Ali GÜLEN /FRANKFURT

DAVUTOĞLU’NU GÜÇLÜ SANAN MERKEL ÇOK SAFMIŞ

Gazeteler, "Erdoğan’la güç savaşını kaybetti", "Erdoğan gücünü artırıyor" yorumları yaparken, Türkiye-AB ilişkileri açısından konuyu en geniş irdeleyenlerden biri de The Huffington Post oldu. Benjamin Prüfer imzalı geniş yorumda, "Merkel, AB’den yana olan Davutoğlu’nu, Ankara’daki partnerini kaybetti. Davutoğlu’nun güçten düşmesi, Merkel’in Türkiye ile anlaşmada ne kadar saf davrandığını gösteriyor. Avrupa da büyük saflık yaptı" denildi.

Foto: Reuters Foto: Reuters


AB’NİN KARARINI BEKLEDİ

Bu durumun Avrupa tarafından öngörülememisini eleştiren gazete, "Tam da bir gün önce Brüksel’in, Türkler’e vizesiz seyahat hakkını açıkladığı günün akşamı Ankara’da politik bir bomba patladı. İşaretler, Erdoğan’ın AB’nin vizeyi kaldırma tavsiyesini beklediğini gösteriyor" diye yazdı.

Foto: Reuters Foto: Reuters


5 ÖNEMLİ NOKTADA AYRILIK

Gazetenin analizinde şöyle denildi:

"Davutoğlu’nun bu şekilde gidişi, Avrupa ve Merkel’in göçmen anlaşması için hesaplanamaz bir durum ortaya çıkardı. Davutoğlu, otoriter rotadaki Erdoğan’a karşı bir denge unsuruydu ve Türkiye’yi AB yoluna çıkarmak istiyordu. Erdoğan’ı, kontrolden çıkacağını korkusuna sevk ettiği için sahneden atılıyor. Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki buluşmada şu konular belirleyici oldu;
-En büyük tartışma konusu Anayasa değişikliğiyle ilgiliydi. Davutoğlu, başkanlığa ve daha fazla yetkiye karşı duruyordu. Erdoğan ise Rusya örneğindeki gibi olmasını istiyordu.

Foto: Reuters Foto: Reuters


-Dış politikada da her ikisi ayrı noktalardaydı. Üst düzey bir AB’li diplomat bunu, "Davutoğlu, Türkiye’yi AB’ye sokmak istiyor. Erdoğan ise bu konuda pek istekli değil" diye yorumluyor.
-Diğer bir çekişme konusu, gazetecilerin ve akademisyenlerin, casusluk ya da başka türlü suçlarla gözaltına alınması ve tutuklanmasına Davutoğlu’nun karşı çıkmasıydı.
-Kürt meselesi de ayrı bir tartışma noktasıydı. Davutoğlu, barış sürecinin yeniden ele alınabileceğini söylüyordu, Erdoğan ise buna öfkeyle reaksiyon göstermişti.
-Parti içinde de bir güç savaşı vardı. Her ne kadar son iki yılda Davutoğlu parti lideri ve başbakan olsa da, gerçekte partinin kontrolü hep Erdoğan’ın elindeydi.

Foto: Reuters Foto: Reuters


ERDOĞAN, SÜRECİ ZORA SOKUYOR

The Huffington Post, Davutoğlu’nun gidişiyle birlikte Merkel’in, Ankara’daki muhatabını yitirdiğini belirtti ve Davutoğlu’nun AB ile imzalann anlaşmanın mimarlarından olduğu, Erdoğan’ın ise, Alman ZDF sunucusuna dava açarak, süreci zora soktuğu yorumunu yaptı.

Ayrıca, AB ile varılan anlaşmanın Türkiye’nin demokratikleşmesine katkı sağlanması umudunu doğurduğu, ancak ortaya çıkan durumla bunun da saf bir düşünce olduğunun netleştiği belirtildi.