Şimşek resmi Twitter hesabından 'Brexit' etiketiyle İngilizce olarak paylaştığı tweet'te, "Pandora'nın kutusunu açmak istemezsiniz... Ama çoktan açtınız" yazdı.


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı ile Birliğin dağılma sürecinin başladığını söyledi.  Canikli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği'nin dağılma süreci başladı, gemiyi ilk terk eden İngiltere oldu" diye konuştu.

Almanya'dan ilk yorum da Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'dan geldi. Steinmeier, "İngiltere'den gelen haberler iç karartıcı. Avrupa ve İngiltere için kötü bir gün" dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk çok sert bir açıklamada bulundu. Tusk, "İngiltere için dramatik bir an. Negatif senaryo için hazırlıklıyız. Yasal boşluklardan yararlanma söz konuus olmayacak. 27 üye olarak birliğimizi devam ettirme konusunda kararlıyız. Önümüzdeki hafta Avrupalı liderlerle bir toplantı yapmayı planlıyoruz" açıklamasında bulundu.

SCHULZ: ŞOK ETKİSİ YARATMADI


Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının "domino etkisi" yapacağını düşünmediklerini söyledi. İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının kendisinde şok etkisi yapmadığını kaydeden Schulz, böyle bir sonuç çıkabileceğine kendisini hazırladığını belirterek, “Böyle bir sonuca kendimizi hazırladık” ifadelerini kullandı. İngiltere’yi zor bir sürecin beklediğini de kaydeden Schulz, Euro’nun da Sterlin gibi sert düşüş yaşamaması için çaba sarfedilmesi gerektiğini söyledi.