ABD'li ve Ürdünlü yetkililere dayandırılan ve New York Times ile Al Jazeera'nin yürüttüğü ortak araştırma sonucu hazırlanan habere göre çalınan silahlardan bazıları Amman'da bir polis eğitim merkezinde ikisi ABD'li olmak üzere toplam beş kişinin öldürüldüğü kasım ayındaki çatışmada kullanıldı.

Ürdünlü yetkililer Ürdünlü bir polis memurunun Amman yakınlarındaki ABD'nin finanse ettiği bir eğitim merkezinde ABD devleti için taşeron olarak çalışan iki özel güvenlikçi, bir Güney Afrikalı eğitmen ve iki Ürdünlüyü silahla öldürdüğünü ve daha sonra vurulduğunu kasım ayında açıklamıştı.

Eğitim merkezi, 2003 yılında Irak'ın İşgali sonrasında parçalanmış ülkenin savaş sonrası güvenlik kuvvetlerini yeniden inşa etmek ve Filistin polis memurlarını eğitmek için başkent Amman'ın banliyölerinde kurulmuştu.

[caption id="attachment_1292817" align="aligncenter" width="880"]Foto: Reuters Foto: Reuters[/caption]

Amerikalı ve Ürdünlü yetkililerin verdiği bilgileri aktaran New York Times, saldırıda kullanılan silahların aslen Suriyeli isyancıların eğitim programı için Ürdün'e gönderildiğini bildirdi.

ABD ve Suudi Arabistan hükümetlerinin şikayetlerinden ancak aylar sonra sona eren hırsızlık nedeniyle karaborsaya çok sayıda yeni silah girdi.

Ürdünlü yetkililerin gazeteye verdiği bilgiye göre karaborsaya silah satan Ürdünlü polisler ellerine geçen parayla iPhone, jip ve diğer lüks eşyalar satın aldı. Konuyla ilgili açıklama için CIA'ye ulaşılamadı.

(Reuters)