek. ‘’Uluslararası düzensiz göç ile mücadelede’’ amacıyla Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanan anlaşma, 25 Haziran 2014’de TBMM tarafından benimsendi. 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan ‘’Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma” Bakanlar Kurulu ve dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 21 Temmuz 2014’de onaylandı. 2 Ağustos 2014 tarihinde de Resmi Gazetede yayınlandı. 2 Ağustos 2017’de yürürlüğe girecek olan anlaşma, yasadışı yollarla Türkiye üzerinden AB üye ülke topraklarına giren mültecilerin Türkiye’ye iadesini öngörüyor.