Avrupa'da dışişleri bakanlığı koltuğuna en genç oturan isim Avusturyalı Sebastian Kurz. 2013 yılında göreve geldiğinde 27 yaşında olan Kurz, daha önce uyum müsteşarı olarak da görev yaptı.

Kurz, okullarda ve Müslüman göçmenler arasında yaptığı çalışmalarla muhafazakâr Halk Partisi içinde yükselen bir değer olarak görülüyor.

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine mesafeli yaklaşan Kurz, "Türkiye'nin üyeliği meselesi iyi düşünülmesi gereken bir konu. Ayrıca Türkiye ile iyi siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmak bir çelişki değil. Türk kökenli Avusturyalılar bu anlamda köprü vazifesi görebilirler" açıklamasını yapmıştı.

O BAKAN BUGÜN BAKIN NE DEDİ?


Öte yandan, bugün Alman Der Spiegel dergisine konuşan Kurz, Avrupa Birliği'ni mülteci krizinin çözümünde Türkiye ile yapılan anlaşmaya güvenilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Kurz, "Aksi takdirde sonunda biz de yalnız bırakılacağız" dedi. Avusturya Dışişleri Bakanı ayrıca Türkiye ile ne pahasına olursa olsun bir anlaşma yapılmasına karşı olduğunu da sözlerine ekledi.

GENÇ BAKAN ERDOĞAN'LA GERGİNLİK YAŞAMIŞTI


Erdoğan ile Kurz arasında 2014 yılında basına yapılan açıklamalar üzerinden bir gerginlik yaşanmıştı. 2014'te Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesinde Avusturya'nın başkenti Viyana'ya giden Erdoğan, burada Avrupa Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) 10'uncu yıl etkinliğine katılmış ve konuşma yapmıştı.

Bu konuşma öncesi Kurz, Erdoğan'a yönelik çok sert eleştirilerde bulunmuş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"Erdoğan'ı açıkça uyarıyorum: Avusturya toplumunu bölemez. Entegrasyon hassas bir mesele. Yanlış bir konuşma bizi geriye götürür ve iklimi zehirler. Erdoğan'ın buradaki Türklere 'Almanca öğrenin ve Avusturya'ya sadık kalın' gibi doğru şeyler söyleme sorumluluğu var. Ama Almanya'daki gibi bir konuşma olursa bu, buradaki Türklerin zararına olur."

O dönem Başbakanlık görevini yürüten Erdoğan, bu açıklamaya rağmen Dışişleri Bakanı Kurz ile Viyana'da bir araya gelmişti. Görüşmenin ardından Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şunlar belirtilmişti:

GÖRÜŞMEDEN SONRA BU AÇIKLAMAYI YAPTI


"Sayın Erdoğan ile duygusal bir görüşme gerçekleştirdik. Bazı konularda görüş ayrılıklarımız var. Başbakan Erdoğan'a, kendisinin Viyana programına ilişkin düşüncelerimizi aktarma fırsatı buldum. Başbakan seçim kampanyasını Avusturya'ya taşıdı ve sokaklarımızda huzursuzluk meydana geldi. Son dönemde kimlik konusundaki kaydettiğimiz gelişmeler bu program ile zorlaşmıştır. Türkiye'den bu tarzda bir müdahale zarar vericidir. Erdoğan görüşmemizde daha çok kendini haklı çıkaracak bir şekilde, yaptığı konuşmanın neden bir seçim konuşması olmadığını anlatmaya çalıştı. Kendisine uyum konusunda hangi gelişmeleri sağladığımızı anlatmaya çalıştım. Bu buluşma bizim açımızdan her şekliyle faydalı bir görüşme oldu."

Türkiye tarafından yapılan açıklamada ise Kurz'un Erdoğan'a UETD 10'uncu yıl etkinliklerinde yaptığı konuşmada verdiği olumlu mesajlardan dolayı teşekkür ettiği ifadelerine yer verilmişti.