Görevi devraldıktan sonra Başkanlık Sarayı'nda küçük bir topluluğa konuşma yapan Duterte'nin sözleri büyük tartışma yaratacak cinsten. Zira ilk kez bir devlet başkanı halkından birbirlerini öldürmelerini istiyor.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre uyuşturucu ticaretini ülkeden sileceğinin sözünü veren 71 yaşındaki Duterte, halkı "uyuşturucu bağımlılarını öldürmeye" çağırdı.

Duterte salı günü yemin ederek göreve başladı. (Foto: Reuters) Duterte salı günü yemin ederek göreve başladı. (Foto: Reuters)


Duterte, uyuşturucu ticareti yapanlar için ağır tehditler savurduğu konuşmasında şunları söyledi:

"Bunlar o... çocukları ve çocuklarımızı yok ediyorlar. Sizi uyarıyorum, bu yola girmeyin. Polis bile olsanız yapmayın çünkü gerçekten sizi öldürürüm."

'AİLELERİ YAPMAZ ONLARI SİZ ÖLDÜRÜN'


Uyuşturucu bağımlılarını öldürmeleri konusunda haklını teşvik eden Duterte, "Eğer bir bağımlı tanıyorsanız gidin ve onu öldürün çünkü aileleri için bunu yapmak çok zor olacaktır" dedi.

Duterte daha önceki konuşmasında polislerin de uyuşturucu ticaretine dahil olduğunu söylemişti.

Foto: Reuters Foto: Reuters

İLK SKANDALI DEĞİL


Duterte'nin adaylığı döneminde pek çok skandal açıklaması uluslararası basına konu olmuştu. Duterte'nin tecavüz edilerek öldürülen Avustralyalı bir kadınla ilgili, "ilk önce ona ben tecavzüz etmeliydim" diyerek yaptığı ‘şaka’ ülkede büyük bir öfkeye neden olmuştu.