Amerikan Washington Times gazetesi anlaşma şartlarına yer verdiği haberinde, "bağların tekrar inşa çabalarını, her iki ülkenin de güvenlik kaygılarının sevk ettiğini vurguladı.

Erin Cunningham ve Ruth Eglash imzalı haberde, Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü Türkiye Masası Direktörü Soner Cagaptay'ın şu yorumu yer aldı:

"Türkiye-İsrail normalleşmesi kesinlikle iki ülke için de dünyanın bağların koptuğu 2010 yılından çok daha farklı olduğunu gösteriyor. O zamanlarda iki ülke de birbirine kızmayı göze alabiliyordu. Ama şimdi alamıyor."

Kürsel risk analiz şirketi IHS Country Risk'ten Ege Seçkin ise "Türkiye ile İsrail arasındaki uzlaşma, kısmen iki ülkenin ortak rakipleri İran'ın bölgede artan bir önemi haiz olmasından kaynaklanıyor" dedi.

HASARI ONARMA ÇABALARI


ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT) ise, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Rusya lideri Putin'e mektup göndererek, düşürülen Rus uçağı nedeniyle "üzüntülerini" bildirmesini "Rusya ile ilişkileri geliştirmeye çalışan Türkiye, savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle özür diledi" başlığını kullandı.

Sabrina Tavernise imzalı haberde, "Erdoğan'ın giderek artan bir şekilde otoriter bir tavır benimsemesi, uluslararası göçmen kriziyle ilgili Avrupa'ya karşı hırçın bir pozisyon alması ve Suriye'deki başarısız stratejisi dâhil adaleli yeni dış politikası nedeniyle Türkiye'nin diplomatik olarak yalnızlaştığı" vurgulandı. Anlaşma ise "bu hasarın bir ölçüde onarılma çabası" olarak yorumlandı.

NYT haberinde, Rusya ile ilişkileri onarma çabasının, bir dönem yakın müttefik olan İsrail ile Türkiye arasında altı yıllık anlaşmazlığı bitirmek üzere varılan anlaşmayla aynı güne geldiğine de dikkat çekildi.

Rusya ile uzlaşmanın nedeninin henüz net olmadığının anlatıldığı haberde, "Türkiye'de yükselen popülizmden istifade eden karizmatik lider Erdoğan, giderek artan bir şekilde otokratlaştı ve bu, yurt içindeki liberallerden ve dünyadaki bazı müttefiklerden eleştirilere yol açtı" yazıldı.

NYT'nin haberinde; uzmanların, Türkiye'nin son hamlelerini "Erdoğan'ın imajını ve makamını cilalamak için yurtdışındaki konumunu değiştirme çabası" olarak yorumladığı da aktarıldı.

ERDOĞAN'IN EN NEFRET ETTİĞİ ŞEY...


Chicago Tribune gazetesinde yer alan geniş kapsamlı analizde, "Türk Cumhurbaşkanı için hiçbir zaman özür dilemek için geç değil" başlığı kullanıldı.

Siobhan O'Grady analizinde, "Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, birinin onu aşağılamasından daha fazla nefret ettiği şey, kendi davranışı nedeniyle özür dilemek zorunda kalması" yazdı.

Dış politika yazarı O'Grady, dünkü gelişmeleri aktardığı makalesinde, "Görünen o ki Erdoğan, bu hafta yara bandını söküp, bir çırpıda Rusya ve İsrail ile bozuk ilişkileri önermeye karar verdi" ifadesine yer verdi.

Yazıda, Erdoğan'ın bu adımlarının, Ortadoğu'da 'IŞİD' endişelerinin artması ve Alman Parlamentosu'nun, Erdoğan'ın kategorik olarak reddettiği, 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak tanımasından sonra geldiğine dikkat çekildi.

GELİŞMELER EKONOMİYİ CANLANDIRABİLİR


ABD merkezli Huffington Post yayın organı da gelişmeleri "Türkiye aynı gün Rusya ve İsrail ile ilişkileri restore etmek için hamle yaptı" ifadesiyle duyurdu.

Sophia Jones yazısında, "İsrail ve Rusya Cumhurbaşkanı'na ilişkilerin restore edilmesi için gönderilen mektubun bir sonucu olarak güçlenen ilişkiler, ekonominin ve Türkiye'de turizm sektörünün canlanmasını sağlayabilir" ifadesini kullandı.