Almanya Başbakanı Angela Merkel, mülteci krizinde Türkiye ile belirlenen Ortak Eylem Planı'nın bu haftaki AB Zirvesi'nde devreye sokulması için var gücüyle çalışacağını söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve kabine üyeleri ile birlikte yaptıkları Altıncı Ortak Bakanlar Kurulu Toplantısı'ndan sonra açıklamalarda bulunan Merkel mülteci krizinde Türkiyesiz bir çözümün olamayacağının altını çizdi. Avrupa’da bazı ülkelerin sınırlarını mültecilere karşı kapatmasını doğru bulmadığını söyleyen Merkel, AB zirvesinde yeniden Türkiye ile mülteci konusundaki anlaşmayı dile getirip en kısa zamanda devreye girmesi için çabalayacağını vurguladı.

SCHENGEN'İ ASKIYA ALMAK DOĞRU DEĞİL

AB’nin serbest dolaşımı sağlayan Schengen’i kısa vadeli de olsa askıya almayı doğru bulmadığını ifade eden Merkel, “AB’deki vize muafiyete AB’nin vazgeçilmez bir parçasıdır.” dedi.

Almanya ve İsrail arasında tarihten gelen dostluğa değinen Merkel ayrıca Almanya’nın İsrail ile olan işbirliğini artırmayı hedeflediklerini de söyledi. Merkel, Filistin meselesine iki devletli çözüm vizyonlarını da yineledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise "teröre karşı her ülkenin kendisini savunma hakkının olduğunu" söyledi ve Filistin'deki politikalarını savundu.

İsrail’de Washington Post için çalışan bir gazetecinin gözaltına alınmasıyla ilgili soruya da cevap veren Netanyahu, gazetecinin şu anda serbest olduğunu söyledi ve "İsrail’de, Almanya’da olduğu kadar basın özgülüğü var." dedi.

CİHAN