Fransa'da yüksek idari mahkeme Villeneuve - Loubet bölgesinde plajlarda uygulanan haşema yasağını durdurma kararı aldı.

Mahkeme yasak için, "ciddi ve açık bir şekilde temel özgürlüklerin, inanç özgürlüğünün ve bireysel özgürlüklerin ihlali anlamına gelmektedir" yorumunda bulundu.

İslamofobi karşıtı bir organizasyon ve bir insan hakları grubu Villeneuve-Loubet kasabasındaki yasağı mahkemeye taşımıştı. Alınan karar, yasağın uygulandığı 30'dan fazla tatil beldesi için örnek teşkil edecek.

Mahkeme sonrası konuyla ilgili açıklama yapan bir avukat, bugüne kadar haşema giydikleri için ceza ödeyenlerin paralarını devletten geri alabileceklerini ifade etti.

Haşema yasağı günlerdir dünyanın konuştuğu konu haline gelmişti. Nice kentinde iki gün önce polisin plajda güneşlenen bir kadının üzerindeki kıyafetleri zorla çıkarması haberinin basına yansımasıyla tepkiler çığ gibi büyümüştü.
İLGİLİ HABERFransa'nın haşema yasağı dünyanın gündemindeFransa'nın haşema yasağı dünyanın gündeminde

İNGİLTERE'DE PROTESTO


Fransız polisinin hareketi ve Fransa’daki haşema yasağını protesto etmek isteyen İngilizler Londra’daki Fransız Büyükelçiliği önünde dün, “Ne İstesen Onu Giy Plaj Partisi” isimli protesto gösterisi gerçekleştirmişti.

Öte yandan Kanada ve İskoçya'da Müslüman polislere görev sırasında başörtüsü takma serbestisi getirilmesi Fransa'nın haşema yasağıyla karşılaştırılmıştı.

İLGİLİ HABERSarkozy: Haşema tüm Fransa'da yasaklanmalıSarkozy: Haşema tüm Fransa'da yasaklanmalı

HAŞEMA FRANSA'DA HÜKÜMETİ İKİYE AYIRDI


Tartışmalar Sosyalist hükümette de fikir ayrılıklarına yol açtı. Başbakan Manuel Valls, haşemanın 'kadınların köleliği' anlamına geldiğini söylerken, Eğitim bakanı Najat Vallaud-Belkacem ise her ne kadar bir feminist olarak haşemayı doğru bulmasa da 'yasağın onaylanamaz olduğunu' belirtti.

"Benim hayalimdeki toplum kadınların özgür olduğu ve bedenleriyle gurur duydukları bir toplum" diyen Vallaud-Belkacem, Fransa'da IŞİD'in gerçekleştirdiği bir dizi terör saldırısından sonra yükselen gerilimin, tesettür mayo yasakları ile daha da alevlendirilmemesi gerektiği konusunda uyardı.

İLGİLİ HABERYasaklar haşema satışlarını dört misli artırdıYasaklar haşema satışlarını dört misli artırdı