İNGİLTERE, Avrupa Birliği referandumu öncesi İşçi Partisi milletvekili Jo Cox'un öldürülmesiyle sarsılırken, referandum kampanyalarının durdurulduğu açıklandı.

İngiltere'nin 23 Haziran'da yapılacak referandumda "AB'de kalalım" kampanyası yürüten İşçi Partili milletvekili Jo Cox, yürüttüğü kampanya için bulunduğu seçim bölgesinde silahlı ve bıçaklı saldırıya uğradı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Cox, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Saldırıyı yapan 52 yaşındaki zanlının, Britanya'da göçmenlere ve mültecilere karşı söylemleri ve eylemleri ile bilinen aşırı sağcı grubun adı olan "Önce Britanya" diye bağırdığı öne sürüldü.

Cox'un ölümünün ardından, gerek AB'de kalalım yanlıları, gerekse Brexit yanlıları tüm referandum kampanyalarını durdurduklarını açıkladı.

Siyasilerden yoğun tepki

Saldırı İngiltere'nin kuzeyindeki Westyorkshire bölgesindeki Birstall kasabasında meydana geldi. Saldırı sırasında 77 yaşında bir adamın da yaralandığı ancak hayati tehlikesinin olmadığı bildirildi.

Polisten yapılan açıklamada, saldırganın yakalandığı ve saldırının ardından birkaç adrese baskın yapıldığı belirtildi.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, milletvekilinin öldürülmesinin ülke için dehşet verici olduğunu ve kendisinin çok sevilen bir iş arkadaşı olduğunu dile getirdi.

Başbakan David Cameron ise Twitter hesabından paylaştığı mesajında, parlamentonun bir yıldızını kaybettiğini belirterek, "bu olay kesinlikle trajik ve çok kötü" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Theresa May de, Cox'un ailesinin yaşadığı acının tarif edilmez olduğunu, tüm dua ve düşüncelerinin Cox'un yakınları ile birlikte olduğunu söyledi.

41 yaşındaki iki çocuk annesi Jo Cox, geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerde İşçi Partisi'nden parlamentoya girmişti.

DHA