Almanya’da koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefet partisi Yeşiller, 1915 Olayları üzerine aylardır hazırladıkları tasarıyı tamamladı. Dört parti grubunun onayından geçen ve perşembe günü tartışılarak oylanacak olan tasarıda 1915 Olayları resmen 'soykırım' olarak niteleniyor. Sadece Ermeniler değil, Osmanlı’da Hıristiyan azınlık Asuriler, Süryaniler ve Keldanilerin de soykırıma uğradığı iddia ediliyor.

Hürriyet'te Celal Özcan'ın haberine göre; “Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara 101 yıl önce uygulanan soykırımı anma ve hatırlama” başlığını taşıyan tasarıda Yeşiller’in daha önce meclise sunduğu taslaktan bire bir alıntılar yer alıyor. Tasarıda dönemin Jön Türk hükümetinin Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermenileri neredeyse tamamen yok ettiği öne sürülüyor ve şöyle deniyor:

'ALMANYA BELGELERİ ERMENİSTAN'A VERDİ'


“Alman Parlamentosu, Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara karşı 100 yılı aşkın bir süre önce başlanan tehcir ve katliamın kurbanlarının anısı önünde saygıyla eğiliyor. Dönemin Jön Türk rejiminin talimatıyla 24 Nisan 1915’te Osmanlı Konstantinopolis’inde 1 milyonu aşkın etnik Ermeni’nin sistematik tehcir ve kıyımı başladı. Onların kaderi 20’nci yüzyılda yaşanan korkunç kitlesel kıyımların, etnik temizliklerin, tehcirlerin ve hatta soykırımların bir örneği. Almanya’nın Osmanlı İmparatorluğu’ndaki sefirleri, konsoloslarının gönderdikleri, Alman Dışişleri arşivindeki belgeler sistematik katliam ve tehciri belgeliyor. Alman Dışişleri bu belgelerin bulunduğu arşivleri yıllar önce açtı ve bu belgeleri 1998’de tümüyle bir mikrofiş olarak Ermenistan’a verdi. Türkiye de bu belgeleri talep etti.”

'ALMANYA SUÇ ORTAĞI'


Tasarıda Osmanlı İmparatorluğu’nun o zamanki askeri müttefiki Alman İmparatorluğu’nun rolü “utanç verici” olarak niteleniyor ve Alman Parlamentosu’nun bundan büyük üzüntü duyduğu vurgulanıyor. Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Alman diplomatların Ermenilerin sistematik tehciri ve kıyımı üzerine çok net bilgiler gönderdikleri iddia ediliyor, “Alman İmparatorluğu bu insanlık suçunu durdurmayı denemedi. Alman İmparatorluğu bu olaylarda bir suç ortaklığı taşıyor. Alman Parlamentosu Almanya’nın özel tarihi sorumluluğunu kabul ediyor” deniliyor. Sözde soykırımın Almanya’da okul, üniversite ve siyasi eğitim müfredatlarına konulması isteniyor. Böylece sözde soykırımın hem gelecek nesillere anlatılmasına hem de Almanya’da yaşayan Türk ve Ermeni kökenlilerin uyumuna katkı sağlayacağı belirtiliyor.

PONTUSLU RUMLAR DA BAŞVURDU


Türkiye’de sivil toplum, bilim, sanat ve kültür çevrelerinde sözde Ermeni kıyımı ve Ermenilerle barışma konusunda girişimlerin arttığı belirtilen tasarıda, “Alman Parlamentosu bu girişimleri olumlu karşılıyor. Barışmanın temeli tarihle samimi biçimde yüzleşmekten geçiyor. İki halkın barışması, sadece 100 yıl önce yaşanan olayların tamamen aydınlatılması ve olayların tartışma götürmeyecek şekilde aydınlık kazanmasıyla mümkün” deniliyor. 1915 Olayları’nı Alman Meclisi’nin “soykırım” olarak niteleyeceği çalışmaları üzerine Pontusluların da kendilerine soykırım uygulandığının tanınması için başvuruda bulunduğu öğrenildi.

TÜRK VEKİLLERDEN SERT TEPKİ


1915 Olayları'yla ile ilgili tasarının Alman parlamentosunda oylama zamanı yaklaşırken, Türk kökenli milletvekilleri açık tavır aldı.

Hükümetin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, oylamaya birkaç gün kala, “Bu oylama kapıların daha çok kapanmasına, hatta Türklerle Ermeniler arasında tarihi yüzleşmenin engellenmesine yol açabilir” uyarısında bulundu ve “Bu konunun siyasi malzeme yapılması beni öfkelendiriyor” dedi. ARD televizyon kanalına açıklama yapan Özoğuz, tasarının öncülerini siyasi amaç taşımakla suçladı. Lobi örgütlerinin oylama öncesi bu konuda baskılarının şimdiye kadarkinden daha yüksek olmadığını belirten Özoğuz, “Ama bu olayda daha çok duygu yüklü. Çünkü biz Türkiye’de yaşanmış bir olayı burada oyluyoruz” diye konuştu. Bu açıklamasıyla kendi partisi Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) grubunun 1915 Olayları’na “soykırım” demesine mesafe koyan Bakan Aydan Özoğuz, ancak parti grubuna ters düşmemek için tasarıya “evet” diyeceğini söyledi.

OYLAMAYA GİTMEYECEK


Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Federal Meclis milletvekili Mahmut Özdemir de tasarının siyasi malzeme olarak kullanıldığı için oylamaya katılmayacağını söyledi. Özdemir, “Ben şuna kesinlikle inanıyorum ki, bu tarihin bilimsel olarak aydınlığa kavuşturması gereken bir soru. Bu nedenle Alman Meclisi’ne bu sorunun malzeme yapılmasına alet olmamasını tavsiye ederim” dedi. 2 Haziran Perşembe günü Alman Meclisi’nde yapılacak oylama, Türk kökenli seçmenin oyunu kaybetmemek için gizli yapılacak.

'TARİHÇİLER KARAR VERMELİ'


Anamuhalefetteki Sol Parti de perşembe günü kendi önergesini Meclis’e getirecek. Sol Parti de 1915 olaylarını “soykırım” olarak niteliyor. Sol Parti milletvekili Azize Tank şöyle dedi: “Ben bu olayları soykırım olarak görüyorum. Ama buna tarihçilerin karar vermesi lazım. Ben kendi partimin önergesine bakarım. Almanya *Herero meselesini de parlamentoya getirsin.” Almanya’nın, eski sömürgesi olan bugünkü Namibya topraklarında yaşayan yerli Herero halkına 1904-1907 arasında uyguladığı şiddet sonucu en az 65 bin kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Bazı çevreler bu olayı “soykırım” olarak tanımlıyor.