UETD'nin öncülük ettiği gösteriye Köln Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) de destek verecek. Köln ADD Başkanı Ahmet Narince de derneğin Facebook sayfası üzerinden mitinge katılım çağrısı yaptı.

KARŞIT GÖSTERİLER YAPILACAK


Deutche Welle Türkçe'nin derledi habere göre, gösteriye öncülük eden UETD'nin AKP'nin Almanya'daki uzantısı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destekçisi olarak görülmesi tartışmalara neden oluyor. Köln'de bu nedenle Erdoğan karşıtı gösteriler de yapılacak.

Karşıt gösterilerden birini Alman siyasi partilerinin gençlik kolları düzenleyecek. Bir diğeri de aşırı sağcı Pro NRW partisinin çağrısı ile gerçekleşecek.

KÜRTLER VAZGEÇTİ


Almanya'daki Kürtler ise karşıt gösteri düzenlemekten vazgeçti. Kürt gruplar gösterilere şiddet karışmasından endişe ettikleri için iptal kararı aldıklarını belirtti.

Polis, Pro NRW'nin gösterisine yaklaşık 400 kişinin katılacağının bildirildiği, ancak "Selefilere Karşı Holiganlar" adlı aşırı sağcı grubun katılması durumunda bu sayınını bine ulaşabileceği bilgisini verdi. Partilerin gençlik kollarının düzenleyeceği gösteriye de yaklaşık bin 500 kişinin katılması bekleniyor.

2 BİNDEN FAZLA POLİS GÖREV YAPACAK


Köln'de pazar günü yaklaşık 2 binden fazla polisin görevlendirilmesi planlanıyor. Bu polisler arasında Türkçe konuşan memurların da bulunması dikkate alınacak. Köln polisi ayrıca sosyal medyadan da Türkçe olarak bilgilendirme mesajları paylaşacak.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jaeger, "eylemlerin şiddet çağrısı yapılarak istismar edilmesi durumunda Kuzey Ren Vestfalya polisinin sert önlemler alacağı" uyarısında bulundu.

15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra Erdoğan'a eleştirel bakanların tehdit edildiğine ve mallarına zarar verildiğine dikkat çeken Jaeger, bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Jaeger, "Bu nedenle gösterilerde anayasaya uygun davranılıp davranılmadığına dikkat edeceğiz" dedi.

Köln polisi de internet sayfasından yaptığı açıklamada, "Demokrasimizde herkesin silahsız ve barışçıl bir şekilde toplanmaya hakkı vardır" ifadelerine yer verdi.

Köln Emniyet Müdürü Jürgen Matthias da polisin yaptığı hazırlıklarla ilgili ayrıntılı bir açıklama yaptı. Darbe karşıtı gösteriye 20 bin ila 30 bin kişinin katılmasını beklediklerini belirten Matthias, organizatörlerin gösteride Türk hükümetinden bazı isimlerin de konuşma yapmasını planladıklarını ifade etti. Ancak gösteri alanına video bağlantısı için ekran konulması talebini reddettiklerini kaydeden Matthias, gösteride konuşma yapacak kişilerin isim listesini de istediklerini dile getirdi.

"AMACIMIZ DARBE GİRİŞİMİNİ PROTESTO ETMEK"


UETD Genel Sekreteri Bülent Bilgi de gösterinin Erdoğan'la ilgili olmadığını, darbe girişimini protesto etmek istediklerini söyledi. Almanya'da yaşayan çok sayıda Türk göçmenin darbe girişimi nedeniyle kızgınlık duyduğunu ifade eden Bilgi, 200'den fazla kişinin öldüğü bir darbe girişiminin söz konusu olduğunu ve bunun hemen bir kenara itilemeyeceğini kaydetti.

Alman Şark Enstitüsü'nün Türkiye uzmanı Ludwig Schulz da Almanya'daki çok sayıda Türk'ün darbeyi önlenmesini, Türk toplumunun ve demokrasisinin başarısı olarak gördüğü değerlendirmesini yaptı.

"TÜRK İÇ POLİTİKASI ALMANYA'YA TAŞINMASIN"


Alman politikacıların endişesi ise Türkiye'deki iç politik anlaşmazlıkların Almanya'ya taşınması. Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer, "Türk iç politikasının Almanya'da yeri yok" diyerek Türk iç politikasına angaje olmak isteyenlerin Almanya'yı terk edebileceklerini söyledi.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft da Türkiye'deki iç politik çatışmaların Kuzey Ren Vestfalya'ya taşınmaması uyarısında bulundu. Kraft, herkesin gösteri düzenlemeye hakkı olduğunu ifade ederek göstericilerden barışçıl kalmalarını istedi.