Kronen Zeitung gazetesi, tasarının sahibi Yeşiller Partisi Güvenlik Politikaları Sözcüsü Peter Pilz'in karara sevindiğini ve "Avusturya bugün itibarıyla Erdoğan rejimine yaptırım uygulayan ilk ülke oldu. AB'yi bizim gibi davranmaya davet ediyoruz" dediğini aktardı.

DHA'nın haberine göre; Peter Pilz, yaz aylarında "Avusturya'dan gönderilen silahların Suriye'de savaş bölgesinde radikal İslamcı grupların eline geçtiğini" iddia ederek, Türkiye'ye karşı silah ambargosu uygulanmasını istemişti.

İŞTE AMBARGONUN GEREKÇELERİ


Ambargo gerekçesi olarak bu kez de "darbe girişiminin ardından terörle mücadele kapsamında muhaliflere yönelik operasyonlar, gazeteci, yazar ve akademisyenlerin gözaltına alınmaları ve tutuklanması, toplu memuriyetten çıkarmalar ve askeri operasyonlarda sivillerin hayatını kaybetmesi" gibi nedenler sıralanıyor.

avrupa

Kararda, "Bu şartlarda Avusturya'dan Türkiye'ye savaş malzemeleri, savunma silahları, asker ve polisin kullanabileceği malzemelerin gönderilmemesi gerektiği düşünülmektedir" dendi ve "Avusturya Hükümeti'nden Türkiye'ye silah satışını durdurması" istendi.

HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI YOK!


Kararın hükümet açısından hukuki olarak bağlayıcılığı bulunmuyor fakat Avusturya Hükümeti'nin Parlamento'nun oybirliğiyle aldığı kararı göz önünde bulunduracağı yorumları yapılıyor.

Önerge sahibi Peter Pilz ve Avusturya Sosyal Demokrat Partisinden (SPÖ) Andreas Schieder, bu görüşte olan parlamenterler arasında...