Görevden azledilmesi ihtimali artan Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff BBC'ye yaptığı açıklamada kendisinin "masum bir kurban" olduğunu söyledi ve mücadeleye devam edeceğini vurguladı.

Rousseff azil talebi kabul edilirse iktidara geri dönmek için mücadele edeceğini vurguladı. Senato'daki oylamada azil soruşturması kararı çıkarsa Rousseff altı aylığına görevden uzaklaştırılacak. Brezilya'nın önde gelen gazetelerinin geçtiğimiz günlerde yaptığı kamuoyu yoklamasına göre 81 senatörün büyük kısmı Rousseff'in yargılanması yönünde oy kullanacak.

Foto: Reuters Foto: Reuters


BBC Muhabiri Wyre Davies'e pekçok konuda açıklamalarda bulunan Rousseff ayrıca Brezilya'da yolsuzlukla mücadele için "yeterince çaba harcanmadığını ancak hükümeti sırasında "etkinliğin arttığını" savundu. Rousseff yaz aylarındaki Rio 2016 Olimpiyat Oyunları'nın meşalesini aldığı anın oyunlar sırasında Cumhurbaşkanı olup olmadığını bilmediği için hem acı hem de tatlı bir an olduğunu söyledi.

Foto: Reuters Foto: Reuters


'MASUM BİR KURBANIM'

Dilma Rousseff "Evet ben kesinlikle bir kurban olduğuma inanıyorum ve tabi ki masumum. Aynı zamanda masum bir kurbanım. Hükümetimizin ve destekçilerimizin inandığı devam eden azil sürecinin gayrimeşru ve yasadışı olduğu. Tabi ki her şey bir yalana dayanıyor. Azil süreci kılığında dolaylı bir seçim bu" dedi. Rouseff ayrıca "Yapacağımız şey direnmek, direnmek ve direnmek, mücadeleden zaferle çıkmak ve göreve geri dönmek" diye konuştu.

Foto: Reuters Foto: Reuters


Rousseff bütçe manipülasyonuyla ilgili iddiaları da Brezilya'daki genel uygulama olarak tanımladı. Senato'daki oylamada basit çoğunluk sağlanması Rouseff'in azil talebiyle yargılanmasına yetiyor. Rousseff'in yargılandığı sırada görevinin askıya alınacağı altı ay boyunca yerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Michel Temer alacak.

Rousseff'in azledilmesi için de Senato'nun üçte ikisinin onayı gerekiyor. Roussef azledilirse Temer geçiş sürecinde Cumhurbaşkanlığı görevine devam edecek.