Fransa, güneydeki Nice kentinde düzenlenen 14 Temmuz Fransa Ulusal Günü kutlamalarına yönelik terör saldırısıyla sarsıldı. Meşhur Promenade des Anglais Caddesi’nde kutlamalar sürerken, yerel saatle 23.00 sularında bir kamyon kalabalığın arasına daldı. Kamyonun sürücüsünün daha sonra aracından inerek elinde silahla rastgele ateş açtığı öne sürüldü. Bu iddia henüz doğrulanmış değil.




nicemap(1) Nice, Suriye'ye en çok terörist gönderen Fransa kenti olarak biliniyor. Bu nedenden dolayı Fransız Emniyet güçleri ve istihbarat servisi tarafından en çok izlenen kent olarak öne çıkıyor. Bu nedenlerden dolayı Nice ayrıca Fransa genelinde en çok sokak gözleme kamerasına sahip kent olarak biliniyor.


Dehşet anları esnasında, kalabalığın arasında bulunan çok sayıda insanın canını kurtarmak için denize atladığı belirtildi.

Sürücü vurularak öldürülürken, aracın içinde çok sayıda silah ve bomba bulunduğu öne sürüldü.


Olay kentte büyük paniğe neden oldu. Polis anons yaparak kent sakinlerine gerekmedikçe evlerinden çıkmama uyarısında bulundu.

Reuters haber ajansı, Nice'teki korkunç saldırıda kullanılan kamyonun olay yerindeki fotoğrafını servis etti. Reuters haber ajansı, Nice'teki korkunç saldırıda kullanılan beyaz kamyonun olay yerindeki fotoğrafını servis etti.

KAMYONDA TUNUS ASILLI BİR FRANSIZ VATANDAŞINA AİT KİMLİK ÇIKTI


Yerel Nice Matin gazetesi ise polisin etkisiz hale getirdiği saldırganın 31 yaşında ve Tunus kökenli olduğunu yazdı. Gazete, saldırganın Nice kentinde yaşadığını belirtti.

AFP haber ajansı, ölü sayısının 84'e yükseldiğini duyurdu. Korkunç olayda 18'inin durumu kritik 50 kişinin yaralandığını bildirildi. Ölü sayısının artmasından endişe duyuluyor.

İLGİLİ HABERSon dakika haberleri... Fransa'yı kana bulayan katliamcı Tunus kökenliFransa'yı kana bulayan o saldırgan...

Son gelen haberlerde, 54 çocuğun Lenval Hastanesi'nde tedavi altına alındığı bilgisi verildi. Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi, Fransız medyasına yaptığı açıklamada, ölenlerin 10'unun çocuk olduğunu duyurdu.

Nice'in bağlı olduğu Alpes-Maritimes Bölgesi Başkanı ve Milletvekili Eric Ciotti, saldırıda kullanılan kamyonun kiralık olduğunu açıkladı.

2 KİLOMETRE BOYUNCA İNSANLARI EZDi


AFP'nin haberine göre; Savcı Jean-Michel Pretre, kamyonun kalabalığa dalıp 2 kilometre boyunca ilerlediğini açıkladı. Olay anına ilişkin yayınlanan ilk görüntülerde kamyonun 30-40 kilometre hızla seyrettiği görülüyor.

Ajanslar, sokak boyunca cesetlerin görüldüğü fotoğraflar geçti.


Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, saldırının "terör tabiatlı" olduğunu söyleyerek, ülkedeki olağanüstü hâl durumunu 3 ay daha uzattı.

ÖLENLER ARASINDA ÇOCUKLAR DA VAR


Fransa, geçen Kasım ayında 130 kişinin öldüğü, çok sayıda insanın yaralandığı Paris saldırılarının ardından alarm durumuna geçmişti.


Ülkede olağanüstü hâl durumunun 26 Temmuz'da sona ermesi bekleniyordu.


Saldırıda hayatını kaybedenler arasında çocukların da bulunduğunu belirten Hollande, "Fransa İslamcı terörün tehdidi altında" dedi.


İLGİLİ HABERDünya liderleri Fransa'daki korkunç saldırıyı kınadıDünya liderleri Fransa'daki korkunç saldırıyı kınadı

Hollande, 10 bin takviye askerin katıldığı güvenlik operasyonlarının süreceğin, ülkenin sınırlarına da takviye birlik gönderileceğini, Fransa'nın Suriye ve Irak'taki operasyonlarını da artıracağını açıkladı.




FOTO: REUTERS/ Saldırı sonrası Paris'e gelen ve Başbakan Manuel Valls ve kabine üyeleri ile bir kriz toplantısı yapan Hollande, daha sonra Elysee Sarayı'ndan Fransız halkına seslendi. FOTO: REUTERS/ Saldırı sonrası Paris'e gelen ve Başbakan Manuel Valls ve kabine üyeleri ile bir kriz toplantısı yapan Hollande, daha sonra Elysee Sarayı'ndan Fransız halkına seslendi.

SORUŞTURMAYI TERÖR SAVCILARI YÜRÜTÜYOR


Henüz saldırıyı üstlenen bir örgüt olmadı. Ancak soruşturmanın anti-terör savcıları tarafından yürütüleceği açıklandı.


İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Pierre-Henry Brandet, rehine krizinin yaşandığı yönündeki ilk haberleri yalanlarken, kamyon sürücüsünün etkisiz hale getirildiğini söyledi.


Sözcü Brandet, yetkililerin saldırganın tek başına hareket edip etmediğini araştırdığını duyurdu.


Gelişmeleri takip etmek üzere bu sabah Nice'e geçen İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, "Fransa ne pahasına olsun bizi burmak isteyen teröristlerle savaşta" ifadesini kullandı.




FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


Alpes Maritime Bölge Valisi Adolphe Colrat, kamyonda ikinci bir saldırganın olma ihtimalinin de bulunduğu ve soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti.

Fransa'da bugün bayraklar yarıya indirilecek. Nice'de düzenlene Caz Festivali de iptal edildi.

İLGİLİ HABERNice kentindeki korkunç saldırı kameralara böyle yansıdıNice kentindeki korkunç saldırı kameralara böyle yansıdı

IŞİD MİLİTANLARI YERALTINA İNİYOR


Bradford Üniversitesi'nden Dr. Afshin Shahi, böyle bir olayın ardından IŞİD'in saldırıyı hemen üstlenmemesinin alışılageldik bir durum olmadığını söyledi. Shahi, "IŞİD'in büyük baskı altında olduğunu biliyoruz, çok toprak kaybettiklerini biliyoruz ve sonuç olarak yeraltına iniyorlar. Yeraltına inerken de daha tehlikeli olabileceklerini gösterdiler" dedi.

İLGİLİ HABERSon dakika... Nice dehşetinden kurtulanlar anlatıyorDehşetten kurtulanlar anlattı!

BBC'nin haberine göre; Royal United Services Institute'den terörle mücadele uzmanı Margaret Gilmore, saldırının IŞİD'in tüm özelliklerini taşıdığını söyledi. Gilmore, "IŞİD ideolojisini paylaşan bir kişinin de bu eylemi gerçekleştirebileceğinin mümkün olduğunu" belirtti.

FOTO: REUTERS/ Yaralıların bir kısmı hava ambulanslarıyla hastaneye kaldırıldı. FOTO: REUTERS/ Yaralıların bir kısmı hava ambulanslarıyla hastaneye kaldırıldı.

TÜRKİYE'DEKİ KUTLAMALARI İPTAL ETMİŞLERDİ


Fransa, 13 Temmuz ve 14 Temmuz'da Türkiye'deki misyonlarınca düzenlenecek Fransa Milli Günü kutlamalarını güvenlik endişesiyle iptal etmişti. Ardından Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğu'nun ikinci bir emre kadar kapalı olacağı açıklanmıştı.

sozcu.com.tr Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre; Fransızların resepsiyon iptaline karar vermesinde IŞİD’den gelen tehditler etkili oldu.

Fransa, edindiği ihbarları Türk güvenlik güçleriyle paylaştı. Türk tarafından da benzer ihbarlar alınınca, Büyükelçilik Paris’le temasa geçti.

Saldırı ihtimalinin “çok güçlü” görülmesi nedeniyle, risk alınmamasına ve resepsiyonların bu yıl için iptal edilmesine karar verildi.

İLGİLİ HABERFransa'daki saldırıdan şok görüntülerFransa'daki saldırıdan şok görüntüler

FRANSA DAHA ÖNCE DE IŞİD SALDIRISINA HEDEF OLMUŞ


Fransa'nın başkenti Paris, 13 Kasım 2015'te benzer bir saldırıya hedef olmuştu. Bataclan Konser Salonu ve Stad de France yakınları dahil farklı noktalara düzenlenen eş zamanlı saldırılarda 130 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlenmişti. Aynı yılın 7 Ocak günü de Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki ofisine saldırı düzenlenmişti. Olayda derginin çok sayıda çalışanının da aralarında bulunduğu 11 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırganlar kendilerini El Kaide'nin Yemen koluna ait olarak tanımlamıştı.

bataclan

İki gün sonra 9 Ocak'ta bir koşer markete saldırı düzenlendi. Rehine krizinin yaşandığı olayda markete eş zamanlı operasyon düzenlenmiş, Amedy Coulibaly adlı saldırgan öldürülürken, operasyon sırasında 4 rehine hayatını kaybetmişti.