Aşırı sağcı aday Norbert Hofer ile Yeşiller partisinin eski lideri Alexander Van der Bellen son anketlere göre pazar günü yapılacak seçimlere başabaş giriyorlar.

Seçimden Hofer'ın galibiyetle çıkarsa ilk kez Avrupa Birliği'ne üye bir ülkenin aşırı sağcı lideri olacak.

CANLI YAYINDA AĞIR SUÇLAMALAR


Bir senelik kampanya döneminden sonra televizyona çıkan adayların birbirlerine karşı olan tahammüllerini yitirdikleri gözlendi. Televiyon programı Avusturya'nın ekonomisinden ajanlığa kadar geniş bir yelpazede karşılıklı suçlamalara sahne oldu.

Hofe, bağımsız aday olan Van der Bellen'i komünist olmakla ve "ajanlıkla" suçladı; "anlıyorum, sen bir hiçsin" dedi. Van der Bellen ise buna karşılık olarak, "Yine yalan söylüyorsun. Bu uzun zamandır yaşadığım en kaba şey. Bu saçmalık" diye cevap verdi.

Programın moderatörü iki tarafı da sakinleştirmekte zor anlar yaşadı.

Münazaranın en ilginç anlarından biri de, Van der Bellen'in, daha önce ortaya atılan "babasının Nazi olduğu" iddiasına yanıt vermesi oldu. Cumhurbaşkanı adayı bu iddiaları yalanlayarak 50 yıl önce vefat eden babasının fotoğraflarını kanıt olarak gösterdi.

Rakibi Hofer ise bu hamleden memnun kalmayarak Van der Bellen'in insanlarda acıma duygusu yaratmaya çalıştığını ifade etti.

İKİSİ DE TÜRKİYE KARŞITI


Geçen hafta yapılan televizyon münazarasında Van der Bellen eylül ayında yaptığı bir açıklamada Türkiye ile görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini ancak üyelik konusunu konuşmanın “zaman kaybı” olacağını öne sürmüştü.

Öngörülebilir bir sürede Türkiye’nin AB üyesi olamayacağını savunan Van der Bellen, “Kesinlikle bu, benim Cumhurbaşkanlığım süresinde olmayacak” dedi.

Göçmen karşıtı Özgürlük Partisi’nin adayı Hofer ise Türkiye’nin AB’ye girmesi halinde, Avusturya’nın AB üyeliğini referanduma götüreceğini söyledi.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı adayından şoke eden 'Türkiye' açıklaması" desc="Avusturya'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için yarışan iki aday, pazar günü Avrupa Birliği, Donald Trump ve göçmen konusunda kozlarını paylaştı. Tartışmaya Türkiye üzerinden yürüyen tartışma damga vurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/11/2016-11-27t194222z_606822922_rc16f4fbd010_rtrmadp_3_austria-election.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/son-dakika-cumhurbaskani-adayindan-soke-eden-turkiye-aciklamasi-1533787/"]

 

[old_news_related_template title="Avusturya Cumhurbaşkanı adayı Bellen'den 'Türkiye' açıklaması" desc="Avusturya'da 2 Ekim tarihinde yenilenecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin güçlü adayı Alexander Van der Bellen, 'Türkiye'nin AB üyeliğini konuşmanın tam bir zaman kaybı olduğunu' söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/09/bellen.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/son-dakika-avusturya-cumhurbaskani-adayi-bellenden-turkiye-aciklamasi-1385131/"]