Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad başkent Şam'da, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Suriye'ye girmesi halinde ordusuyla birlikte buna karşı koyacağını söyledi.

[caption id="attachment_1088420" align="aligncenter" width="670"] Foto: CİHAN[/caption]

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad başkent Şam'da Fransız haber ajansı AFP'ye konuştu. Esed, Suriye'nin tümünde kontrolü yeniden ele geçirmeyi hedeflediğini; ancak uluslararası güçlerin baskılarından dolayı bunun uzun sürebileceğini belirtti. Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Suriye'ye girme ihtimalini de hiçbir zaman gözardı etmediğine değinen Esed, böyle bir durumda ordunun buna karşı koyacağını ifade etti.

Barış görüşmelerini desteklediklerine dikkat çeken Esad, konu hakkında müzakerelerin terörizm ile savaşmayı durdurmak anlamını taşımadığını aktardı. Esad, destek verdikleri Rusya'nın Halep şehrinde sürdürdüğü harekatın, Türkiye sınırıyla isyancılar arasındaki bağlantıyı kesmek hedefini taşıdığını kaydetti.

Halep'teki amaçlarının muhalif gruplarla Türkiye’nin bağını kesmek olduğuna dikkat çeken Esad, "Türkiye teröristlerin ana ikmal hattı." suçlamasında bulundu. Suriye'nin toprak bütünlüğünden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Esad, Türkiye, Ürdün ve Irak ile isyancılar arasındaki ikmal hatlarının kesilmesi halinde bölgedeki sorunların çözülmesinin bir yılı bulmayacağını aktardı. Esad, "Bu çözüm uzun bir zaman alacak ve ağır bedelleri olacak." diye konuştu.

Nihai hedefin Suriye'nin tümünü geri almak olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Esad, "Ne olursa olsun biz bunu yapabiliriz. Bizim tereddütsüz ulaşmak istediğimiz bir hedeftir." dedi.

Esad ayrıca, Avrupa’nın Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmesi için gerekli koşulları sağlaması gerektiğini aktardı. CİHAN