Zeynep GÜRCANLI/SÖZCÜ
Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eleştirdiği hemen hemen tüm kesimlerle biraraya gelen, Erdoğan'ın "PYD, PKK'nın devamıdır" söyleminin aksine "PKK ile PYD'yi bir tutmamak lazım" mesajı veren ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD'de Türkiye hakkında konuşmayı sürdürdü. Biden, IŞİD'le mücadele konusunda "Erdoğan gününü gördü- Erdogan has seen the Lord" diye konuştu.

Biden, Baltimore'da ABD Temsilciler Meclisi'nin kendisi gibi Demokrat Partili üyeleriyle biraraya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, IŞİD'le mücadele konusuna değinerek, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin IŞİD'le mücadele konusunda attıkları adımlardan bahsetti.

AB'nin IŞİD'le mücadelesi konusunda ABD Başkanı Barack Obama'nın etkisiyle "para musluğunu açtıkları" mesajı veren Biden, Türkiye'nin IŞİD'le müadelesi konusunda ise şöyle dedi;

"Erdoğan'la muhtemelen çok fazla vakit harcadım, ama sonunda gününü gördü. Kişisel çıkar nedeniyle işler değişiyor". "I spend too much time probably with President Erdogan, but Erdogan has seen the Lord. Things are changing because of self-interest" diye konuştu.

Biden ayrıca, Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede artık daha etkin olduğu mesajını verdi.

Rakka ve Musul'daki IŞİD liderlerini de buralardan çıkarmak gerektiğini vurgulayan Biden, Demokrat vekillere, "Görün bakın, Ramadi'den sonra Rakka'da ve Musul'da neler olacak" dedi.

 

Konuşmasında ABD Başkanlık seçimlerine de değinen Biden, Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan adayı olarak Donald Trump ya da Bernie Sanders'ın seçilmesinin, "Demokratlar açısından Tanrı'nın lütfu olacağı" yorumunu da yaptı.