İşte dakika dakika Louisville'de yaşananlar:

-- On binlerce Muhammed Ali hayranı, efsane boksörü son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Dünya medyası cenazeyi saniye saniye aktardı.

-- Geçit töreni planlanan zamandan yarım saat geç, TSİ 16:35'te başladı.

2016-06-10T165904Z_1344032001_HP1EC6A1B6E00_RTRMADP_3_PEOPLE-ALI FOTO: REUTERS


-- Cenaze aracı yola çıktı. Kortejin geçtiği yolun kenarında bekleyenler "Ali, Ali" diye bağırıyordu.

-- Araç, yol kenarında bekleyenler tarafından çiçek yağmuruna tutuldu.

-- Efsane'nin cenazesi, 1960'ta Olimpiyat Altın Madalyası'nı kazandığında kutlamaların yapıldığı aynı sokaktan geçirildi.

FOTO: TWITTER/ Muhammed Ali'nin büyüklüğü gökyüzüne de yazıldı.


-- Muhammed Ali'nin naaşını taşıyan cenaze aracı beraberindeki konvoyla Cave Hill Mezarlığı'na ulaştı.

FOTO: TWITTER FOTO: TWITTER


-- Halka kapalı tören yaklaşık 90 dakika sürdü.

-- İngiliz ağır sıklet boks şampiyonu Lennox Lewis ile Muhammed Ali’nin hayatını anlatan 2001 tarihli “Ali” filminde efsaneyi canlandıran Will Smith’in tabutun yanında duracağı açıklanmıştı. Ünlü boksör Mike Tyson da tabuta omuz verenler arasındaydı.

FOTO: REUTERS/ Muhammed Ali'nin naaşı cenaze arabasına konuyor. FOTO: REUTERS/ Muhammed Ali'nin naaşı cenaze arabasına konuyor.


-- Defin işleminin ardından KFC Yum Center'daki anma törenine geçildi.

-- Salondaki sessizlik, ABD eski Başkanı Bill Clinton'ın görünmesi üzerine alkışlarla bozuldu.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


-- Muhammed Ali'nin isteği doğrultusunda İmam Hamza Abdül Malik Kuran-ı Kerim okudu.

-- İkinci kuşak Suriyeli göçmen Ayah Kutman, İmam Hamza'nın sözlerini İngilizceye tercüme etti.

-- İlk konuşmayı, St. Stephen Kilisesi Kıdemli Pastörü Dr. Kevin Cosby gerçekleştirdi.

-- Töreni ABD'deki Müslüman cemaatin liderlerinden Zaid Şakir yönetti.

FOTO: REUTERS/ Yusuf İslam da törende hazır bulundu. FOTO: REUTERS/ Yusuf İslam da törende hazır bulundu.


-- Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'nden İslam uzmanı ve Ali Ailesi'nin ruhani danışmanı Timothy Gianotti, dua etmeden önce "Muhammed Ali'ye hizmet etmek, hayatımın ayrıcalıklarından biriydi" dedi.

-- Haham Michael Lerner'ın, "ABD'nin sonraki başkanına (kadın) söyleyin..." diye başlayan cümlesi ise, salondaki ABD eski Başkanı Bill Clinton'ı güldürdü. Lerner kürsüden inerken, tüm salon "Ali, Ali" diye haykırıyordu.

FOTO: REUTERS/ Muhammed Ali'nin son eşi Lonnie Ali, ilk anma konuşmasını yapan isimdi... FOTO: REUTERS/ Muhammed Ali'nin son eşi Lonnie Ali, ilk anma konuşmasını yapan isimdi...


-- Venerable Utsumi and Sister Denise, Budist ilahisi okudular.

-- Beyaz Saray Danışmanı Valerie Jarrett, törene katılamayan ABD Başkanı Barack Obama'nın mesajını okudu.

-- Eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın konuşmasında, ülke tarihinin en çok saygı duyulan şahsiyetlerinden biri olan Muhammed Ali’yi, ‘insanlığın ortak değerlerinin evrensel bir savunucusu’ olarak da niteledi. Clinton sözlerine şöyle devam etti: "Bence kendine buradaki her gencin bir gün izlemesini umduğum bir yol çizdi. Çok genç yaşlarda kendi hayat hikayesini kendisi yazmaya karar verdi. Tanrı seni korusun arkadaşım huzur içinde yat!”

FOTO: TWITTER

-- NBA efsanesi Kareem Abdul-Jabbar da Louisville'de... Uluslararası medya, Cabbar'ın Muhammed Ali için söylediği şu sözü hatırlatıyor: "2 metre 18 santimetre olmama rağmen, onun gölgesinde dururken, hiçbir zaman kendimi ondan uzun hissetmedim."

ramzankadirov
-- Çeçenistan'ın Grozni şehrinin önemli bir sokağına Muhammed Ali'nin adı verildi. Çeçenistan Lideri Ramzan Kadirov, Ali'yi "dünyanın en akıllı insanı" olarak nitelendirerek, Instagram'dan şu paylaşımı yaptı: "Boks hayranı bir çocuk olarak, onun güçlü elini sıkabilmek için her zaman Çeçenistan'a gelmesini istedim."

Louisville'deki otobüslere Efsane'nin adı yazıldı. Louisville'deki otobüslere Efsane'nin adı yazıldı.


-- Yum Center'ın çevresine tören öncesi çiçekler bırakıldı.

FOTO: REUTERS/ Hayranları Muhammed Ali'nin çocukluğunun geçtiği ve müzeye dönüştürülen evin önünde hatıra fotoğrafı çektiriyor. FOTO: REUTERS/ Hayranları Muhammed Ali'nin çocukluğunun geçtiği ve müzeye dönüştürülen evin önünde hatıra fotoğrafı çektiriyor.


-- ABD Başkanı Barack Obama’nın kızı Malia'nın mezuniyet törenine gidecek olması nedeniyle cenazeye katılmayacağı açıklanmıştı. Ancak gönderdiği video mesajda Muhammed Ali için, “Bu hafta bir ikonu kaybettik. Afrika Kökenli Amerikalıları özgürleştiren ve kimlikleriyle gurur duymalarını sağlayan bir insandı” dedi.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


-- Dünkü törene katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, istekleri karşılanmayınca, iki gün olarak planlanan programını yarıda kesip Türkiye'ye dönme kararı aldı.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


-- Medyaya "Erdoğan'ın, Ali'nin tabutuna Kâbe örtüsü örtme isteğinin 'biz sonra koyarız' diyerek reddedilmesini hoş karşılamadığı" bilgisi yansıdı. Ayrıca Erdoğan'ın ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in Kuran-ı Kerim okuma isteğinin geri çevrildiği de gelen bilgiler arasında...

-- İngiliz yayın kuruluşu BBC, cenaze törenini internet sitesinden canlı verirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugünkü törene katılmadan ABD'den ayrıldığına dikkat çekti.

İLGİLİ HABERMuhammed Ali'nin akıldan çıkarılmaması gereken 10 sözüMuhammed Ali'nin akıldan çıkarılmaması gereken 10 sözü


MUHAMMED ALİ KİMDİR?


DOĞUM: 17 OCAK 1942
ÖLÜM: 3 Haziran 2016 (74)
ESKİ ADI: Cassius Marcellus Clay
TAKMA ADI: En büyük
DOĞUM YERİ: Louisville, Kentucky
BAŞARILARI: 56 galibiyet (37’si nakavt), beş mağlubiyet

RİNGDE:


Muhammed Ali, genel olarak tarihin en büyük ağır siklet boksörlerinden biri olarak görülüyor. Ringlerdeki dövüş tarzını, efsaneleşen “Kelebek gibi uçar, arı gibi sokarım” sözüyle özetlemek mümkün… Ağır sıklette hiç alışılmamış şekilde, hız, şimşek hızında refleksler ve sürekli rakibinin etrafında harekete bağlı bir tarz.

RİNG DIŞINDA:


Boksta efsane olmanın dışında Muhammed Ali, Vietnam Savaşı sırasında ABD Ordusu’na katılmayı reddederek bir barış ikonu haline geldi. Askerlik yoklamasından kaçtığı gerekçesiyle suçlu bulundu ve tutuklandı. Bunlar yetmezmiş gibi unvanları elinden alındı. Ancak bu mahkûmiyet, 1971 yılında kaldırıldı.

erdoğancenaze

İLGİLİ HABERMuhammed Ali'nin 80 milyon dolarlık mirasına ne olacak?Muhammed Ali'nin 80 milyon dolarlık mirasına ne olacak?
İLGİLİ HABERKızı Muhammed Ali'nin ölüm anını anlattıKızı Muhammed Ali'nin ölüm anını anlattı
İLGİLİ HABEREfsanevi boksör Muhammed Ali'nin hatırasına büyük ayıp!Efsanevi boksör Muhammed Ali'nin hatırasına büyük ayıp!